Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 26.9.2023

§ 96 Vierailujen hinnoittelu varhaiskasvatuksen ja oppimisen palveluverkon kohteissa

TUUDno-2023-1998

Valmistelija

  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi

Perustelut

Tausta

Palveluverkon uudiskohteet, erityisesti Martta Wendelin ja Monio sekä tulevaisuudessa vuosittain avautuvat kohteet, kiinnostavat. Kiinnostus kohdistuu kasvatuksen ja opetuksen toimintakulttuuriin sekä rakennukseen, sen suunnitteluun, arkkitehtuuriin, teknisiin ratkaisuihin, rakentamisen kustannuksiin jne. Vierailuilla on merkitystä Tuusulan kunnan brändille kasvatuksen ja koulutuksen kärkikuntana. Vierailupyyntöjä tulee paljon kunnan eri toimialueille ja monilta tahoilta, esimerkkeinä seuraavat :

  • Kunnan sisäiset vierailut
  • Naapurikuntien vierailut
  • Kuntavieraat eri puolilta Suomea
  • Opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen, Aluehallintoviraston tms. vierailut ja heidän välittämänsä vierailupyynnöt
  • Rakentamisesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneet tahot
  • Kansainväliset vieraat, esimerkiksi ystävyyskunnat, pedagogista kehittämistä tekevät ryhmät
  • Kaupallisten toimijoiden kautta tulevat kansainväliset vieraat

 

Vierailupyynnöt kasautuvat tietyille viikoille ja kuormittavat henkilöstöä. Työajan kohdentaminen vierailujen hoitamiseen on haastavaa.  

 

Mallina kansainvälisen toiminnan EDUPacks-konsepti

Varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa sekä lukiossa on käytössä kansainvälisissä vierailuissa EDUPacks konsepti, mikä tarkoittaa suunniteltua, toistettavaa ja vierailijoille maksullista sisältöä vierailukäynnille. EduPacksit ovat käytössä kaikissa yksiköissämme, ja niistä peritään maksu kasvatus- ja sivistyslautakunnan hyväksymien opetuksen ja varhaiskasvatuksen kansainvälisen toiminnan taksojen mukaisesti (24.4.2018 § 39). Nämä taksat pidetään edelleen voimassa.

 

Vierailukonsepti

Varhaiskasvatuksen ja oppimisen palveluverkon yksiköissä otetaan käyttöön konsepti palveluverkon tutustumiskäynneille uudiskohteissa ja olemassa olevissa kohteissa. Tutustumiskäynnit toteutetaan valmisteltuina paketteina, jolloin yksittäisen vierailukäynnin järjestelyt vaativat mahdollisimman vähän erillissuunnittelua. Vierailut voivat sisältää esimerkiksi seuraavia elementtejä:

  • vierailukohteen esittely ja kierros tiloissa
  • yksikön toimintakulttuurin esittely
  • Tuusulan palveluverkon yleisesittely
  • keskustelua
     

Konseptoinnissa varataan vierailujen toteuttamiseen suunnitelmallisesti riittävät henkilöresurssit yksikön henkilöstöstä, sivistyksen hallinnosta, tilapalveluista ja palveluverkon eri työryhmistä. Kustannuksia syntyy mm. vierailujen organisoinnista, opettajien tai kasvattajien sijaiskustannuksista sekä tarjoiluista ja materiaaleista.

 

Esitys vierailumaksusta

Sivistyksen toimialan maksut ja taksat päätetään hallintosäännön mukaisesti kasvatus- ja sivistyslautakunnassa. Lautakunnalle esitetään, että vierailuista peritään maksu alla olevan mukaisesti:

Keitä hinnoittelu koskee?

  • Vierailut ovat pääsääntöisesti maksullisia kaikille niille tahoille, jotka pyytävät meiltä vierailua.
  • Kunnan viranhaltija- ja poliittisen johdon kuntayhteistyöhön tai muuhun organisaation kehittämiseen liittyvät yhteistyövierailut ovat maksuttomia.

 

Vierailutaksat

Vierailun kesto               

Taksa                         

alle 2 tuntia

400 euroa

2-5 tuntia

600 euroa

 

Arvonlisäverotuksen näkökulmasta tarjotussa vierailupaketissa on kyse laajalle joukolle tarjotusta kasvatus- ja opetustoimintaan liittyvästä konsultaatiosta, jota tarjotaan paikan päällä varsinaisessa oppimisympäristössä. Taksoissa käytetään arvonlisäverotuksen periaatteita seuraavasti:

  • kotimaiset vierailijat, laskuissa alv 24%
  • EU-maat, ulkomaiset kuluttajan asemassa olevat vierailijat, laskuissa Suomen alv 24%
  • EU-maat, EU-ulkopuoliset maat, ulkomainen elinkeinonharjoittajan statuksella oleva; pyydetään VAT-tunnus laskutusta varten, laskuissa ’reverse charge’, veroton lasku
  • EU:n ulkopuoliset maat, yksityishenkilöt, veroton lasku; viitteenä ”69h§”

 

Vierailun tuotot kohdennetaan vastaanottavan yksikön tuotoiksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • hyväksyä varhaiskasvatuksen ja oppimisen vierailujen taksat
  • muilta osin merkitä palveluverkon yksiköiden vierailukonseptin esittelyn tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kasvatus ja sivistyslautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.