Perustelut
Paloaseman nykytilanne
Tuusulan Tilakeskus käynnisti tammikuussa 2018, yhdessä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja HUS:in sekä kaavoituksen edustajien kanssa esi- ja tarveselvitystyön, jonka tarkoituksena on selvittää vaihtoehtoiset mahdollisuudet Jokelan paloaseman täysipainoisen toiminnan turvaamiseksi ja tulevien laajentumistarpeiden toteuttamiseksi. Kesäkuussa 2018 työryhmään liittyi mukaan myös Jokelan VPK:n edustaja.
Tarve selvitystyölle syntyi, kun paloaseman ensihoitoyksikön tiloissa työskentely oli alkanut osoittautua mahdottomaksi tilojen ahtauden, toimimattomuuden sekä huonontuneen sisäilman takia. Akuuttina ratkaisuna päädyttiin hankkimaan siirrettävä väistötilarakennus paloaseman pihalle (syksyllä 2018) ja keskipitkän- ja pitkäntähtäimen ratkaisuna päätettiin jatkaa esi- ja tarveselvitystyötä Tavoitteena on ollut kartoittaa paloaseman tilatarpeet ja löytää sijaintiratkaisu paloasematoiminnan turvaamiseksi Jokelan alueella.
Jokelan nykyinen paloasema (Opintie 5) koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta sekä pihavarastosta. Paloaseman tiloissa toimii tällä hetkellä Keski- Uudenmaan pelastuslaitoksen ja HUS:in ensihoitoyksiköt sekä Jokelan VPK.
Vanha paloasemarakennus (437 brm²) on valmistunut vuonna 1956 ja on kokonaan VPK:n käytössä. Rakennuksessa on mm. autotallit, toimisto-, oleskelu- ja kerho-/koulutustilat sekä letkutorni. Keski-Uudenmaan maakuntamuseon alustavan lausunnon mukaan ko. rakennuksen säilyttäminen olisi ensisijainen tavoite.
Uudempi paloasemarakennus (350 brm²), jossa on autotallit, autojen pesutila sekä ensihoitoyksikön henkilöstötilat, on valmistunut vuonna 1989. Puolet tiloista on VPK:n käytössä ja puolet HUS:n ensihoitoyksikön käytössä. Syksyllä 2018 rakennukseen on liitetty tilapäinen, siirrettävä tilaelementti väistötilaksi (153 brm²), joka toimii ensihoitoyksikön henkilöstötilana. Ensihoitoyksikön vanhat henkilöstötilat on luovutettu VPK:n käyttöön. Pihalla on myös eristämätön varastorakennus (47,5 m²) joka on valmistunut 1977.
Nykyisiin rakennuksiin ei ole tehty merkittäviä korjauksia ja rakennukset ovat jo käyttöikänsäkin puolesta täydellisen peruskorjauksen tarpeessa.
Nykyiset tilat ovat vanhanaikaiset ja ne soveltuvat huonosti tämän hetken tarpeisiin. Rakennus- ja talotekniikka ovat teknisen käyttöikänsä lopussa. Tällä hetkellä ensihoidon henkilökunta käyttää rakennusta vuorokauden ympäri. Tulevaisuudessa myös pelastustoimen henkilökunta tulee käyttämään rakennusta vuorokauden ympäri. Olosuhteet ympärivuorokautiselle työskentelylle ovat merkittävässä määrin puutteelliset.
Syksyllä 2018 vuokrattu väliaikainen väistötilarakennus on helpottanut tilannetta ja toimintaa voidaan toistaiseksi jatkaa nykyisellä paikalla. Väistötilarakennus on vuokrattu kolmeksi vuodeksi. Sopimuksessa on myös optio kahdelle lisävuodelle.
Paloaseman uusien toimitilojen toteutus tulisi olla valmis ennen väistötilojen vuokra-ajan umpeutumista ts. 3-5 vuoden kuluessa.
Paloaseman tulevaisuuden näkymät
Keski-Uudenmaan Pelastuslaitos on suunnitellut tulevaisuudessa sijoittavansa Jokelan paloasemalle myös oman ns. kärkiyksikön (=yksi paloauto + 2 palomiestä). Kärkiyksikkö tulee ajankohtaiseksi Jokelan alueen rakennuskannan ja asukasmäärän kasvaessa. Lisäksi HUS on pohtimassa uutta sijoituspaikkaa ensihoitokeskukselle, johon tarkoitukseen Jokelan uusi paloasema olisi mm. sijaintinsa puolesta ratkaisu. Ensihoitokeskuksen tarvitsemat tilat ovat: neljä sairaankuljetusauton tallipaikkaa, kaksi toimistohuonetta sekä henkilökunnan tarvitsemat muut tilat.
Tavoitteena on saada pelastustoimen ja ensihoidon tarpeisiin terveelliset, nykyaikaiset ja toimivat tilat, jotka palvelevat toimintaa tarkoituksenmukaisesti. ”Puhdas paloasema” toimintamalli on muodostunut valtakunnalliseksi käytännöksi paloasemilla. Mallilla pyritään estämään ja vähentämään palomiesten altistumista erilaisille haitallisille yhdisteille tulipalon ja harjoitusten jälkeen paloasemalla.
