Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 14.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Järvenpään kaupungin vesiliikelaitoksen (Järvenpään Vesi) toiminta-alueen päivittäminen, lausunto Järvenpään Vedelle

TUUDno-2021-1854

Valmistelija

  • Liisa Garcia, ympäristösuunnittelija, liisa.garcia@tuusula.fi
  • Petra Kivistö, terveystarkastaja, petra.kivisto@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö 

Järvenpään kaupungin vesiliikelaitos (Järvenpään Vesi) on pyytänyt 31.5.2021 päivätyllä kirjeellä (JARDno-2021-1113) lausuntoa vesiliikelaitoksen toiminta-alueen ehdotuksesta/päivityksestä. Lausuntoa on pyydetty 31.8.2021 mennessä. Lausunnon antamiselle on myönnetty lisäaikaa niin, että lausunto voidaan käsitellä 14.9.2021 lautakunnassa. Lausunto on kuitenkin pyydetty toimittamaan pikaisesti kokouksen jälkeen. Lausunto on pyydetty toimittamaan sähköisesti kirjaamo@jarvenpaa.fi tai kirjeitse osoitteella Järvenpään kaupunki, Kirjaamo, PL 41, 04401 Järvenpää. 

Järvenpään Veden nykyisiin ja ehdotettuihin toiminta-aluerajauksiin pääsee tutustumaan Järvenpään Veden Internet-sivuilla www.jarvenpaanvesi.fi/toiminta-alueet-ja-hankkeet/toiminta-alueet.  

Toiminta-alue 

Järvenpään Veden nykyiset vesihuollon toiminta-alueet on hyväksytty johtokunnan kokouksessa 13.3.2018 § 13. Toiminta-alueisiin on tullut muutoksia, kun uusia kaava-alueita on rakennettu valmiiksi. Näille alueille on rakennettu uusia vesihuollon verkostoja ja ne ovat nyt otettavissa mukaan toiminta-alueisiin ja huleveden viemäröintialueeseen. Voimassa olevilla vesijohtoverkoston ja jätevesiverkoston toiminta-alueilla on katurakentamisen yhteydessä rakennettu myös uutta vesihuoltoverkostoa ja Järvenpään Vesi on laajentanut vesihuoltoa haja-asutusalueille. 

Järvenpään Vesi on valmistellut suunnittelutoimisto Ramboll Oy:n kanssa vesi- ja jätevesijohdon toiminta-alueen päivittämisen ja päivitetyt toiminta-aluekarttaluonnokset ovat valmistuneet. Lisäksi on päivitetty huleveden viemäröintialueen kartta.  

Toiminta-alueissa on huomioitu erillisenä tulevaisuuden toiminta-aluelaajennukset vuoteen 2030 asti. Vesijohto- ja viemäriverkoston laajentamisen tavoitealueet ovat Ainola, Itä-Ristinummi I, Itä-Ristinummi II, Länsi-Ristinummi II, Länsi-Ristinummi III, Leppätie-Linjatie alue, Svengin alue, Lehmustien alue, Terholan alueen laajennus, Mikonkorven yritysalue, Annitädinpiha, Laurilantien varsi, Vanha valtatien pientaloalue, Isokydön pellot ja Idänpäätien alue.

Ehdotus

Esittelijä

  • Saku Nurminen, vs. ympäristövalvontapäällikkö, saku.nurminen@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää antaa Järvenpään Vedelle seuraavan lausunnon Järvenpään Veden toiminta-alueen päivittämisestä. 

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan lausunto 

Lausuntopyynnön mukana ei ole aineistoa, jossa olisi esitetty tarkempia perusteluja toiminta-alueen määritykselle. Esitettyjen karttojen tulkintaa olisi helpottanut kirjallinen esitys perusteista, joilla tiettyjä alueita on otettu mukaan toiminta-alueisiin ja toisaalta jätetty pois toiminta-alueista. Perusteluiden puuttuessa lausunto voidaan antaa vain karttatarkastelun perusteella. 

Vesijohto- ja jätevesiviemäriverkosto 

Järvenpään Vesi on laajentamassa toiminta-aluetta useille alueille, jotka olivat laajenemisen tavoitealueina vuonna 2018 laadituissa toiminta-aluesuunnitelmissa. Tämä on hyvä asia niin terveyden- kuin ympäristönsuojelun näkökulmasta. Toiminta-alueen laajentaminen kyseisille alueille edistää alueen asukkaiden liittymistä kunnalliseen vesijohtoverkostoon, jonka vedenlaatua valvotaan talousvesiasetuksen 1352/2015 mukaisesti. Jätevesiviemäriverkoston toiminta-alueen laajentaminen Haarajoen alueella puolestaan on Keravanjoen suojelun kannalta erittäin positiivista.  

Toiminta-aluetta laajennetaan myös kaupungin eteläosassa. Karttatarkastelun perusteella jää kuitenkin epäselväksi, miksi Lippumäen kohdalle on jätetty aukko toiminta-alueeseen. Saunakallion kohdalla puolestaan on erikoinen pieni erillinen toiminta-aluerajaus. 

Hulevesiviemäriverkosto 

Huleveden viemäröintialuerajaus on selvästi aiempaa selkeämpi. Vanha rajaus oli hyvin mosaiikkimainen ja vaikeasti luettava. Uuden rajauksen ulkopuolelle jää edelleen tiheästi rakennettuja alueita. Karttatarkastelun perusteella jää epäselväksi, miten kyseisten alueiden hulevesien johtaminen on hoidettu ja aiheutuuko siitä mahdollisia ongelmia. 

Tulevaisuuden tavoitealueet 

Tulevaisuuden tavoitealueissa on tapahtunut selkeitä muutoksia verrattuna nykyisiin tavoitealueisiin, johtuen osin tavoitealueiden sisällyttämisestä uuteen toiminta-aluerajaukseen. Tavoitealueiden toteuttaminen riippuu todennäköisesti pitkälti kaavoituksen etenemisestä. Pelkän karttatarkastelun perusteella jää kuitenkin epäselväksi, miksi osa aiemmista tavoitealueista on kokonaan poistettu uudesta ehdotuksesta. 

Ympäristölautakunta päättää tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Järvenpään Vesi (sähköisesti kirjaamo@jarvenpaa.fi)

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.