Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

§ 60 Ikäihmisten neuvoston, lapsi- ja perheasiainneuvoston sekä vammaisneuvoston toimintasäännöt

TUUDno-2019-456

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annukka Luoderanta, Hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan hallintosäännön 12 § Vaikuttamistoimielimet mukaan kunnassa on nuorisovaltuusto, ikäihmisten neuvosto, vammaisneuvosto sekä lapsi- ja perheasianneuvosto, joiden kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättää kunnanhallitus. Ikäihmisten neuvoston ja vammaisneuvoston toiminta perustuu Kuntalain (410/2015) 28§ ja 29§, joissa kerrotaan kunnallisten vanhus- ja vammaisneuvostojen tehtävistä, tarpeellisuudesta ja toimintaedellytyksistä. Tuusulassa on toiminut lapsi- ja perheasiainneuvosto vuodesta 2004.

Vaikuttamistoimielimet ovat yhteistyöfoorumeita, joiden roolina on varmistaa kohderyhmänsä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet. Vaikuttamistoimielimille tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa kunnan ja sen toimialueiden toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin ja kohderyhmän kannalta merkittäviin asioihin. Vaikuttamistoimielimet edistävät tuusulalaisten oikeuksien toteutumista, kehittävät olemassa olevia sekä uusia palveluita ja tukitoimia.

Kunnanhallitus nimeää vaikuttamistoimielimet toimikauttaan vastaavaksi ajaksi. Neuvostojen toimintasäännöt on tarkistettu viimeksi vuonna 2019. Tämän jälkeen neuvostojen toimintaympäristö on muuttunut, mm. hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa ja alueelliset vanhus- ja vammaisneuvostot ovat käynnistäneet toimintansa. Toimintasääntöjä on myös pyritty yhdenmukaistamaan keskenään.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pyysi 10.10.2023 neuvostoilta kannanottoja toimintasääntöjen muutostarpeista 30.11.2023 mennessä. Neuvostot ovat käsitelleet toimintasääntöjen uudistamista kokouksissaan ja tehneet omat muutosesityksensä. Toimintasääntöjä on myös pyritty yhdenmukaistamaan keskenään.

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • esittää kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus hyväksyy liitteenä olevat neuvostojen toimintasäännöt.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • esittää kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus hyväksyy liitteenä olevat neuvostojen toimintasäännöt.

Valmistelija

  • Annukka Luoderanta, Hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevat neuvostojen toimintasäännöt.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • palauttaa takaisin valmisteluun.

Kokouskäsittely

Käsittelyn aikana esittelijä ehdotti asian palauttamista takaisin valmisteluun. Kunnanhallitus päätti hyväksyä ehdotuksen yksimielisesti. 

Tiedoksi

Ikäihmisten neuvosto, lapsi- ja perheasiainneuvosto, vammaisneuvosto, neuvostojen sihteerit