Kunnanhallitus, kokous 18.12.2023

§ 502 Etuoston käyttämättä jättäminen, Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt, Rykmentinpuisto

TUUDno-2023-2634

Valmistelija

  • Mirka Kekki, Maankäyttöneuvottelija, mirka.kekki@tuusula.fi

Perustelut

Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt (y-tunnus 2473582-9) eQ Rahastoyhtiöt Oy:n edustamana, joka toimii Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöjen puolesta ja Liminal Company 31 Oy (y-tunnus 3353740-2), Liminal Company 32 Oy (y-tunnus 3353737-3) sekä Liminal Company 29 Oy (y-tunnus 3353745-3) ovat tekemässä kiinteistökauppaa.

Kaupan kohteena on kolme kiinteistöä niillä sijaitsevine rakennuksineen, rakennelmineen, aineosineen ja tarpeistoineen ja kolme myyjän nimissä olevaa maanvuokrasopimuksiin perustuvaa maanvuokraoikeutta niillä sijaitsevine rakennuksineen, rakennelmineen, aineosineen ja tarpeistoineen.  Kiinteistöjen yhteispinta-ala on 2,7599 ha. Kauppa käsittää kaksi kiinteistöä, jotka ovat Tuusulan alueella ja yhden kiinteistön, joka on Vantaan puolella, kuitenkin niin, että Tuusulan alueella olevat kiinteistöt käsittävät pinta-alaltaan suuremman alueen, joten etuosto-oikeus on Tuusulan kunnalla. Vuokraoikeudet kohdistuvat Nurmijärvelle, Porvooseen ja Ylöjärvelle. Tuusulan alueella olevat kiinteistöt sijaitsevat Tuusulan yleiskaavassa 2040 (ei lainvoimainen) kerrostalovaltaisella asuinalueella (AK).

Kauppahinta on 35 386 852,00 euroa.

Tuuli Kauranen ja Hilma Parvela Avance Attorneys Ltd:stä Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt valtuuttamana on pyytänyt 11.12.2023 saapuneella sähköposti hakemuksella Tuusulan kunnalta ennakkolausuntoa etuosto-oikeuden käyttämisestä.

Etuostolain (EOL) 1 §:n mukaan kunnalla on etuosto-oikeus kunnassa sijaitsevan kiinteistön kaupassa. Etuosto-oikeutta voidaan käyttää maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista sekä virkistys- ja suojelutarkoituksia varten.

Etuosto-oikeutta ei kuitenkaan ole, jos alueen pinta-ala on 5000 m² tai sitä vähemmän, ostajana on myyjän puoliso tai henkilö, joka perintökaaren 2 ja 4 luvun säännösten mukaan voisi periä myyjän tai tällaisen henkilön puoliso, ostajana on valtio, valtion liikelaitos tai muu valtion laitos, myynti tapahtuu pakkohuutokaupalla tai, milloin etuosto-oikeuden käyttämistä, huomioon ottaen ostajan ja myyjän välinen suhde, luovutuksen ehdot tai muut olosuhteet, on pidettävä ilmeisen kohtuuttomana (EOL 1-6 §).

Etuosto-oikeuden käyttämisestä päättää kunnanhallitus. Jos kunta päättää käyttää etuosto-oikeuttaan myytyyn kiinteistöön, sen tulee kirjallisesti ilmoittaa tästä ostajalle, myyjälle ja sille kirjaamisviranomaiselle, jonka toimialueella kiinteistö on. Päätös on tehtävä ja siitä ilmoitettava kirjaamisviranomaisille kolmen kuukauden kuluessa luovutuskirjan oikeaksi todistamisesta. Myyjille ja ostajille päätös on annettava tiedoksi hallintolain mukaisesti viivytyksettä.

Koska kaupan kohteena olevat kiinteistöt on rakennettu ja ovat hoivakoti/asumisyksikkö käytössä ja kauppahinta on melko korkea, niin etuostoa ei esitetä käytettäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ettei kunta käytä etuosto-oikeutta em. kiinteistöjen ja vuokraoikeuksien kaupassa, mikäli kauppa tehdään kahden vuoden kuluessa tästä kunnanhallituksen päätöksestä ennakkolausuntohakemuksen liitteenä toimitetun kauppakirjaluonnoksen mukaisena
  • periä päätöksestä palveluhinnaston mukaisesti maksuna 200 euroa (+ alv 24 %)
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

maankäyttö, Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt