Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 14.11.2023

§ 158 Ympäristönsuojelulain 175 §:n mukainen hallintopakkomääräys, jätevesien käsittely, Nurmijärvi

TUUDno-2023-2008

Valmistelija

  • Katja Koli, ympäristötarkastaja, katja.koli@tuusula.fi

Perustelut

Asian käsittely

Haja-​​asutusalueiden jätevesijärjestelmien valvontaa tehtiin vuonna 2022 Teilinummen 1-​​luokan pohjavesialueella. Kiinteistöt, joilla on kiinteistökohtainen käsittelyjärjestelmä, tarkastettiin.

Tarkastus 12.5.2022

Kiinteistön omistajalle oli ilmoitettu kirjeitse, että kiinteistölle suoritetaan jätevesijärjestelmän tarkastus. Kiinteistön omistaja ei ilmaantunut tarkastukselle. Tarkastuksella tehtiin havainto maasuodatuskentästä kiinteistöllä.

Saatu selvitys 25.8.2022

Kiinteistön omistajalle on lähetetty selvityspyyntö kiinteistön jätevesien käsittelystä. Kiinteistön omistaja ei toimittanut pyydettyä selvitystä. Nurmijärven kunnan rakennusvalvonnalta saadun selvityksen mukaan kiinteistön jätevesien käsittelyjärjestelmä on vuodelta 1991. Silloisen päätöksen mukaan jätevedet johdetaan saostuskaivojen kautta suodatuskentälle ja purku avo-ojaan.

Kiinteistön jätevesien käsittely ei ole lainsäädännön mukainen ja tulee siten uusia.

Kehotus 1.9.2022

Saatujen tietojen perusteella kiinteistön omistajille on annettu kehotus saattaa kiinteistön jätevesien käsittely nykylainsäädännön mukaiseksi 30.6.2023 mennessä.

Kiinteistön omistajalle on kerrottu, että kehotuksen noudattamatta jättäminen tulee käynnistämään ympäristönsuojelulain (527/2014) 179 §:n mukaiset hallintopakkotoimet. Kiinteistön omistajaa on tarkastuskertomuksen yhteydessä kuultu hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisesti.

Tarkastus 3.8.2023

Kiinteistöllä tehtiin uusintatarkastus 3.8.2023. Tarkastuksella todettiin, ​​että kiinteistön omistaja ei ole noudattanut hänelle annettua kehotusta. Kiinteistön jätevesien käsittelyä ei ole saatettu nykylainsäädännön mukaiseksi. Kiinteistön jätevedet johdetaan edelleen sakokaivojen kautta suodatuskentälle.

Yhteydenotto 19.9.2023

Kiinteistön omistajaan on saatu yhteys puhelimitse. Hän on kertonut, että viettää erittäin vähän aikaa kyseisellä kiinteistöllä, eikä hän omien sanojensa mukaan ole saanut Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kirjeitä. Hänellä ei ole lisätietoja kiinteistön jätevesien käsittelystä. Asiassa muodostuneet asiakirjat on lähetetty hänelle sähköpostitse samana päivänä. Kiinteistön omistajalle on kerrottu mahdollisuudesta hakea poikkeamista jätevesien käsittelyvaatimuksesta, mikäli jätevesien määrä on hyvin pieni. Hänelle on annettu mahdollisuus hakea poikkeamista 3.11.2023 asti.

Kiinteistön omistaja ei ole hakenut poikkeamista käsittelyvaatimuksista määräajassa. Nurmijärven kunnan rakennusvalvonnalta saadun tiedon mukaan kiinteistön omistaja ei ole hakenut toimenpidelupaa jätevesijärjestelmän uusimiseen 6.11.2023 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi

Keski-​​Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • ​että kiinteistön omistajalle, *****, ​annetaan seuraava ympäristönsuojelulain (527/2014) 175 §:n mukainen määräys:

- Kiinteistön 543-​​407-3-52 jätevesien käsittely tulee saattaa nykylainsäädännön mukaiseksi tässä päätöksessä annetussa määräajassa. Määräyksen määräaika on kuusi (6) kuukautta päätöksen tiedoksisaannista.

