Perustelut
Annanpuiston puistosuunnitelmaehdotus, piir.nro 2120/1-3 on ollut yleisesti nähtävillä 18.11.–1.12.2021.
Lähtökohdat
Puistosuunnitelmaehdotus koskee puiston perusparantamista VP-alueella. Puisto sijoittuu Vanhan valtatien, Toimelantien ja Annanpolun risteykseen Kellokosken keskustan kaava-alueella. Nykyisen puiston ulkoasu on peräisin vuodelta 1998, jolloin Annanpuisto on perustettu. Puiston perustamisen yhteydessä 1940-50-luvulta peräisin olleet vanhat puistokäytävät kaivettiin esiin. Puiston laajat istutusalueet ovat päässeet epäsiistiin kuntoon ja vuotava suihkulähde on poistettu käytöstä. Suunnitelman tavoitteena on kunnostaa puisto vanhaan kulttuuriympäristöön sopivalla tavalla ja tuoda puistoon lisää oleskelumahdollisuuksia.
Annanpuiston pinta-ala on noin 7730 m².
Maaperä
Maaperä on osittain savea. Kallioperä nousee puiston luoteiskulmassa korkoon +64.00.
Päällysteet ja puistotekniset ratkaisut
Vanha kivituhkapintainen puistopolku kunnostetaan ja uutta polkua (1,5 metriä) on suunniteltu rakennettavan yhteensä noin 250 metriä. Uusien polkujen rakennekerrospaksuudeksi on suunniteltu 0,8 metriä. Puistopolut päällystetään kivituhkalla.
Puiston keskellä sijaitsevan patsaan ja suihkulähteen ympäristö päällystetään maatiilikiveyksellä. Puiston vanhat rajaavat muurirakenteet kunnostetaan. Istutusalueet rajataan poluista ja nurmialueista maatiilireunuksella. Puiston länsipuolella olevalle nykyiselle perenna-alueelle on suunniteltu puurakenteinen pergola, jota kannattelee tiilestä muuratut pilarit. Pergolan alueella pintamateriaali on maatiilikiveys. Länsipuolelle on suunniteltu puiset pitkospuut sekä puinen oleskelutaso.
Kasvillisuus ja istutukset
Puistoon sijoitetaan erilaista istutusta kuten lehtipuita ja kukkivia pensaita (mm. hortensia) sekä perennaa. Näkymää patsaalta puistoon päin avataan ja taustalle istutetaan kukkivaa matalana pysyvää kasvillisuutta (mm. maanpeiteruusuja). Suihkulähteen ympäröivät istutusalueet rajataan reunakivellä ja keskikäytävän kohdalle on suunniteltu köynnöskaaria, joihin istutetaan köynnöskasveja (mm. ruusuja, kärhöjä).
Puistokalusteet
Puistoon on suunniteltu penkkejä, picnic-pöytäryhmä sekä ulkotilaohjeen mukainen roska-astia.
Vesihuolto ja kaapelit
Annanpuiston läpi kulkee vanha käytöstä poistettu betoniviemäri. Keskellä nykyistä nurmialuetta on vanhaan betoniviemäriin liittyvä kaivo, joka poistetaan puiston saneerauksen yhteydessä. Puistoon on tehty vesiliittymä 10/2021. Samaan kaivantoon on tehty varaus sähkölle. Puistoon on suunniteltu vesiposti ja tapahtumasähkö patsasaukiolle.
Kuivatus
Annanpuiston tasaus noudattelee nykyisiä tasauksia. Puiston kuivatus toteutetaan pinnankallistuksilla. Polut kuivatetaan salaojin ja sadevesiviemärein, jotka liitetään nykyiseen hulevesiverkostoon.
Valaistus
Puistoon suunnitellaan erilaista led-valaistusta. Suihkulähteen ympärille suunnitellaan myös pollarivalaisimia tunnelmavalaistukseksi.
Esteettömyys
Puistopolun sekä suihkulähteen ympärillä olevan patsasaukion esteettömyyttä parannetaan SuRaKu-korttien ohjeiden mukaiseksi.
Luo-3 alue (luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä)
Puiston länsi- ja pohjoisosat ovat lepakoille tärkeitä saalistusalueita. Tämä pyritään huomioimaan mm. puistoalueen valaistuksen suunnittelussa.
RKY alue (rakennettu kulttuuriympäristö)
Annanpuiston suunnittelualue kuuluu Museoviraston määrittelemään ”Marieforsin ruukki ja Kellokosken sairaala” kulttuuriympäristöön (Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö). Tämä pyritään huomioimaan suunnittelualueen puistokalusteiden valinnassa.
Suunnitelmaehdotuksesta on tullut kaksi muistutusta nähtävillä olon jälkeen.
