Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 16.5.2023

§ 62 Terveydensuojelulain mukaisen määräyksen antaminen, As Oy Kirjastokatu 4, Kirjastokatu 4 Järvenpää

TUUDno-2023-720

Valmistelija

  • Ari Antila, terveystarkastaja, ari.antila@tuusula.fi

Perustelut

As Oy Kirjastokatu 4 (Kirjastokatu 4, 04410 Järvenpää) on 1980-luvulla rakennettu betonielementtirunkoinen neljäkerroksinen kerrostalo, jonka alakerroksessa sijaitsee aiemmin päiväkotikäytössä ollut toimitila. Taloyhtiön asunnon A 7 asukas laittoi 7.12.2022 terveydensuojeluun vireille asuntoa koskevan terveyshaittaepäilyn. Asukas oli kokenut alakerroksen toimitilaa palvelevasta ilmanvaihtolaitteistosta 
asunnon makuuhuoneeseen kantautuvan käyntiäänen haitallisen voimakkaaksi. Haittaa aiheuttava ilmanvaihtolaitteisto sijaitsee asunnon A 7 makuuhuoneen yläpuolella ja kyseisen ilmanvaihtolaitteiston kunnossapidosta vastaa alakerroksen toimitilan osakkeenomistaja (Järvenpään kaupunki).

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastaja teki terveyshaittaepäilyn vuoksi 16.12.2022 terveydensuojelulain mukaisen tarkastuksen asunnossa A 7. Tarkastuksessa tehtyjen melumittausten ja aistinvaraisten havaintojen perusteella todettiin, että asunnon makuuhuoneeseen kantautui toimenpiderajan ylittävää ilmanvaihtokoneen aiheuttamaa melua. Laitteen kunnossapidosta vastaavalle annettiin kehotus poistaa terveyshaitta 28.2.2023 mennessä. Ilmanvaihtolaitteistolle tehtiin huoltotoimenpiteitä ja käyntiaikamuutoksia meluhaitan poistamiseksi, mutta Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveystarkastajan 16.3.2023 tekemässä jälkivalvontatarkastuksessa todettiin, että toimenpiteet eivät olleet poistaneet ilmanvaihtolaitteiden makuuhuoneeseen aiheuttamaa meluhaittaa.

Terveydellisiä olosuhteita koskeva lainsäädäntö

Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia elinympäristössä esiintyviä tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittaa.

Terveydensuojelulain 26 §:n mukaan asunnon ja muun sisätilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai sisätilassa oleskeleville terveyshaittaa.

Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan: Jos asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy melua siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, toimenpiteisiin haitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi on ryhdyttävä viipymättä.

Terveydensuojelulain mukaan kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus antaa yksittäisiä kieltoja ja määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi.

Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi tehostaa tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla.

Kuuleminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus varasi 21.3.2023 päivätyllä asiakirjalla Järvenpään kaupungille, asunnon A 7 asukkaalle ja As Oy Kirjastokatu 4:lle mahdollisuuden tulla kuulluksi päätösesityksen johdosta. Kuulemisessa ei annettu vastineita.

Yhteenveto

Terveydensuojeluviranomainen voi antaa määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi. As Oy Kirjastokatu 4:n asunnossa A 7 on todettu ilmanvaihtolaitteiston melusta aiheutuva terveyshaitta. Ilmanvaihtolaitteiston kunnossapidosta vastaava ei poistanut meluhaittaa annetusta kehotuksesta huolimatta. Tästä johtuen on tarpeellista, että terveydensuojeluviranomainen määrää epäkohdasta vastuussa olevan poistamaan asunnossa A 7 todetun terveyshaitan. Terveysvalvonnalla on syytä epäillä, että terveyshaitan poistamiseksi tarvittavat korjaukset eivät toteudu kohtuullisessa ajassa ilman määräystä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa Järvenpään kaupungille seuraavan terveydensuojelulain 27 §:n mukaisen määräyksen:

Päävelvoite

As Oy Kirjastonkatu 4:n asunnon A 7 makuuhuoneen yläpuolella sijaitsevan ilmanvaihtolaitteiston kunnossapidosta vastuussa olevan tahon tulee poistaa laitteiston käytöstä asunnon A 7 makuuhuoneeseen aiheutuva terveyshaitta. Ilmanvaihtolaitteisto ei saa aiheuttaa asunnon A 7 makuuhuoneeseen sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen toimenpiderajoja ylittävää melua.

Määräaika
Päävelvoitteen edellyttämät toimenpiteet tulee tehdä viipymättä, mutta kuitenkin viimeistään 30.6.2023 mennessä.

Uhkasakko
Päävelvoitteen tehosteeksi asetetaan 6000 €:n uhkasakko.

Perustelut

Asunnossa A 7 on todettu terveydensuojelulain tarkoittama terveyshaitta, joka tulee poistaa.

Asunnon tai muun oleskelutilan terveydellisten olosuhteiden todentamiseen pienitaajuisen sisämelun osalta sovelletaan sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen liitteen 2 taulukon 2 toimenpiderajoja. Pienitaajuisen melun toimenpiderajat koskevat tiloja, jotka on tarkoitettu nukkumiseen.

Täytäntöönpano

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Sovellettu lainsäädäntö ja oikeusohjeet

Terveydensuojelulaki 763/1994

Terveydensuojeluasetus 1280/1994

Asumisterveysasetus 545/2015

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje 2016

Uhkasakkolaki 1113/1990

Hallintolaki 434/2006 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Helsingin Hallinto-oikeuteen.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin tiedoksi, että terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 17:10.

Tiedoksi

-Järvenpään kaupunki, c/o Mestaritoiminta Oy / Jyrki Schukov, Helsingintie 18 04400 Järvenpää
-As Oy Kirjastokatu 4, c/o MER-Yhtiöt Oy / Yvonne Koski, Alhotie 14 04430 Järvenpää
-Pirkko Miettinen, Kirjastokatu 4 A 7, 04410 Järvenpää

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus ja valituksen perusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun muutettu päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valitusviranomainen
Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
Faksi 029 56 42079
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

MRL 188 §:n 3 momentin mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon samaan aikaan, kun päätöksen katsotaan kuntalain 140 §:n mukaisesti tulleen kunnan jäsenen tietoon.

Muista kuin em. päätöksistä asianosaisen katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Valituksen muoto ja sisältö 
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Valitusasiakirjojen toimittaminen
Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaisille ennen valitusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.
Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.