Päävelvoitteen noudattamiseksi Keski-​​Uudenmaan ympäristölautakunta asettaa ympäristönsuojelulain 184 §:n ja uhkasakkolain 6 § mukaisen kiinteän uhkasakon 7 000 euroa.

Perustelut

Kiinteistön omistaja ei ole noudattanut Keski-​​Uudenmaan ympäristökeskuksen kehotusta uusia kiinteistön jätevesien käsittely. Kiinteistöllä ei edelleenkään ole nykylainsäädännön vaatimukset täyttävää jätevesien käsittelyjärjestelmää. Ko. kiinteistö sijaitsee Teilinummen 1-​​luokan pohjavesialueella. Haja-​​asutusalueen jätevesien käsittelylle on asetettu vaatimuksia ympäristönsuojelulaissa (527/2014), ns. hajajätevesiasetuksessa (157/2017) sekä kunnan ympäristönsuojelu-määräyksissä.

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 156 §:n mukaan kiinteistön omistajan on huolehdittava siitä, ​että talousjätevesien käsittelyä varten kiinteistöllä on kohteeseen soveltuva jätevesien käsittelyjärjestelmä. Käsittelyjärjestelmän soveltuvuutta arvioitaessa otetaan huomioon kiinteistön käytön aiheuttama käsittelemättömästä jätevedestä aiheutuva kuormitus, ympäristön pilaantumisen vaara ja muun jätevesijärjestelmän ominaisuudet, ​kiinteistön sijainti vesistön tai meren läheisyydessä tai vedenhankintakäytössä olevalla tai siihen soveltuvalla pohjavesialueella ja muut ympäristöolosuhteet.

Lain 156 a §:n mukaan pohjavesialueella sijaitsevien haja-​​asutusalueen kiinteistöjen jätevesien käsittelyjärjestelmän tuli täyttää 154 b §:n tarkoittama perustason puhdistusvaatimus 31.10.2019 mennessä. Kiinteistö 543-​​407-3-52 sijaitsee Teilinummen 1-​​luokan pohjavesialueella.

Lain 156 c §:ssä säädetään perustasoa ankarammasta puhdistusvaatimuksesta ja pykälän mukaan riippumatta siitä mitä lain 154 b, 156, ​156 a ja 156 b §:ssä säädetään, kiinteistön jätevesijärjestelmän on täytettävä perustasoa ankarampi puhdistusvaatimus, ​jos siitä muualla laissa säädetään tai lain nojalla säädetään tai määrätään.

Kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä voidaan antaa 202 §:n nojalla perustason puhdistusvaatimusta ankarampia vaatimuksia, ​​jos ne ovat välttämättömiä paikallisten ympäristöolosuhteiden vuoksi. Nurmijärven kunnan ympäristönsuojelumääräysten (20.6.2012 § 63) 4 §:ssä säädetään jätevesien käsittelystä viemäriverkoston ulkopuolella olevilla pohjavesi-​ja ranta-​alueilla. Määräysten 4 §:n mukaan pohjavesialueilla jätevesien käsittelyjärjestelmien tulee olla rakenteiltaan tiiviitä.  Vesikäymäläjätevesien johtaminen tai imeyttäminen pohjavesialueelle on kielletty, vaikka jätevedet olisi puhdistettu. Harmaiden vesien imeyttäminen pohjavesialueelle on kielletty, vaikka jätevedet olisi puhdistettu.

Harmaat vedet on kuitenkin mahdollista johtaa pohjavesialueelle muuten paitsi imeyttämällä puhdistuksen jälkeen. Pohjavesialueella voidaan esimerkiksi kaikki puhdistetut jätevedet johtaa jätevesiputkessa alueen ulkopuolelle tai vesikäymäläjätevedet kerätä umpisäiliöön ja harmaat vedet johtaa asianmukaiseen puhdistusjärjestelmään ja siitä edelleen avo-​ojaan.