Muistutus 1, Vammaisneuvosto
Vammaisneuvosto pyytää, että Annanpuiston perusparannuksessa huomioidaan neuvoston ehdottamat seikat. Neuvoston toteaa, että puistossa kulkeminen tulee taata suurelta osin esteettömäksi. Esimerkiksi puistossa kulkevat reitit tulee suunnitella siten, että niitä pitkin on helppo kulkea myös apuvälinettä käyttävien. Kulkureitit tulisi olla selkeästi rajattuja nurmi tai muusta vastaavasta alueesta, esim. kivetyksellä siten, että kivetystä voi seurata valkoista keppiä käyttäen. Rykmentinpuistossa tässä on onnistuttu hyvin. Puistoon tulee sijoittaa penkkejä, jolloin puistossa voi istuskella ja nauttia puiston tuomasta rauhasta. Puistoon sijoitettavat penkit ja piknik-pöytäryhmä tulisivat olla sellaisia, että pöydän ääreen pääsee pyörätuolilla tai esim. rollaattoria käyttävän on helppo istahtaa penkille. Puistoon tulevissa kylteissä tekstin tulee olla riittävän suurella ja kontrastit selkeät. Kyltit tulee olla myös sellaisella korkeudella, että niiden lukeminen on vaivatonta.
Vastine 1
Vanhan pääpolun esteettömyyttä parannetaan mahdollisuuksien mukaan reunakiveyksillä. Polun molemmin puolin sijoittuu nyt olemassa olevaa puustoa, joka halutaan säästää - tämä tuo haasteita esteettömyyden toteuttamiseen. Lisäksi suihkulähdeaukiolle tulee kiveys nykyisen kivituhkapinnan tilalle. Uusien penkkien ja pöytäryhmien osalta suunnitelmat tarkistetaan vielä esteettömyysohjeiden mukaisiksi. Puistokylttien kontrastit ja tekstityylit tulevat Tuusulassa käytetyn kylttimallin mukaisesti, tässä mallissa on otettu huomioon kylttien helppolukuisuus.
Muistutus 2, Yksityishenkilöt
Kiitos taannoisesta keskustelutilaisuudesta ja osallistavasta tavasta suunnitella puistoa. Tässä on vielä muutamia huomioita ja ehdotuksia koskien Annanpuiston perusparannussuunnitelmaa:
- Suunnitellun puisen oleskelutason kohdalla mäellä kasvaa kauniisti varjoliljaa ja pikkutalviota. Näiden säästämiseksi oleskelutason kannattaisi siten sijaita lähempänä pergolaa, jos oleskelutasoa ylipäätään tarvitaan.
- Puisto on varsin pieni, eikä sitä tarvitse rakentaa täyteen puistotoimintojakaan.
- Puita ei saa kaataa. Hienoa, että tämä on tiedostettu. Myös Annanpolun varrella oleva vioittunut mänty, jossa on linnunpesä, tulee säästää kuriositeettina.
- Vanhan Valtatien vierellä olevat syreenit tulee säilyttää. Ne tekevät puistosta suojaisemman tuntuisen, vaikka isohko katu on vierellä.
- Jos Vanhan Valtatien varren heikkokuntoiset ruusut poistetaan, tulisi istuttaa jotakin kohtuullisen suojaavaa ja korkeakasvuista tilalle.
- Suunnitellun perennaniityn kohdalla seisoo vesi keväisin. Menestyvätköhän siinä perennat? Voisiko perennaniitty sijaita vähän keskeisemmällä paikalla ja tienvierustan jättää korkeammalle puustolle?
Vastine 2
Oleskelutaso on sijoitettu suunnitelmassa maastokannalta luontevaan kohtaan. Eli ko. kohdassa on kalliokohtien välissä oleva "notkelma" johon oleskelutaso saadaan luontevasti sijoitettua.
Kaadettavia puita on esitetty suunnitelmassa 6 kpl. Valitut puut ovat joko huonokuntoisia tai ne sijoittuvat uusien puistopolkujen kohdalle. Ruusutarhasta poistettava puu on valittu kaadettavaksi, jotta ko. alueelle saadaan yhtenäinen ilme.
Vanhan valtatien varrelle sijoittuva syreenipensas on katualueella, eivät siis liity tähän suunnitelmaehdotukseen. Vanhan valtatien suunnitelmassa pensasaitaa ei myöskään esitetty poistettavaksi - näin ollen aita säilyy nykyisellä sijainnillaan.
Myöskään Vanhan valtatien reunustan nykyisille ruusupensaille ei ole esitetty tässä suunnitelmassa toimenpiteitä, koska ne sijoittuvat Vanhan valtatien katusuunnitelman alueelle. Ko. katusuunnitelmassa huonokuntoiset ruusut on esitetty poistettavaksi ja tilalle tulee korvaavaa suojaavaa pensastoa.
Annanpuiston kuivatusta tullaan parantamaan ojilla sekä polkujen salaojituksella.