Esi ja tarveselvitystyö
Pelastuslaitos ja sairaanhoitopiiri ovat laatineet Jokelan paloaseman tilatarpeista tilaohjelman (esi- ja tarveselvitysraportin liite 1), jossa on huomioitu myös lähitulevaisuuden tilantarpeet.
Vaihtoehtoisina ratkaisumalleina tilatarpeiden toteuttamiseksi selvitettiin seuraavia:
VE 1. Nykyisen paloaseman perusparantaminen ja laajentaminen
VE 2. Nykyisen paloaseman purkaminen ja uudisrakennuksen rakentaminen nykyiselle tontille
VE 3. Nykyisen paloaseman purkaminen ja uudisrakennuksen rakentaminen uudelle tontille
Nykyisiä tiloja laajentamalla ei ole mahdollista saada toteutettua hyvin toimivia ja nykyvaatimusten mukaisia paloasematiloja. Olevien rakennusten sijainnit tontilla eivät myöskään mahdollista riittävän kokoisen, aidatun ajopihan muodostamista autotallien edustalle, eikä hälytysajoliikenteen luontevaa eriyttämistä tontin muusta ajoliikenteestä. Olemassa olevien rakennusten takana maasto nousee (kalliota) n. 3 m:n korkeuteen pihatasosta, joten laajentaminen rakennusten länsipuolelle edellyttäisi runsasta louhintaa.
Paloaseman toiminnan laajentuminen tulevaisuudessa merkitsee myös hälytysajojen huomattavaa lisäystä, jolloin toimiminen nykyisellä paikalla, aivan keskustan läheisyydessä ja asuinalueella, ei ole turvallista eikä toimivaa.
VE1 ja VE 2 edellyttävät väistötilojen järjestämistä rakentamisen ajaksi. Väistötilojen hankinta aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia ja tarkoitukseen soveltuvien väistötilojen löytäminen saattaa osoittautua haasteelliseksi. Kaupunkikuvallisesti kaavoittaja on määritellyt, että nykyinen rakennuspaikka soveltuisi asuinrakentamiselle.
Tarveselvitystyöryhmä on päätynyt esittämään Jokelan uudeksi paloasemaksi vaihtoehdon VE 3 mukaista ratkaisua. Tilakeskus on yhdessä kaavoituksen kanssa kartoittanut lähialueelta mahdollisia tontteja/rakennuspaikkoja uutta paloasemaa varten. Tarkastelun kohteena olivat Kolsanpuisto, Tiilitehtaan alue sekä Jokelan läntinen työpaikka-alue.
Kaavoituksen ehdottamista vaihtoehdoista soveltuvimmaksi on osoittautunut Jokelan läntisellä työpaikka-alueella korttelissa 61539 oleva, n. 10 600 m², Tuusulan kunnan omistuksessa oleva rakennuspaikka, joka muodostuu kiinteistöistä 2:123 ja 2:380. Rakennuspaikka on Päijännetunnelin 50 m:n suojavyöhykkeellä, mikä asettaa joitakin rajoitteita rakentamiselle mm. syvien reikien poraamiselle sekä louhinnalle, joten maalämmön hyödyntäminen ei ole mahdollista. Rajoitteet on selvitetty Pääkaupunkiseudun Vesi Oy:ltä.
Jokelan läntisen työpaikka-alueen rakennuspaikan etuja ovat:
- keskeinen sijainti paloaseman toiminta-alueeseen nähden, jolloin vasteajat pysyvät riittävinä
- hälytysajoneuvoliittymämahdollisuus suoraan Ridasjärventielle mahdollistaa nopeat, esteettömät lähdöt sekä Hyvinkään, Mäntsälän ja Järvenpään suuntaan, että Nurmijärven ja Hyrylän suuntaan
- sijainti on riittävän etäällä Jokelan taajamasta > taajaman toiminta ja paloaseman toiminta eivät häiritse toisiaan
- rakennuspaikan koko ja muoto ovat optimaaliset
- rakennuspaikan pohjaolosuhteet ja rakennettavuus > maaperä on kovaa hiekka- ja soramoreenia ja pinnanmuodoltaan tasainen
- rakennuspaikka on kunnan omistuksessa
P&R Arkkitehdit Oy on laatinut alustavan suunnitelmaehdotuksen rakennuspaikalle sijoitetusta, tilaohjelman mukaisesta paloasemarakennuksesta. Suunnitelmassa on huomioitu myös rakennuksen mahdollinen tulevaisuuden laajentamistarve. Suunnitelma on esi- ja tarveselvitysraportin liitteenä.
Korttelia koskeva kaavamerkintä on KTY (Liike- ja toimistorakennusten sekä ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomien teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue), joten paloaseman rakentaminen edellyttää kaavamuutosta.
Esi- ja tarveselvitysraportti on päätösesityksen liitteenä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Ritva Lappalainen, projektijohtaja
Tekninen lautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että
KUNNANHALLITUS päättää, että
- Tuusulan kunta varaa korttelissa 61539 olevan, kiinteistöistä 2:123 ja 2:380 muodostuvan, n. 10 600 m²:n kokoisen rakennuspaikan uutta paloasemaa varten.