Kunnanhallitus, kokous 15.1.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Metsänhakkuut ja puistometsien hoito 2018

TUUDno-2017-645

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Riitta Kalliokoski, kunnanpuutarhuri

Perustelut

Hakkuusuunnitelman mukainen kokonaiskertymä vuodelle 2018 on yhteensä noin 5800 kiintokuutiometriä. Kokonaiskertymästä pystykaupan osuus on noin 2800 kiintokuutiometriä ja hankintakaupan osuus noin 3000 kiintokuutiometriä.

Pystykauppaan sisältyvät hakkuukohteet sijaitsevat Nuppulinnassa ja Ruotsinkylässä. Pystykaupan korjuusta vastaa ostaja. Pystykaupan kohteen valinta perustuu kunnan metsä- ja puistometsäsuunnitelmien pohjalta tehdyn metsänhoitoyhdistyksen esitykseen. Pystykauppaan sisältyviä hakkuita ei suoriteta 15.04.–15.07. välisenä aikana (eläinten lisääntymiskausi). Lisäksi korjuun ajoituksessa huomioidaan maaston kantavuus sekä hakkuutapa.

Hankintakauppaan sisältyvät metsäkohteet sijaitsevat Kellokoskella, Nuppulinnassa ja Purolassa. Kohteissa tehdään harvennushakkuita ja ensiharvennuksia, kuviolle 111 tehdään luontainen uudistaminen.

Hankintakauppaan sisältyvät myös vuosittain valittavat puistometsien hoitokohteet sekä rakentamiskohteista poistettava puusto. Hankintakaupassa mukanaolevia puistokohteita on Vaunukangas 2, Vaunukankaan koulun takametsät, Nummenharju, Kariniemi ja Riviera. Kohteet tehdään metsurityönä ja pienillä metsätyökoneilla, puistometsienhoidon ja ulkoilukäytön kannalta tarpeellisina siistimis- ja hoitohakkuina. Puistometsien hakkuukohteisiin haetaan maisematyöluvat. Puistoyksikkö tiedottaa rajanaapureille ennen hakkuiden aloittamista. Lisäksi tehdään useita pienimuotoisia metsäpuistojen siistimiskohteita eri puolilla Tuusulaa.

Hankintakaupassa puutavaran korjuusta vastaa myyjä. Energiapuut/risut voidaan varastoida kunnan osoittamaan paikkaan kuivumisen ajaksi.

Tuusulan kunta on ostanut hankintapalvelun Metsänhoitoyhdistys Uusimaan kautta, joka tuottaa myös muut kunnan tarvitsemat asiantuntijapalvelut.

Vuonna 2018 taimikonhoitoja tehdään metsätaloussuunnitelman mukaisesti. Taimikonhoitotyöt sisältyvät osittain hankintakaupan harvennushakkuisiin.

Metsänhoitoyhdistykset ovat metsänomistajien itsensä rahoittamia ja hallinnoimia yhdistyksiä, joiden ensisijaisena tarkoituksena on edistää metsänomistajien harjoittaman metsätalouden kannattavuutta, sekä heidän metsätaloudelleen asettamiensa muiden tavoitteiden toteutumista. Maantieteellisen sijaintinsa puolesta Tuusulan kunta kuuluu Metsänhoitoyhdistys Uusimaan toimialueeseen. Kattavuudeltaan vastaavia palveluntuottajia ei markkinoilla ole, joten yhteistyötä on tarkoituksenmukaista jatkaa. Myöskään hankintojen hajauttamisella ei olisi kunnan kannalta saavutettavissa toiminnallisia tai taloudellisia etuja.

Kunnassa on metsä- ja puistometsäasioiden hoitoa varten perustettu työryhmä. Eri viranomaisista koostuvan työryhmän tarkoituksena on turvata metsänhoitotöihin liittyvä tiedonkulku eri yksiköiden välillä. Lisäksi työryhmätyöskentelyn avulla pyritään turvaamaan monipuolisen kokonaiskuvan muodostuminen. Työryhmässä ovat edustettuina Metsänhoitoyhdistys Uusimaa, kunnossapito ja viheralueet-yksikkö, kunnallistekniikan suunnittelu, kaavoitus, rakennusvalvonta ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskus. Työryhmää voidaan tarvittaessa täydentää.

Ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä on pyydetty lausuntopyynnöt kunnallistekniikan suunnittelusta, kaavoituksesta, rakennusvalvonnasta sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta. Kaavoituksesta tullut lausunto on otettu huomioon hakkuita suunniteltaessa. Kaavoituksen lausunto liitteenä.

Yhdyskuntatekniikka on pyytänyt 17.11.2017 tarjoukset seuraavilta puutavarayhtiöiltä puutavaran ostamisesta ja hakkuista vuodelle 2018:

  • Stora Enso Oyj
  • Koskitukki Oy
  • Metsä Group
  • UPM Metsä
  • Versowood Oy

Tarjouspyyntö on liitteenä.

Määräaikaan 30.11.2017 klo 12 mennessä saatiin kaksi tarjousta seuraavilta puutavarayhtiöiltä:

  • UPM Metsä
  • Metsä Group            

Metsä Group jätti tarjouksen sähköpostilla 30.11.2017 klo 12.01 ja tarjous käsiteltiin avaustilaisuudessa ehdollisena edellyttäen, että tarjoaja on jättänyt tarjouskilpailun sisäänjättöaikana myös saman sisältöisen tarjouksen paperimuodossa. Tarjous toimitettiin paperimuodossa 30.11.2017,mutta tarjous ei ollut tarjouspyynnön mukainen. Tarjous hylättiin.

UPM Metsä tarjous on pysty- ja hankintakaupan osalta yhteensä 201 506 euroa. Tarjotut hinnat on annettu arvonlisäverottomina. Kunta on puunmyynnin osalta ilmoittautunut arvonlisäverovelvolliseksi, joten yhtiö maksaa tarjoamansa hinnan korotettuna arvonlisäverolla +24%.

Lisätiedot: kunnanpuutarhuri Riitta Kalliokoski, p.040 314 4091

Ehdotus

Esittelijä

Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että

KUNNANHALLITUS päättää

  • hyväksyä UPM Metsä tekemän tarjouksen 201 506 € hakkuukauden 2018 pysty-ja hankintakauppaerien osalta, yhteensä noin 5 800 kiintokuutiometriä

  • oikeuttaa kuntakehitysjohtajan tekemään metsänhakkuusopimukset UPM Metsä kanssa

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Riitta Kalliokoski, kunnanpuutarhuri

Perustelut

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä UPM Metsä tekemän tarjouksen 201 506 € hakkuukauden 2018 pysty-​ja hankintakauppaerien osalta,​ yhteensä noin 5 800 kiintokuutiometriä

  • oikeuttaa kuntakehitysjohtajan tekemään metsänhakkuusopimukset UPM Metsä kanssa

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kuntakehitys ja tekniikka / toimenpiteet

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.