Suunniteltaessa ja toteutettaessa jätevesijärjestelmää pohjavesi-​tai ranta-​alueelle, tulee järjestelmän puhdistustason olla sellainen, ​että jätevesistä aiheutuva kuormitus vähenee orgaanisen aineen osalta vähintään 90 prosenttia, ​kokonaisfosforin osalta vähintään 85 prosenttia ja kokonaistypen osalta vähintään 40 prosenttia verrattuna haja-​asutuksen kuormitusluvun avulla määritettyyn käsittelemättömän jäteveden kuormitukseen.

Sovellettavat oikeusohjeet

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 175 §:n mukaan valvontaviranomainen voi: 1) kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua asetusta tai määräystä, jatkamasta tai toistamasta säännöksen tai määräyksen vastaista menettelyä taikka määrätä asianomaisen täyttämään muulla tavoin velvollisuutensa; 2) määrätä 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla menetellyt palauttamaan ympäristö ennalleen tai poistamaan rikkomuksesta ympäristölle aiheutunut haitta; 3) määrätä toiminnanharjoittajan riittävässä määrin selvittämään toiminnan ympäristövaikutukset, ​jos on perusteltua aihetta epäillä toiminnasta aiheutuvan tämän lain vastaista ympäristön pilaantumista.

Ympäristönsuojelulain 184 §:n mukaan viranomaisen on tehostettava, jollei se ole ilmeisen tarpeetonta, tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella tai toiminta keskeytetään.

Sovelletut oikeusohjeet

  • Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 16,​​ 17, ​​154-​​156,​ ​172, ​​175, ​​184, 185, 190-191, ​​202 §;​​
  • Uhkasakkolaki (1113/1990): 6-​​8,​​ 19, ​​22, ​​23 §;​​
  • Hallintolaki (434/2003): 11,​​ 34, ​​36, ​​43-​​45, ​​47, ​​54-56 ja 60 §
  • Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 19.6.2023 § 95); ja
  • Keski-​Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-​​Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-​​oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Tiedoksianto

  • Saantitodistuksella: päätösote + valitusosoitus/ kiinteistön omistaja
  • Sähköisesti: päätösote/ Nurmijärven rakennusvalvonta, kunta@nurmijarvi.fi

Uhkasakkolain 19 §: n mukainen rekisteröinti / Maanmittauslaitos, kirjaamo@maanmittauslaitos.fi

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kiinteistön omistaja. Nurmijärven rakennusvalvonta. Maanmittauslaitos. 

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

VALITUSVIRANOMAINEN

Tähän päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta.

VALITUSAIKA

Määräaika valituksen tekemiselle on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Tavallinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivuilla.
  • Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä.
  • Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Todisteellinen tiedoksianto

  • Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
  • Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
  • Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

VALITUSOIKEUS on:

  • asianosaisella
  • rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • valtion valvontaviranomaisella ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella
  • muulla asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella.

VALITUSVIRANOMAINEN

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Vaasan hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeuden kirjaamon yhteystiedot

käyntiosoite:                        Korholmanpuistikko 43
postiosoite:                          PL 204, 65101 Vaasa
puhelin:                                029 56 42780
faksi:                                    029 56 42760
sähköposti:                          vaasa.hao@oikeus.fi
sähköinen asiointipalvelu:   https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/
aukioloaika:                         maanantaista perjantaihin kello 8.00 – 16.15.

VALITUKSEN MUOTO JA SISÄLTÖ

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitettu valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimuksen perustelut;
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

OIKEUDENKÄYNTIMAKSU

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm

PÖYTÄKIRJA

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kirjaamosta.

Postiosoite:                            PL 60, 04301 Tuusula             
Käyntiosoite:                          Hyrylänkatu 8 C, Tuusula, 4. krs
Sähköpostiosoite:                  yaktoimisto@tuusula.fi
Puhelinnumero:                     (09) 87181 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9.00 – 15.00.

Asianosaiselle lähetettävään valitusosoitukseen merkitään lähettämispäivä:

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi kirjeellä, joka on lähetetty ____________________

Päätös on annettu asianosaiselle tiedoksi sähköpostilla, joka on lähetetty suoraan tietojärjestelmästä (lähetyspäivä näkyy saatteessa).