Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 26.9.2023

§ 94 Talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2024-2028, kasvatus- ja sivistyslautakunta

TUUDno-2023-1991

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi
  • Katja Elo, kehittämispäällikkö, katja.elo@tuusula.fi
  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi
  • Heidi Piikki, vs. talouspäällikkö, heidi.piikki@tuusula.fi

Perustelut

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan talousarvioesitys on laadittu kunnanhallituksen hyväksymiä laadintaohjeita noudattaen. Talousarvion laadintaohjeet ovat esityslistan liitteenä. Sivistyksen toimialueen toimintaa ja kehittämistä ohjaavat Tuusulan kuntastrategia, valtuustokaudelle asetetut tavoitteet ja toimialueella laaditut kehittämissuunnitelmat sekä toimialan keskeinen lainsäädäntö ja normitasoinen ohjaus (opetussuunnitelmat ja varhaiskasvatussuunnitelmat) ja hyvinvointisuunnitelma.  Toimialueen tavoitteet ovat alustavia.   

Sivistyksen toimialueen sitova toimintakate on 101,3 milj. euroa, kasvua 7,6 milj. euroa (8,1 %) vuoden 2023 talousarvioon verrattuna. Tuusulan opisto ja taiteen perusopetus on siirtynyt Oppimisen palvelualueelta Kulttuurin palvelualueen alle vuoden 2023 aikana. Muutos vähentää kasvatus- ja sivistyslautakunnan tuottoja 0,3 milj. euroa ja kuluja 1,6 milj. euroa.   

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan alaisen toiminnan kokonaismenot 106,9 milj. euroa kasvavat 6,6 % (6,6 milj. euroa) ja tuotot 15,2 milj. euroa kasvavat 3,8 % (0,5 milj. euroa) vuoden 2023 talousarvioon verrattuna. Toimintakate 91,7 milj. euroa heikkenee vuoden 2023 toimintakatteeseen verrattuna 7,1 % (6,1 milj. euroa).   


Toimialueen tukipalvelut 

Palvelualue koostuu sivistyksen toimialueen hallinnosta ja ruokapalveluista.  

Painopisteenä toiminnassa on kehittää sivistyksen palvelualueiden johtamista ja toimintakulttuuria sekä edistää palveluverkkotyötä. Edistämme Lapsiystävällinen kunta –toimintamallia, lasten ja nuorten ja perheiden hyvinvointia ja yhteistyön tekemistä hyvinvointialueen kanssa. Ruokapalvelut lisäävät asiakkaan hyvinvointia osallisuuden kautta ja jatkavat vastuullisuuden kehittämistä. 

Ruokapalveluiden henkilöstömäärä lisääntyy kahdella työntekijällä vuoden 2024 aikana, kun Peltokaaren ja Rykmentinpuistontien päiväkotien uudet palvelukeittiöt aukeavat. Palveluverkon edetessä ruokapalveluissa oman työn osuus kasvaa, ja samanaikaisesti ostotyövoiman osuus laskee. Kampuksille ja isoille toimipisteille tarvitaan keittiövastaavan tehtävänkuva, sillä henkilökunnan tiedon ja taidon tason arvioidaan tulevaisuudessa heikkenevän esim. rekrytoitavien ruokapalvelutyöntekijöiden puutteellisten kieli- ja koulutustasojen vuoksi. Nimikkeen muutos ei aiheuta palkkavaikutuksia.  Rykmentinpuiston tuotantokeittiön tuotantomäärien kasvaessa yhden kokin nimike vaihdetaan vastaavaksi kokiksi, millä ei ole palkkavaikutuksia. Palveluverkon edetessä ruokapalveluissa oman työn osuus kasvaa, ja samanaikaisesti ostotyövoiman osuus laskee. 

 

Varhaiskasvatus 

Palvelualue koostuu kunnallisesta varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta ja yksityisestä varhaiskasvatuksesta. 

Painopisteinä toiminnassa ovat johtamisen kehittämistoimet, palveluverkkohankkeista Peltokaaren ja Tuusulanjärven päiväkotien avautuminen. Varhaiskasvatuksen palvelutarpeen ennakoinnilla ja palveluohjauksella vastataan varhaiskasvatuksen kysynnän kasvuun. Rekrytointien kehittämisellä vaikutetaan pätevän henkilöstön saamiseen. Palvelusetelin käyttöönottokokemusta analysoidaan kaudelta 2023-24. Palveluseteliin varatun budjetin riittävyyttä arvioidaan ja setelin arvon korotuspaine selvitetään. Esi- ja alkuopetuksen yhteistyötä tiivistetään. Ympäristökasvatussuunnitelmatyö yksiköissä vahvistaa lasten luontosuhdetta. Laadukas kokopäiväpedagogiikka on tuen lähtökohtana jokaiselle lapselle. 

