Kunnanhallitus, kokous 21.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 263 Uuden Monion tulevat mahdollisuudet osallistua kansallisille ja kansainvälisille digitalisille kursseille, aloite

TUUDno-2021-1398

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Anu Åberg esitti seuraavan Tuusulan Keskustan, Tuusulan RKP:n, Tuusulan KD:n ja Matti Alangon yhteisen aloitteen:

"Uudessa opetussuunnitelmassa painottuvat laajat yhteydet ja velvoitteet esim. yliopistoyhteistyöhön.
Monioon tulisi varata täysin erillinen hyvä tila, jossa pienen ryhmän ( tai sitten yksittäisen opiskelijan ) olisi mahdollisuus osallistua koulupäivän aikana erilliseen etäopetukseen.
Tälläinen etätila tulisi varustaa hyvin esim. vastamelukuulokkein.
Yhteistyötä tulisi kartoittaa myös ympäröivien lukioiden kanssa, jotta opiskelijat saisivat monipuolisesti niitä erikoiskursseja, joita haluavat ( vaikkapa saamea ).
Unohtamatta niitä oppilaitoksia, jotka jo tarjoavat erilaisia kursseja opiskelijoille ( esim. Otavan opisto )
Tässä yhteydessä ei saa unohtaa oman lukiomme toimipisteiden yhteistyökurssien tarjontaa. Erittäin hyvänä tehokeinona yhteisille kursseille voisi toimia se, että jossain jaksossa olisi yhteinen aika, jolloin eri toimipisteet tarjoaisivat heille ominaisia
erikoiskursseja.
Samoin harvinaisten kielten opiskelu mahdollistuisi ja sujuisi helposti nykyisten alustojen ja laitteistoiden avulla yhteistyönä eri toimipisteiden välillä resursseja säästäen.
Näin kaikissa toimipisteissä voidaan saada laaja kielitarjonta aikaan!
Meillähän on etuna laaja yhteissuunnittelu toimipisteiden välillä.
Opinto-ohjaajan työ näissä uusissa vaatimuksissa laajenee, sillä hänen tulee ( kaiken muun työn ohella ) olla tietoinen niistä monista mahdollisuuksista joita muut oppilaitokset ja yliopistot tarjoavat opiskelijoiden käyttöön."

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Valmistelija

Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan vastaus aloitteeseen:

Kiitos hyvästä aloitteesta. Suunnitelmissa on, että Moniosta löytyy eri puolilta rakennusta tiloja (ja tietokoneen tai muun laitteen kytkettäviä näyttöjä), joissa voi opiskella itsenäisesti. Nuo tilat palvelevat paitsi lähiopetuksen eriyttämistä sekä ryhmä/parityöskentelyä, mutta myös etäkursseja. Myös Uuden teknologian oppimisalueelle voidaan osoittaa tila, esim. kirjastotila, joka voidaan varustaa hieman vaativampaan käyttöön soveltuvalla lisälaitteistoilla ja kameroilla myös etäopetuksen pitämistä ajatellen.

Tuusulan lukiossa on jo tänä vuonna sovitettu kiertotuntikaavioita yhteisten aikojen saamiseksi toimipisteille ja myös Tutor-housen kurssien valitseminen onnistuu. Tarpeita on pienten kielien lisäksi esim. ortodoksiuskonnolle ja elämänkatsomustiedon opetukselle. Olemme hahmotelleet myös toimipisteiden yhteisiä viikonloppukursseja ja webinaareja ja muutamat opiskelijat opiskelevat vuosittain Otavan opiston kursseja. Opistojen kanssa tehtävää yhteistyötä tullaan tiivistämään (Tuusulan opisto ja Jokelan kansalaisopisto).

Korkeakouluyhteistyötä Tuusulan lukiossa on jo jonkin verran. Konkreettisten mallien ja pysyvämpien rakenteiden kehittämistä jatketaan. Yhteistyö on tällä hetkellä pääasiassa projekti- ja tapahtumaluonteista, tietotekniikan opiskelua lukuun ottamatta. Ns. kurkistuskurssit ammattikorkeakouluihin ovat toki tiedossa ja niitä jonkin verran opiskelijat ovatkin hyödyntäneet.

Monio on Tuusulan kunnan kärkihankkeita ja sen suunnittelussa on alusta alkaen etsitty ja löydetty ratkaisuja, jotka mahdollistavat erilaiset ja monipuoliset tavat työskennellä omien tavoitteiden suuntaan. Rakennuksen tilat ja toimintakulttuuri perustuu yhteistyöhön ja joustavuuteen eri toimijoiden, opiskelijoiden sekä kuntalaiskäytön kanssa. Tilojen monikäyttöisyys tukee tätä yhteistyötä, joka kehittyy rakennusta käytettäessä.

Ehdotus

Esittelijä

Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • hyväksyä esitetyn selvityksen aloitteen johdosta ja ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että
  • VALTUUSTO päättää katsoa Anu Åbergin esittämän Tuusulan Keskustan, Tuusulan RKP:n, Tuusulan KD:n ja Matti Alangon yhteisen aloitteen 31.5.2021 § 74 tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Seppo Kärpänen, rehtori, seppo.karpanen@tuusula.fi

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä edellä olevan vastauksen aloitteen johdosta
  • ehdottaa valtuustolle, että 

 

VALTUUSTO päättää

  • katsoa Anu Åbergin 31.5.2021 § 74 esittämän Tuusulan Keskustan, Tuusulan
    RKP:n, Tuusulan KD:n ja Matti Alangon yhteisen aloitteen tulleen käsitellyksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.