Valtuusto, kokous 29.1.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaava, Östersundomin maakuntakaavaehdotus, lausunto

TUUDno-2017-484

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Lausuntopyyntö

Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan Östersundomin alueen kaavaehdotus on ollut lausunnolla alkuvuonna 2015 ja uudelleen keväällä 2017. Keväällä pyydettiin lausunnot Uudenmaan ELY-keskukselta, kunnilta, muilta kaavan kannalta keskeisiltä viranomaisilta ja yhteisöiltä sekä ministeriöiltä kahdesta vaihtoehdosta (Pohjoinen ja Suora), jotka erosivat toisistaan vaihtoehtoisten metrolinjausten ja niihin liittyvien maankäyttöratkaisujen osalta. Lausuntoajan jälkeen tavoitteena oli, että maakuntahallitus päättää syksyllä 2017, kumpi vaihtoehdoista viimeistellään julkisesti nähtäville asetettavaksi kaavaehdotukseksi. Nyt maakuntahallitus on päättänyt, että edetään ns. Suoran vaihtoehdon pohjalta ja tämä kaavaehdotus on asetettu julkisesti nähtäville 27.11.2017−3.1.2018 väliseksi ajaksi. Kaikilla osallisilla on oikeus tehdä kaavasta muistutus. Kaava viimeistellään saadun palautteen pohjalta. Tavoitteena on, että maakuntavaltuusto hyväksyy Östersundomin maakuntakaavan touko-kesäkuussa 2018.

Tuusulassa lausunnon antaa hallintosäännön mukaisesti valtuusto. Aikataulun kiirreellisyyden vuoksi kunnanhallituksen päätös lähetetään Uudenmaan liittoon ennakkolausuntona. Valtuuston lausunto lähetetään myöhästyneenä.

Nähtävilläoloaineisto löytyy Uudenmaan liiton sivuilta osoitteesta https://www.uudenmaanliitto.fi/aluesuunnittelu/valmistelussa_ostersundomin_alueen_kaava/nahtavillaoloaineisto .

Kaavaehdotus

Saaduissa kaavalausunnoissa puollettiin kaavaehdotuksen asettamista nähtäville ns. Suoran vaihtoehdon pohjalta. Myös Natura-lausunto mahdollistaa kyseisen vaihtoehdon ja nähtäville onkin asetettu tämä vaihtoehto. Keväällä saatujen lausuntojen perusteella Östersundomin alueen kaavaehdotuksen suunnittelumääräyksiin ei tehty muutoksia ja kaavaselostukseen on tehty lähinnä teknisiä täydennyksiä ja täsmennyksiä. Kaavakarttaan on tehty seuraavat muutokset:

  • lisätty Helsinki-Porvoo runkovesijohto
  • tarkennettu joukkoliikenteen vaihtopaikan kohdemerkinnän ja pääkaupunkiseudun poikittaisen joukkoliikenteen yhteysvälin merkintöjen sijainteja

Lisäksi kaavaehdotukseen on tehty Uudenmaan ELY-keskuksen Natura-lausunnon (luonnonsuojelulaki 65 §) edellyttämä muutos:

  • laajennettu Salmenkallion ja Sipoonkorven välistä virkistysaluetta

Muilta osin kaavaehdotus on sama kuin keväällä 2017 vähtävillä ollut Suora-vaihtoehto, josta Tuusulan kunnanhallitus lausui 10.4.2017 § 153. Tällöin Tuusulan kunnalla ei ollut lausuttavaa Östersundomin maakuntakaavaehdotuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • antaa Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan Östersundomin alueen ehdotuksesta seuraavan lausunnon:

Tuusulan kunnalla ei ole lausuttavaa Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan Östersundomin alueen kaavaehdotuksesta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

 

 

Ehdotus

VALTUUSTO päättää

  • antaa Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan Östersundomin alueen ehdotuksesta seuraavan lausunnon:

Tuusulan kunnalla ei ole lausuttavaa Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan Östersundomin alueen kaavaehdotuksesta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.