Tekninen lautakunta, kokous 24.1.2023

§ 4 Talonrakennuksen työohjelman seuranta 2022

TUUDno-2023-111

Valmistelija

  • Tiina Louhikoski, rakennuspäällikkö, tiina.louhikoski@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Hankkeita on esitetty tarkemmin määrärahavarauksineen ja perusteluineen hyväksytyssä talousarvioesityksessä sekä liitteenä olevassa talonrakennuksen työohjelmassa aikatauluineen.

Tilapalveluiden työohjelma vuodelle 2021 painottui uuden palveluverkon suunnittelun ja rakentamiseen. Palveluverkon kaikki uudisrakennuskohteet etenivät vuonna 2021.

 

MONIO

Kunnan palveluverkossa Monio käynnisti oppimisympäristöjen uudistamisen. Palveluverkkostrategian mukaisesti vanhoista huonokuntoisista kiinteistöistä luovutaan silloin, kun se on tarkoituksenmukaista. Monion käyttäjien nykyiset tilat ovat pääosin huonokuntoiset tai ne ovat poistumassa muiden syiden takia. Uusien opetussuunnitelmien, digitalisaation ja koko oppimiskäsityksen muuttumisen vuoksi on erittäin ajankohtaista uudistaa oppimisympäristöjen toiminnalliset- ja tilakonseptit.

Monion monitoimikampuksen rakentaminen alkoi kesäkuussa. Monio tulee valmistumaan aikataulun mukaisesti syyslukukaudeksi 2023.

KIRKONKYLÄ

Uudisrakennus tulee valmistuttuaan korvaamaan nykyisen sisäilmaongelmien vuoksi käytöstä poistetun Kirkonkylän koulukiinteistön sekä jo puretun Mattilan päiväkodin. Lisäksi hanke tulee korvaamaan Etelä-Tuusulan palveluverkkosuunnitelman mukaan poistuvia päiväkotikiinteistöjä.

Oppilasennusteiden pienennettyä hankevaiheesta, hankkeen toteutusta muutettiin siten, että kampuksen yhteyteen tehdään tilat myös ruotsinkieliselle koululle. Hankkeen kokonaislaajuus pysyi hankesuunnitelman verrattuna lähes ennallaan. Suunnittelun edetessä on hankesuunnitelman ratkaisuja kehitetty edelleen ja kustannuslaskentaa tarkennetaan suunnitelmia vastaavaksi.  

Rakentaminen alkoi joulukuussa purkutoimilla.

RIIHIKALLIO

Uudisrakennuksena sekä osittain peruskorjauksena- ja -parannuksena toteutettava Riihikallion monitoimikampus on yksi Sivistyksen toimialueen keskeisistä kunnallisista palvelutuotantohankkeista. Uudisrakennus tulee valmistuttuaan korvaamaan nykyisen sisäilmaongelmien vuoksi osittaisesti käytöstä poistetun Riihikallion koulukiinteistön. Lisäksi hanke tulee korvaamaan Etelä-Tuusulan palveluverkkosuunnitelman mukaan poistuvia koulukiinteistöjä yhdessä uudisrakennuksena toteutettavan Rykmentinpuiston ja Lahelan monitoimikampuksen kanssa.  

Nykyinen koulurakennus on toiminnassa siihen asti, kun uusi monitoimikampus valmistuu. Tontille sijoitettu väistötilat, joilla on korvattu ne koulun tilat, joissa sisäilmaoireilua on ollut eniten. Väistötilat on mitoitettu 450 oppilaalle. Siirrettävä väistötilarakennus on sijoitettu koulun itäpuolella olevalle pysäköintialueelle. 

RYKMENTINPUISTON MONITOIMIKAMPUS

Rykmentinpuiston monitoimikampuksen rakentamisen valmistelu eteni vuonna 2021. Kevään aikana kilpailutettiin hankkeen tekninen, taloudellinen ja lakitekninen konsultointi, jonka jälkeen aloitettiin valmistelemaan elinkaarihankkeen toteutusta.

LAHELAN MONITOIMIKAMPUS

Lahelan monitoimikampuksen elinkaarihanketta alettiin edistää keväällä. Ensimmäisinä toimina oli käydä läpi ja määritellä kampuksen tontti, sen kaavoittaminen, sekä koulurakennuksen käyttäjämäärien tarkka määrittäminen. 

JOKELAN KOULUKESKUS

Jokelan koulukeskuksen elinkaarihanketta alettiin valmistella syksyllä. Ensimmäisinä työtehtävinä oli aloittaa projektisuunnitelman laadinta ja kilpailuttaa elinkaarikonsultointi.

MARTTA WENDELIN PÄIVÄKOTI

Päiväkodin rakennustyöt jatkuivat vuoden 2021 määritellyssä aikataulussa. Rakennus toteutetaan massiivipuurakenteisena, CLT-tekniikkaa käyttäen.​ Piha toteutetaan ns. vihreän koulupihan periaattein ja sille haetaan lähiliikuntapaikoille myönnettävää avustusta.​ Tilojen suunnittelussa on pyritty huomioimaan sekä päivittäisen käytön edellyttämät muuntojoustavuus että rakenteiden muunneltavuus myöhemmissä tilankäytön muutoksissa.​ Rakentaminen päättyy 05/2022 jatkuen kalustamisella ja toiminnan käynnistämisen valmisteluilla. Rakennuksen käyttöönotto on 8/2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Simpanen, tilapalvelupäällikkö, mikko.simpanen@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä talonrakennuksen työohjelman seurannan ajalta 1.1.-31.12.2022
  • lähettää kunnanhallitukselle tiedoksi talonrakennuksen työohjelman seurannan ajalta 1.1.-31.12.2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun esittelijä teki seuraavat tekniset korjaukset tekstiin:

Kohdassa Lahelan monitoimikampus, sana elinkaarihanke korvataan sanalla hanke.

Kohdassa Jokelan koulukeskus, sana elinkaarikonsultointi korvataan sanalla konsultointi.

 

Lautakunta hyväksyi edellä mainitut tekniset korjaukset tekstiin yksimielisesti.

Tiedoksi

kunnanhallitus, tilapalvelut toimisto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.