Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 14.11.2023

§ 146 Ympäristöterveydenhuollon taksa 2024

TUUDno-2023-2151

Valmistelija

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Perustelut

Ympäristöterveydenhuollon maksutaksan perusteet on hyväksytty Tuusulan kunnanvaltuustossa 18.5.2009 § 85. Taksan perusteista on kuultu silloisia sopijakuntia. Nurmijärvi on liittynyt Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sopijakunnaksi 1.1.2013 alkaen. Sopijakuntien lisääntyminen ei ole edellyttänyt muutoksia taksan perusteisiin. Nurmijärven kuntaa on kuultu Tuusulan kunnanvaltuuston jo hyväksymistä taksan perusteita. Nurmijärven ympäristölautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 13.11.2012 § 109. Koska Nurmijärven kunnalla ei ole ollut huomautettavaa maksuperusteisiin eikä maksuperusteisiin ole tehty muutoksia, ei niitä ole katsottu tarpeen viedä uudelleen Tuusulan kunnanvaltuuston päätettäväksi Nurmijärven liittyessä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sopijakunnaksi.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksa on viimeksi hyväksytty Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa 14.12.2021 . Taksan perusteena on laskennallinen työtunnin omakustannehinta, joka on ollut 52 euroa, tämä on tarkistettu vuonna 2019. Tällä hetkellä lakennallinen työtunninhinta on 57 euroa eli tämä on tarpeen muuttaa taksaan.

Samassa yhteydessä taksataulukkoon on  tuotu 30 euron käyntimaksu, joka lisätään paikanpäällä tehtäviin tarkastuksiin sekä muutamia hintoja on tarkistettu vastaamaan niistä aiheutuneita kustannuksia. Näitä ovat aiemmin kahden tunnin mukaan laskutetut elintarvikevalvonnan pubit, liikkuvat ulkomyyjät sekä helpostipilaantuvia elintarvikkeita käsittelevät pienet vähittäismyymälät. Pienten helpostipilaantuvia elintarvikkeita käsittelevien vähittäismyymälöiden ja liikkuvien ulkomyyjien tarkastusten kesto nostettiin kahdesta tunnista kolmeen tuntiin. Pubien ja muita kuin helpostipilaantuvia elintarvikkeita myyvien liikkuvien toimijoiden tarkastuksen kesto on nostettu kahdesta tunnista kahteen ja puoleen tuntiin. Elintarvikevalvonnan liha-alan ja kala-alan laitosten taksat on yhtenäistetty ja yhdistetty taksataulukkoon, ryhmän, jossa tuotantomäärä on 100 000- 1milj/kg/vuosi, tarkastuksen kestoa on nostettu kolmesta tunnista neljään tuntiin. Terveydensuojelulain mukaisessa valvonnassa jalkahoitoloiden, kauneushoitoloiden ja ihoa rikkovia toimintoja tekevien tarkastusten kesto on tarkistettu aiemmasta kahdesta tunnista kolmeen tuntiin. Näiden lisäksi terveydensuojelulain mukaisten ilmoitusten käsittelymaksu on muutettu vastaanmaan elintarvikelain mukaisten rekisteröinti-ilmoitusten käsittelymaksua. Ilmoituksen käsittelyn kestoksi on tarkistettu kaksi ja puoli tuontia aiemman kahden tunnin sijaan.

Tupakan vähittäismyynnin vuosimaksu on nostettu 312 eurosta/myyntipiste 350 euroon/myyntipiste.

Tehtyjen muutosten jälkeen taksa vastaa nykyistä omakustannusarvoa ja on aiempaa lähempänä muiden Uudenmaan ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden hintoja ollen edelleen edullisimpien joukossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • vahvistaa liitteenä olevan ympäristöterveydenhuollon taksan
  • että taksa astuu voimaan 1.1.2024 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

sopijakunnat

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti: kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181