Tekninen lautakunta, kokous 14.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 131 Tuusulan hyvinvointisuunnitelma 2022-2025, teknisen lautakunnan lausunto

TUUDno-2021-2246

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi
Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus laatia laaja hyvinvointikertomus ja -suunnitelma valtuustokausittain. Hyvinvointikertomus- ja suunnitelma on yksi kunnan strategisista asiakirjoista, joka syventää, täsmentää ja toteuttaa kuntastrategian tavoitteita tuusulalaisten hyvinvoinnin edistämisen osalta. Hyvinvointisuunnitelma toimii kokoavana asiakirjana erillisille hyvinvointia edistäville strategisille asiakirjoille. Hyvinvointisuunnitelmaa toteuttaa koko kuntaorganisaatio.

Hyvinvointisuunnitelman laadinnan eteneminen

Hyvinvointisuunnitelman laadinta käynnistyi alkusyksystä jatkona hyvinvointikertomuksen ja kuntastrategian laadinnalle. Hyvinvointisuunnitelma perustuu kuntastrategiaan ja pormestariohjelmaan, ja se laaditaan osallistuvassa prosessissa ja vuoropuhelussa asukkaiden, yhdistysten, vaikuttamistoimielinten (nuorisovaltuusto ja neuvostot) ja hyte-lautakunnan kanssa. Hyvinvointisuunnitelman luonnos kootaan poikkihallinnollisena yhteistyönä kunnan hyte-ryhmän toimesta.

Hyvinvointisuunnitelman luonnokseen toivotaan lautakuntien ja vaikuttamistoimielinten lausuntoja marraskuun aikana. Suunnitelmaa jalostetaan lausuntokierroksella saatujen kommenttien ja huomioiden pohjalta marras-joulukuun aikana. Hyvinvointisuunnitelma viedään hyte-lautakunnan hyväksyttäväksi joulukuussa, josta se etenee valtuuston hyväksyttäväksi alkuvuodesta 2022.

Hyvinvointisuunnitelman rakenne ja tavoitteet

Hyvinvointisuunnitelman rakenne ja tavoiteasetanta perustuu kuntastrategian päämääriin ja tavoitteisiin. Se mukailee hyvinvointisuunnitelman 2020-2021 ja laajan hyvinvointikertomuksen rakennetta, joissa hyvinvoinnin ilmiöt ja näkökulmat kuvataan yhteisinä kohderyhmästä riippumattomina.

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän erityisasiantuntija Tero Seitsonen esittelee kokouksessa FinSote-tutkimuksen, PYLL-aineiston ja Kouluterveyskyselyn tuloksia. Tuloksia käytetään yhtenä pohjatietona hyvinvointisuunnitelman laadinnassa ja asukkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. 

Ehdotus

Esittelijä

Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • merkitä hyvinvointisuunnitelman valmistelutilanteen tiedokseen ja antaa evästykset suunnitelman jatkovalmisteluun.
  • pyytää lausunnot lokakuun lopussa valmistuvaan hyvinvointisuunnitelman luonnokseen muilta lautakunnilta ja vaikuttamistoimielimiltä.
  • ottaa kantaa hyvinvointisuunnitelman luonnokseen marraskuun kokouksessaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Perustelut

Kunnassa on valmisteilla hyvinvointisuunnitelma vuosille 2021-2025. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pyytää lautakunnilta ja neuvostoilta lausuntoa hyvinvointisuunnitelman luonnokseen 31.1.2022 mennessä. Lausunnot huomioidaan suunnitelman viimeistelyssä ja ne käsitellään hyte-lautakunnassa helmikuussa 2022. Hyvinvointisuunnitelma etenee hyväksymiskäsittelyyn kunnanhallitukseen ja valtuustoon alkuvuodesta 2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • todeta lausuntonaan, että se näkee hyvinvointikertomuksen tärkeänä työkaluna arvioitaessa tuusulalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Palvelujen edellyttämistä resursseista on huolehdittava myös jatkossa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.