Varhaiskasvatuksen lapsimäärät ovat nousseet ennusteita suuremmaksi. Tämä tarkoittaa lisähenkilöstön rekrytointia keväälle 2023 sekä paikkojen organisointia nykyisiin yksiköihin ennen Tuusulanjärven ja Peltokaaren päiväkotien avaamista elokuussa. Näitä varten on varattu 31 henkilön lisäys. Yksityisten päiväkotien kanssa tehdään yhteistyötä palvelusetelin käyttöönoton myötä entistä tiiviimmin.  

Vuonna 2024 esitetään lisättäväksi yksi varhaiskasvatuksen erityisopettaja 1.8.2024. Lisäksi esitetään määräaikaisen perhepäivähoitajan vakinaistaminen, jolla ei ole kustannusvaikutusta ja viiden varhaiskasvatuksen avustajan vakinaistaminen, joilla ei ole kustannusvaikutusta.  

Varhaiskasvatuksen henkilöstörakenne on lakisääteisesti muutoksessa vuoteen 2030 mennessä. Lapsiryhmien toiminnasta vastaavat tällä hetkellä pääsääntöisesti varhaiskasvatuksen opettajat (1/3) ja lastenhoitajat (2/3). Vuoteen 2030 mennessä puolet lastenhoitajien tehtävistä tulee muuttaa eläköitymisten ja poistumisien myötä varhaiskasvatuksen sosionomien tehtäviksi. Sosionomin nimike on otettu käyttöön vuonna 2023 ja henkilöitä on aloittanut varhaiskasvatuksessa.   

 

Oppiminen 

Palvelualue koostuu perusopetuksesta, kasvun ja oppimisen tuesta ja lukiosta. 

Oppimisen palvelualueella toiminnan painopisteinä ovat johtamisjärjestelmän tehtävänkuvien kehittäminen, palveluverkon uuden avautuvan Tuusulanjärven kampuksen toiminnan tukeminen, Rykmentinpuiston kampuksen muutosvalmennuksen aloittaminen. Tiimityön ja yhteisopettajuuden kehittymistä edistetään koulutusten ja osaamisen jakamisen kautta.  Osaamisen kehittämisen ja jakamisen edistämiseksi järjestetään Moniossa koko kunnan yhteinen veso-koulutuspäivä maaliskuussa 2024. 

Palvelualueelle esitetään seuraavia henkilöstölisäyksiä: 

Monion moniomestarin/ palvelukoordinaattorin määräaikaisia tehtäviä jatketaan 31.12.2024 asti.  Ohjaajien vakinaistamisia jatketaan ja 5 määräaikaista tehtävää muutetaan vakituisiksi tehtäviksi.  Erityisopetuksen resurssia lisätään ja perustetaan 2 uutta laaja-alaisen erityisopettajan virkaa.  Mikkolan koulun vaativaan erityisopetukseen perustetaan 3 erityisluokanopettajan virkaa. Virat ovat olleet määräaikaisia palveluverkon uudistamisen sekä oppilasmäärän vuoksi, joten niillä ei ole kustannuksia lisäävää vaikutusta vuoden 2024 talousarvioon.  

Lukion opiskelijamäärän tuleva kasvu vaativat oppilaanohjauksen resurssin lisäämistä ja tätä varten perustetaan oppilaanohjaajan virka. Sivistyksen järjestelmäsihteerin tehtävä vakinaistetaan 1.8.2024 alkaen.  

Isojen koulujen oppilasmäärien kehityksen vuoksi perustetaan tuntiopettajan ja lehtorin virkoja. Virat ovat olleet jo määräaikaisina, joten niillä ei ole kustannuksia lisäävää vaikutusta vuoden 2024 talousarvioon. Vuonna 2024 perustetaan 5 tuntiopettajan virkaa (Riihikallion yhtenäiskoulu, Hyrylän yläkoulu, Kellokosken yhtenäiskoulu) sekä perusopetuksen lehtorin virka (Kellokosken yhtenäiskoulu). 

