Kunnanhallitus, kokous 21.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 249 Apulaispormestarien valinta

TUUDno-2021-907

Valmistelija

  • Tuula Hyttinen, vs. hallintojohtaja, tuula.hyttinen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntalain 45 §:n mukaan pormestarin lisäksi kunnassa voi olla apulaispormestareita. Apulaispormestari on luottamushenkilö, jonka valintaan, vaalikelpoisuuteen ja toimikauteen sovelletaan, mitä kuntalain 44 §:n 2 ja 3 momentissa säädetään pormestarista. Lautakunnan puheenjohtajana toimivan apulaispormestarin vaali toimitetaan ennen lautakunnan vaalia.

Kuntalain 44.2 §:n mukaan pormestarin valitsee valtuusto. Pormestariksi voidaan valita myös henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen ja lautakuntaan. Valtuusto voi päättää, että pormestarin on oltava kyseisen kunnan valtuutettu. Henkilö ei menetä vaalikelpoisuuttaan valtuustoon sillä perusteella, että hänet valitaan pormestariksi.

Kuntalain 44.3 §:n mukaan pormestari voidaan valita enintään valtuuston toimikaudeksi ja toimikausi jatkuu siihen saakka, kunnes uusi pormestari tai kunnanjohtaja on valittu. 

Hallintosäännön 2 §:n mukaan kunnassa on kaksi apulaispormestaria, jotka ovat osa-aikaisia luottamushenkilöitä. Toinen apulaispormestareista toimii kasvatus- ja sivistyslautakunnan ja toinen kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana. 

Valtuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarit valtuutettujen keskuudesta toimikaudekseen. Pormestarin toimikausi jatkuu siihen saakka, kunnes uusi pormestari on valittu, ja apulaispormestarien toimikausi jatkuu, kunnes uudet apulaispormestarit on valittu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ehdottaa valtuustolle, että
     

VALTUUSTO päättää

  • valita valtuuston toimikaudeksi keskuudestaan kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana toimivan apulaispormestarin ja kuntakehityslautakunnan puheenjohtajana toimivan apulaispormestarin.
     

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.