Tekninen lautakunta, kokous 8.3.2022

§ 36 Lankalenkin VL-alueen puistosuunnitelmaehdotuksen hyväksyminen

TUUDno-2019-436

Valmistelija

  • Tomi Hurme, suunnitteluinsinööri, tomi.hurme@tuusula.fi

Perustelut

Lankalenkin VL-alueen puistosuunnitelmaehdotus, piir.no 2069/1,3-9 on ollut yleisesti nähtävillä 10.2.-23.2.2022

Lähtökohdat

Puistosuunnitelmaehdotus koskee puiston ja siihen liittyvien polkuverkostojen rakentamista VL-alueelle. Puisto sijoittuu Pohjois-Tuusulaan, Jokelan Peltokaareen. Peltokaaren asuinalueiden rakentumisen myötä on tullut tarve rakentaa Lankalenkin korttelia aluetta ympäröivä VL-alue kaavan mukaiselle paikalleen. Samalla kunnostetaan alueen ojalinjoja. Alue on lähtökohtaisesti tasaista peltoa, jonne on Lankalenkin katujen rakentamisen yhteydessä läjitetty maamassoja maisemakummuiksi.

Maaperä

Maaperä on pääasiassa savea. Moreenia ja hiekkaa esiintyy syvemmällä maaperässä.

Päällysteet ja puistotekniset ratkaisut

Puistopolkuja on suunniteltu rakennettavan yhteensä noin 730 metriä. Polkujen leveys on 3,5 metriä pientareineen. Puiston tulosuuntiin on asetettu yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä-merkit. Lankatie-Tolppakuja väliselle nykyiselle puistoväylälle asennetaan BIR-jousipuomit estämään ajoneuvolla kulku puistoon.

Polkujen rakennekerrospaksuudeksi on suunniteltu 0,90 metriä. Puistojen polut päällystetään kivituhkalla. Nykyinen hulevesiallas verhotaan soralla reunoille asti. Nykyiset ojat ruopataan.

Kasvillisuus ja istutukset

Puistoon sijoitetaan erilaista istutusta kuten lehti- ja havupuita, kukkivia puita (mm. rusokirsikka ja koris-teomena) sekä pensaita. Lankalenkin VL-alueen maisemakummuille istutetaan myös harvaa metsää tuomaan suojaa läheisille asuinrakennuksille.

Puistokalusteet

Puistopolkujen varrelle sijoitetaan penkkejä, roska-astioita sekä yksi pöytä+penkki-yhdistelmä. Lisäksi poluille asennetaan kaiteita niille kohti, missä ne ovat ohjeistuksen mukaan tarpeen.

Vesihuolto ja kaapelit

VL-alueelle sijoittuu vain hulevesialtaan ylivuotona toimiva sadevesilinja. Muita kaapeleita tai putkilinjoja VL-alueella ei ole.

Kuivatus

Puisto ja polut kuivatetaan salaojin ja avo-ojin, jotka liitetään nykyiseen hulevesiverkostoon. Nykyisen hulevesialtaan ylivuoto on ohjattu nykyiseen hulevesiviemäriin, joka johdattaa hulevedet Palojokeen.

Valaistus

Puistoon suunnitellaan led-valaistusta.

Esteettömyys

Puistoon sijoitetaan penkkejä esteettömyysohjeistuksen mukaisesti sopiville etäisyyksille. Lisäksi polkujen varrelle asennetaan kaiteita, niille kohti missä puistopolkujen ja ojien välinen korkeusero on suuri.

 

 

Puistosuunnitelmaehdotuksesta jätettiin 2 muistutusta nähtävilläolon aikana.

Muistutus 1, Lankalenkin asukkaat, Jokela

”Haluamme muistuttaa, että valaistuksen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee huomioida asuinrakennusten läheisyys. Suunniteltu puistopolku 3 on noin reilun 3m etäisyydellä nykyisten asuinrakennuksien ulkoseinästä. Valaistus tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että led valaistus ei ole tarpeettoman kirkas asuinrakennusten läheisyydessä."

Vastine 1

Valaistussuunnitelmassa on otettu huomioon asuinrakennusten läheisyys sijoittamalla puistopolun valaisimet mahdollisimman etäälle asuinrakennuksista samalla valaistuksen riittävyys huomioiden. Valaisimen kallistuskulma on 2 astetta vaakatasoon nähden ja valaisimessa on tasolasi, joka myös itsessään pienentää häikäisyä asuinrakennuksiin. Puistopolun valaistus on laskettu P4-valaistusluokkaan riittäväksi. Valaisinväli puistopolulla on noin 25 metriä. Lähimmät puistopolun valaisimet on suunniteltu 13-14 metrin etäisyydelle nykyisistä asuinrakennuksista, joka ei aiheuta normaalista poikkeavaa tai ylimääräistä häikäisevyyttä läheisille asuinrakennuksille. Vertailukohteena esimerkiksi Lankalenkin alueen katuvalaisimet, jotka ovat paikoittain lähempänäkin osaa alueen asuinrakennuksista. Lankalenkin alueen katuvalaisimien etäisyys vaihtelee 6-15 metriin lähimmistä asuinrakennuksista. Puistopolkujen valaisimien tarkemmat sijainnit on esitetty valaistussuunnitelmassa.

Muistutus 2, Tolppakujan asukkaat, Jokela

"Suunniteltaessa Lankatien ja Tolppakujan väliselle puistoväylälle asennettavaa BIR-jousipuomia on huomioitava, että Tolppakujan päässä on voitava kääntää isot ajoneuvot (rekat, henkilöauto+peräkärry -yhdistelmät). Tolppakujan pään nykyinen "kääntöpaikka" on hyvin pieni ja kapea, ja Tolppakujan viimeisten tonttien sisäänajoväylät on rakennusvalvonnan määräysten johdosta vain 5 metriä kapeat. Lankatien ja Tolppakujan väliselle puistoväylälle tuleva puomi ei saisi sijaita liian lähellä Tolppakujaa, muuten pitkien ajoneuvojen kääntäminen ei onnistu rikkomatta Tolppakujan nurmikkoalueita."

Vastine 2

Tarkistetaan puistosuunnitelmasta Tolppakujan kääntöpaikan ajourat mitoitusajoneuvojen mukaan sekä jousipuomien sijainti suhteessa Tolppakujan kääntöpaikkaan. Siirretään jousipuomeja kauemmas Tolppakujan kääntöpaikasta, jotta niistä ei aiheudu haittaa kääntyville ajoneuvoille. Poistetaan samalla suunnitelmasta ylimääräiset jousipuomit Lankatien puolelta niiden ollessa tarpeettomat. Puistopolun läpiajo pystytään estämään yksillä ajopuomeilla Tolppakujan puolelle sijoitettaessa. Tehdään suunnitelmamuutokset revisio A hyväksytettävään suunnitelmaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää 

  • hyväksyä Lankalenkin VL-alueen puistosuunnitelmaehdotuksen, piir.no 2069/1A,3,4A,5-9 muistutusten vastineissa esitetyin suunnitelmamuutoksin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kiinteistöjen omistajat ja haltijat, muistutusten antajat: Lankalenkin asukkaat, Tolppakujan asukkaat, valmistelijat: Tomi Hurme, Minja Koivunen, Anne Paakkinen, Riitta Kalliokoski 

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Sörnäistenkatu 1, 00580 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.