Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 8.2.2022

§ 6 Anttilan Tilakeskuksen asemakaava nro 3524, hyte-ltk lausunto

TUUDno-2019-103

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi
  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kuntakehityslautakunta on 10.11.2021 § 95 päättänyt asettaa Anttilan tilakeskuksen asemakaavaluonnoksen, kaava nro 3524 MRA 30 §:n mukaisesti nähtäville. Kaavaluonnos on nähtävillä 5.1.-7.2.2022 välisenä aikana.  Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 7.2.2022 klo 16.00.


Asiaselostus

Anttilan tilakeskuksen alue on yksi kaavoituksen kärkihankkeista. Alueen asemakaavoituksen tueksi päätettiin järjestää arkkitehtuurikilpailu, jolla voidaan kerätä ideoita alueen uudesta toiminnasta, ei vain asumisesta sekä herättää keskustelua uudenlaisista maankäyttömahdollisuuksista. Kilpailu järjestettiin osallistumalla kansainväliseen Europan 15 kilpailuun, jolloin ideoita voitiin saada mahdollisimman laajalti. Kilpailu käytiin vuosina 2018-2019.

Kilpailujärjestelmä on Europan Europen organisoima ja osallistuminen maksoi kunnalle kaikkiaan noin 120 000 euroa. Kilpailutulosten lisäksi Europan-kilpailun etu oli erityisesti kunnalle kansallisesti ja kansainvälisesti verkostoituminen sekä tiedon saanti muiden eurooppalaisten kaupunkien ja kuntien vastaavien tilanteiden ratkaisuista. Yleisen keskustelun herättämistä ja kohteen näkyvyyden edistämistä on pidetty Anttilan tilakeskuksen suunnittelussa tärkeänä.

Europan kilpailun organisaation on perustettu 1980-luvulla. Kilpailuja on järjestetty noin kahden vuoden syklillä. Kilpailu on tarkoitettu alle 40-vuotiaille arkkitehdeille ja kaupunkisuunnittelijoille. Tuomaristoon valitaan ammattilaisjäsenet kansainvälisesti. Europan 15 teeman osa ”maaseutumaisten alueiden eheyttäminen ja uusien tuotantomuotojen hyödyntäminen” oli erityisesti Tuusulalle ja Anttilan tilakeskukselle osuva. Lisäksi teeman osa ”rakennusten uusiokäyttö, upcycling” oli Anttilan tilakeskuksen suunnittelun ytimessä.

Europan kilpailun valmistelu aloitettiin syksyn 2018 aikana. Syksyllä 2019 tuomaristo kokoontui yhdessä maakohtaisesti kolmeen kertaan. Voittaja valittiin ja julkistettiin joulukuussa 2019.

Europan arkkitehtuurikilpailun perinteisiin kuuluu, että voittajatyö- ja/tai palkintosijoille tulleilta suunnitteluryhmiltä tilataan konsulttityötä. Näin toimittiin myös Tuusulassa.

Arkkitehtuurikilpailun voittajaksi nousi portugalilaisen suunnittelutyöryhmän ehdotus Anttila Farm Incubator, tekijöinä Joana Gil Ribeiro (PT) ja Rui Cunha (PT). Avustajana toimi Carolina Gil Ribeiro (PT).

10.2.2020 § 5 tehdyn konsulttityötilauksen tavoitteissa todetaan, että mm. ”Anttila Farm Incubator” -voittajatyötä ja sen kehittämistä kohti asemakaavaluonnosta työstetään voittajatiimin, kuntalaisten ja kunnan edustajien kanssa kolmessa kevään aikana pidettävässä työpajassa. Korona-epidemiasta johtuvien viranomaisohjeiden mukaisten kokoontumisrajoitusten vuoksi kaikkia työpajoja ei ole voitu pitää. Tästä syystä asemakaavaa on työstetty luonnosvaiheeseen yhdessä konsulttien ja kunnan edustajien kanssa.  Alueen suunnittelussa on pidetty tärkeänä, jopa Europan 15 arkkitehtuurikilpailuun lähtemisen yhtenä merkittävänä tavoitteena, yleisen keskustelun herättäminen ja kohteen näkyvyyden edistäminen. Näistä syistä on tärkeää, että nyt laadittu asemakaavaluonnos ilman merkittäviä muutoksia alkuperäiseen voittajatyökonseptiin, asetetaan julkisesti nähtäville. Tällä tavoin sekä esittelemme voittajatyötä, voittajatyöstä konsulttien kanssa työstettyä asemakaavaluonnosta että saamme asemakaavaluonnoksesta lausuntoja ja mielipiteitä.


