Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 24.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Muut asiat

Perustelut

Lautakunta päätti laatia seuraavan kannanoton toimitettavaksi ensisijaisesti KeuSoten kuntayhtymän valtuustolle ja hallitukselle, Hyvinvointialueen aluevaltuustolle ja hallitukselle sekä Tuusulan kunnanvaltuustolle ja hallitukselle.

Tuusulan kasvatus- ja sivistystoimen lautakunnan huoli varhaiskasvatuksen ja koulujen oppilashuollon palvelujen puolesta

Kuluneen vuoden aikana olemme saaneet palautetta perheiltä ja kouluilta, että Tuusulassa osasta kouluja puuttuu kouluterveydenhoitajia, koulukuraattoreja ja koulupsykologeja. Korona-pandemia on varmasti vaikuttanut osaltaan tilanteeseen, mutta koululaisille tehdyn terveyskyselyn mukaan tukea tarvitaan kouluissa päivittäin. Olemme huolissamme, miten koululaisten tarvitsema moniammatillinen tuki saadaan järjestymään kaikkiin kouluihin. Koululaisille tuttuja, tukea antaneita ammattilaisia hakeutuu kuulemma nyt muihin töihin, pois Keusotesta. Oppilashuollon tuleva organisoituminen hyvinvointialueella on merkittävä muutos myös kouluille. Siihen pitää löytää yhteiset hyvät toimintatavat, jotka mahdollistavat ja motivoivat moniammatillista yhteistyötä koululaisten parhaaksi.    

Samanlaista huoliviestiä palvelujen puuttumisesta tulee myös varhaiskasvatuksesta lasten vanhemmilta ja päiväkotien työntekijöiltä. Lasten oireiluun ja tuen tarpeeseen ei pystytä puuttumaan riittävän ajoissa, kun mahdollisuudet päästä keskustelemaan ammattihenkilöstön kanssa ovat lähes olemattomat. Toiminta- ja puheterapian puuttuminen nousee toistuvasti esiin, samoin kohtuuttoman pitkät jonotusajat perhepalveluihin.

Tällä hetkellä 5 oppilaitosta eli 23,4% tuusulalaisen oppilaan (1195 oppilasta) koulut ovat ilman omaa kouluterveydenhoitajaa. Tämän lisäksi ilman kouluterveydenhoitajaa ovat Kalliomaan sairaalakoulu sekä Keudan oppilaitos Tuusulassa. Tilanne kuormittaa myös muiden koulujen kouluterveydenhoitajien työtä heidän hoitaessaan näiden koulujen tehtäviä.

Ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen tukeen panostaminen on paitsi inhimillisesti välttämätöntä myös taloudellisesti järkevää. Jotta korjaavien ja kalliiden palveluiden tarve vältetään, Keusoten alueella on syytä kiinnittää huomiota siihen, että lapsiperheiden kotipalvelua, perhetyötä, vanhemmuuden tukea, eroauttamista, tukiperheitä ja tukihenkilöitä on riittävästi saatavilla ja silloin, kun avun tarve on.

Vaadimme, että Keusote kiinnittää erityistä huomiota lasten, koululaisten ja nuorten tarvitsemiin palveluihin ja tuen tarpeisiin hyvinvointialueelle siirryttäessä, kun uusia ammattiryhmiä siirtyy kuntien palveluksesta alueelle. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.