 
Avustukset  

Vuosittaista avustusta maksetaan Taito Etelä-Suomi ry:n ylläpitämille taitokeskuksille ja Jokelan kansalaisopistolle. Avustuksia ehdotetaan myönnettäväksi:   

Hyrylän taitokeskus 14 110 euroa   

Taito käsityö- ja muotoilukoulu 17 085 euroa   

Jokelan Kansalaisopisto 45 645 euroa   

 
Tämän lisäksi kunta tukee toimijoita antamalla toimintaan tiloja.  

  

Henkilöstö   

Varhaiskasvatuksen ja oppimisen palvelualueille esitetään seuraavia henkilöstölisäyksiä, vakinaistamisia ja nimikkeen muutoksia:  

  • lukio - opinto-ohjaaja  

  • perusopetus - kaksi (2) laaja-alaista erityisopettajaa 

  • perusopetus - kolme (3) tuntiopettajaa  

  • perusopetus - päätoiminen tuntiopettaja  

  • varhaiskasvatus - konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja  

  • sivistyksen tukipalvelut - kaksi (2) ruokapalvelutyöntekijää  

  • varhaiskasvatus - yksitoista (11) sosionomia  

  • varhaiskasvatus - yksitoista (11) varhaiskasvatuksen opettajaa  

  • varhaiskasvatus - yhdeksän (9) lastenhoitajaa  

  • perusopetus - järjestelmäsihteeri  

  • perusopetus - viisi (5) koulunkäynninohjaajaa  

  • perusopetus - kolme (3) erityisluokanopettaja  

  • perusopetus - lehtori  

  • perusopetus - tuntiopettaja  

  • varhaiskasvatus - varhaiskasvatuksen avustaja  

  • varhaiskasvatus - perhepäivähoitaja  

  • sivistyksen tukipalvelut - kolme (3) keittiövastaavaa  

  • sivistyksen tukipalvelut - vastaava kokki  


Investoinnit   

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan investointiesitys (sisältää koko kunnan hankkeet) on liitteenä.   

  

Maksuperusteet ja taksat  

Tilojen maksuperustetaulukot ovat yhtenäistetty koko sivistyksen toimialueella vuonna 2022. Maksuperusteet hyväksytetään molemmissa lautakunnissa ja ne ovat samansisältöiset.  

Maksuperusteet ja kasvatus- ja sivistyslautakunnan alaisten tilojen taksat ovat liitteenä.   

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää  

  • antaa lausunnon kunnanhallitukselle talousarvioesityksestä v. 2024, taloussuunnitelmasta vv. 2024– 2028 sekä investointiohjelmasta vv. 2024 – 2028 
  • esittää, että perustetaan lukio - opinto-ohjaajan virka 1.8.20204 alkaen 

  • esittää, että perustetaan kaksi laaja-alaista erityisopettajan virkaa 1.8.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan kolme tuntiopettajan virkaa 1.8.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan päätoimisen tuntiopettajan virka 1.8.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettajan virka 1.8.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan kaksi ruokapalvelutyöntekijän tehtävää 1.1.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan kolme sosionomin tehtävää 1.1.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan kahdeksan sosionomin tehtävää 1.6.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan kolme varhaiskasvatuksen opettajan tehtävää 1.1.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan kahdeksan varhaiskasvatuksen opettajan tehtävää 1.6.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan kolme lastenhoitajan tehtävää 1.1.2024 alkaen 

  • esittää, että perustetaan kuusi lastenhoitajan tehtävää 1.6.2024 alkaen 

  • esittää, että vakinaistetaan järjestelmäsihteeri tehtävä 1.8.2024 alkaen 

  • esittää, että vakinaistetaan viiden koulunkäynninohjaajan tehtävä 1.8.2024 alkaen 

  • esittää, että vakinaistetaan kolmen erityisluokanopettajan virat 1.8.2024 alkaen 

  • esittää, että vakinaistetaan lehtori virka 1.8.2024 alkaen 

  • esittää, että vakinaistetaan tuntiopettajan virka 1.8.2024 alkaen 

  • esittää, että vakinaistetaan varhaiskasvatuksen avustajan tehtävä 1.1.2024 alkaen 

  • esittää, että vakinaistetaan - perhepäivähoitajan tehtävä 1.1.2024 alkaen 

  • esittää, että tehdään nimikkeenmuutos kolmen keittiövastaavan tehtävään 1.1.2024 alkaen 

  • esittää, että tehdään nimikkeenmuutos vastaavan kokin tehtävään 1.1.2024 alkaen 

  • hyväksyä sivistyksen toimialueen lautakuntien yhteiset maksuperusteet 1.1.2023 alkaen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.