Nyt nähtäville asetettavaa asemakaavaluonnosta on aikaisemmasta (KKL 16.6.2021, §52)  muutettu seuraavasti:

  • Asuinkerrostalojen kerroslukua on laskettu.
  • Piknikpaikalta lähtevän kevyen liikenteen reitin linjausta kohti Hyrylää on muutettu.

Muutokset näkyvät suunnitelmassa siten, että uutta asuinrakentamisen kerrosalaa on 15 683 m²:n sijasta 13 899 m², uutta palvelurakentamisen kerrosalaa on 3 485 m² ja toimitilakerrosalaa on 3 533 m². Asuinrakennusten korttelialueiden rakennustehokkuusluku vaihtelee  e=0,20 - e=0,84:n sijasta välillä e=0,20 - 0,65, palvelu- ja toimitilakortteleissa e=0,20 - e=0,56. Kerroskorkeudet vaihtelevat alueella I - Vu3/4:n sijasta I - IIIu3/4. Kaavaluonnoksen mahdollistama asukasmäärän lisäys on noin 180 asukasta.

Muita esitettyjä muutoksia tarkastellaan asemakaavaluonnoksen nähtävillä olon jälkeen muun palautteen yhteydessä.

 

Anttilan Tilakeskuksen asemakaava nro 3524, Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan lausunto 

Kaavaratkaisun tavoitteena alueella on mahdollistaa erityyppisten asuinrakennusten kuten erillispientalojen, rivitalojen sekä kerrostalojen sekä toimi- ja työtilojen rakentamista alueelle. Ainakin osa alueelle tulevasta rivitalorakentamisesta tulisi olla 1-kerroksista ja koko alueen rakentamisessa tulisi esteettömyys ottaa huomioon. Yksitasoiset asunnot, joissa myös varasto- ja muut aputilat ovat esteettöminä samassa tasossa, mahdollistavat rivitaloasumisen esim. liikuntarajoitteisille ja ikääntyneille. Jos vanhat, jo olemassa olevat rakennukset otetaan julkiseen käyttöön, tulee ne suunnitella ja korjata esteettömiksi.

Tuusulanjärvi ja sen ranta-alueet ovat alueen asukkaille tärkeitä virkistysalueita, jotka tarjoavat mahdollisuuksia asukkaiden hyvinvoinnin edistämiselle. Suunnitellulta alueelta lähtevät ja tulevat polut sekä väylät ovat tärkeitä huomioida osana Tuusulanjärven virkistyskäytön kehittämistä. Anttilan tilakeskuksen alueen virkistyskäyttöä suunniteltaessa ja rakennettaessa on huomioitava, että liikkuminen alueella on sujuvaa ja turvallista. Huomioitavaa on myös, että reittiyhteyksien parantaminen on keskeistä virkistyskäytön lisäämisessä. Myös pysäköintipaikat tulee mitoittaa virkistysmahdollisuuksien mukaan ja niillä tulee varautua myös esteettömään pysäköintiin. 

Toimintakeskus Kettusen toimitilojen paikalle on suunniteltu alueen kylätaloa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pitää kylätaloa hyvänä suunnitelmana, sillä kylätalo mahdollistaa alueen asukkaiden yhteisöllisen toiminnan ja lisää sitä kautta yhteistä tekemistä, osallisuutta ja mahdollisesti sukupolvien tai erilaisten ihmisten kohtaamista alueella. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon. 

Päätös

Esitys hyväksyttiin.