Kuntakehityslautakunta, kokous 14.9.2022

§ 75 Kaavoituksen työohjelma 2023 luonnos

TUUDno-2022-1801

Valmistelija

  • Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Perustelut

Kaavoituksen työohjelma 2023, luonnos

Kaavoituksen työohjelmalla ohjelmoidaan kuluvan vuoden kaavahankkeet. Työohjelma perustuu valtuuston hyväksymään kaavoitussuunnitelmaan 2023-2026, jossa kaavahankkeet on priorisoitu kolmeen eri kategoriaan kiireellisyyden tai oletettujen etenemismahdollisuuksien mukaisesti. Kaavoituksen työohjelma koostuu kärkihankkeista. Useat kaavahankkeet ovat useamman vuoden mittaisia, mikä edellyttää pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä tavoitteen toteutumisen eteen. Kaavoituksen työohjelma 2023, luonnos on laadittu etupainotteisesti Kaavoitussuunnitelman 2023-2026 rinnalla hahmottamaan mitä kärkihankkeita edistetään vuonna 2023. Kaavoituksen työohjelma hyväksytään alkuvuodesta 2023, kun valtuusto on hyväksynyt kaavoitussuunnitelman 2023-2026 loppuvuodesta 2022.

Kaavoitussuunnitelmassa 2023-2026 asetettuja tavoitteita ovat: yleiskaavoituksen ja yleissuunnitelmien keinoin huolehtia siitä, että taajamien rakentaminen, liikenneverkon kehittäminen ja muut maankäytölliset kysymykset ovat suunniteltu kokonaisuutena sekä asemakaavoituksella huolehtia MAL-sopimuksen edellyttämien uusien asuntokaavojen toteutuminen sekä riittävän asuin-, pientalo- ja työpaikkatonttivarannon turvaaminen. Tavoitteena on työpaikkaomavaraisuuden nostaminen, houkuttelevien ja kestävien asuinalueiden rakentuminen sekä palvelujen toteutuminen. Kaavoitussuunnitelmassa 2023-2026 painottuu erillispientalo- ja pientalotonttivarannon kasvattaminen vastaamaan paremmin kysyntää ja pormestariohjelmassa asetettuja tavoitteita.

Työohjemassa on listattu 8 yleissuunnitelmatasoista työtä. Yleiskaavan 2040 hyväksymisen jälkeen tehdään yleiskaavan toteutussuunnitelma ja Koillis-Hyrylän osayleiskaava tai yleissuunnitelma. Alkavalla kaudella keskitytään Focus-alueen ja Lahelanpellon yleissuunnitelmien valmiiksi saattamiseen. Kiila-Senkkerinmäen yleissuunnitelmaa tehdään yhteistyössä Vantaan kanssa ja sen on arvioitu alkavan ensi keväänä. Lisäksi aloitetaan Tuusulanjokilaakson virkistyskäytön yleissuunnitelma, joka on jatkoa Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmalle. Lisäksi laaditaan kaavoituksen toimenpiteitä ilmasto-ohjelmaan.

Asemakaavatyöt on ryhmitelty kuntakeskuksittain ja projektialueittain. Uusia asemakaavatöitä aloitetaan 10 kappaletta. Myös muita kehittämishankkeita, jotka vaativat kaavoituksen tai projektitoimiston resursseja, on lisätty kaavoituksen työohjelmaan 2023. Kaikkiaan työohjelmassa on 30 asemakaavatyötä tai hanketta.

Kaavoituksen työohjelmaan on tuotu erityisesti pientalo- ja erillispientalotonttivarantoa lisääviä kaavatöitä niin kunnan kuin osin yksityisessä omistuksessa oleville alueille, jotka sijoittuvat eripuolille Etelä-Tuusulaan. Pääpaino on pyritty pitämään kunnan maanomistuksen ja kiinteistöjen kehittämistä edistävissä kaavatöissä mm.: Lahelanpellon yleissuunnitelman päivitys, Lahelanorren, Lahelan monitoimikampuksen ja Lahelanpelto III kaavatyöt, Koskensillantien alueen, Tuuskodon, Harjulan ja Mattila II:n kaavatyöt. Työpaikkatonttien varanto ja monipuolisuus halutaan turvata Kehä IV:n, Rykmentinporttti II, Palkkitien ja Kulomäentie-Jussla alueen asemakaavoilla sekä Kiila- Senkkerinmäen ja Focus alueen yleissuunnitelmilla.

Jokelassa on työpaikka- ja asuintonttivarantoa hyvin. Työohjelmassa on kaksi asumiseen painottuvaa kaavamuutosta keskustan tuntuaan: Jokelan asemanpolun alue ja Vanutehdas. Pientalotonttivarantoa lisää Lepola III:n asemakaava. Kellokoskella erillis- ja pientalotontteihin painottuvan Joenrannan asemakaavan hyväksymiskäsittely ajoittuu alkuvuoteen. Seppäinpuiston kaavamuutoksella edistetään korttelin rakentumista keskeisellä sijainnilla.  

Liitteenä olevassa Kaavoituksen työohjelmassa 2023, luonnos on esitetty viivakaavioin kaavojen ja yleissuunnitelmien ja yleiskaavan arvioitu eteneminen. Toteutuneeseen aikatauluun vaikuttavat mm. maankäyttösopimusneuvotteluiden eteneminen, mikä on usein vaikeasti arvioitavissa. Työohjelman toteutumista seurataan ja siitä raportoidaan osavuosikatsauksissa. Tärkeiksi ja kiireellisiksi katsottuja töitä voidaan lisätä kuluvan vuoden työohjelmaan lautakunnan tai kunnanhallituksen päätöksellä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • merkitä kaavoituksen työohjelma 2023 luonnoksen tiedoksi.

Päätös

Kuntakehityslautakunta päätti

  • merkitä kaavoituksen työohjelma 2023 luonnoksen tiedoksi.

Tiedoksi

kaavoitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.