Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 10.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 129 Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

TUUDno-2018-42

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Perustelut

Vuoden alusta voimaan tullut ympäristönsuojelulain ja jätelain muutoksilla on laajennettu ympäristönsuojeluviranomaisen palveluiden maksullisuutta. Ympäristönsuojelulain valvonnan maksullisuutta on laajennettu aiemmasta. Maksullisia palveluja on jatkossa myös onnettomuus-, haitta-, tai rikkomustilanteissa tehdyt tarkastukset, joiden perusteella on tarpeen antaa kehotus, määräys tai kielto sekä näiden noudattamisen valvomiseksi tarpeelliset toimenpiteet. Myös jätelain valvonnasta on nyt mahdollista periä maksuja. Jätelain mukaisesta valvonnasta maksullisia on jatkossa rekisteröitävän toiminnan määräaikaistarkastukset sekä rikkomusten johdosta annettujen määräysten noudattamisen valvonta.                                        

Ympäristönsuojelulain 205 §:n ja jätelain 144 §:n mukaan kunnalle perittävä maksu voi vastata enintään suoritteen tuottamisesta kunnalle aiheutuvia kokonaiskustannuksia. Maksun perusteista määrätään tarkemmin kunnan hyväksymässä taksassa. Tuusulan kunnan hallintosäännön 48 §:n mukaan valtuusto päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista.  Hallintosäännön 25 § kohdan 6 mukaan lautakunnat määräävät palveluista perittävien maksujen perusteita ja suuruudesta valtuuston määrittelemien yleisten perusteiden ja lainsäädännön mukaisesti.

Ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksan perusteet on hyväksytty Tuusulan kunnanvaltuustossa 12.10.2009 § 140. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristönsuojeluviranomaisen nykyinen taksa on hyväksytty Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa 10.11.2015 § 149. Taksan perusteisiin ei ole tarpeen tehdä muutoksia. Maksut määräytyvät jatkossakinviranomaisen käyttämän ajan ja omakustannearvon perusteella. Taksan omakustannusarvo on 53 €/tunti. Omakustannearvoon ei ole tässä yhteydessä ole tarpeen tehdä muutoksia.

Uuteen taksaan on lisätty lainsäädännön muutoksen mukaiset uudet maksulliset suoritteet. Lisäksi taksaan on tehty yksinkertaistamista poistamalla samalle suoritteelle määrättyjä erillisiä laajuuteen perustuvia hintaryhmiä. Toimenpiteen laajuus voi jatkossakin ottaa huomioon suoritteesta perittävässä maksussa taksan kohtuullistamista koskevien säännösten mukaisesti.

Ehdotus ympäristönsuojeluviranomaisen taksaksi on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • vahvistaa liitteenä olevan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan muutoksen
  • että taksa astuu voimaan 1.2.2018 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Perustelut

Ympäristönsuojelulain muutos (1166/2018) siirtää osan ennen luvanvaraisista toiminnoista yleiseen ilmoitusmenettelyyn. Muutos tulee voimaan 1.2.2019. Ympäristönsuojelulain 205 §:n mukaisesti ilmoituksen käsittelystä peritään maksua kunnan hyväksymän taksan mukaisesti.

Ympäristönsuojelulain 205 §:n ja jätelain 144 §:n mukaan kunnalle perittävä maksu voi vastata enintään suoritteen tuottamisesta kunnalle aiheutuvia kokonaiskustannuksia. Maksun perusteista määrätään tarkemmin kunnan hyväksymässä taksassa. Tuusulan kunnan hallintosäännön 48 §:n mukaan valtuusto päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista.  Hallintosäännön 25.6 § kohdan mukaan lautakunta päättää toimialan taksat ja maksut valtuuston määrittelemien yleisten perusteiden ja lainsäädännön mukaisesti.

Ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksan perusteet on hyväksytty Tuusulan kunnanvaltuustossa 12.10.2009 § 140. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristönsuojeluviranomaisen nykyinen taksa on hyväksytty Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa 16.1.2018 § 6. Taksan perusteisiin ei ole tarpeen tehdä muutoksia. Maksut määräytyvät jatkossakin viranomaisen käyttämän ajan ja omakustannearvon perusteella. Taksan omakustannusarvo on 53 €/tunti. Omakustannearvoon ei ole tässä yhteydessä ole tarpeen tehdä muutoksia.

Uuteen taksaan on lisätty lainsäädännön muutoksen mukaiset uudet maksulliset suoritteet. Lisäksi taksaan on tehty yksinkertaistamista yhdenmukaistamalla laajuuteen perustuvia hintaryhmiä. Toimenpiteen laajuus voi jatkossakin ottaa huomioon suoritteesta perittävässä maksussa taksan kohtuullistamista koskevien säännösten mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • vahvistaa liitteenä olevan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan muutoksen
  • että taksa astuu voimaan 1.2.2019 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Perustelut

Ympäristönsuojeluviranomaisen mahdollisuus periä viranomaistoiminnastaan maksua on laajentunut koskemaan maastoliikennelain ja vesiliikennelain mukaisia asioita sekä lupien yhteensovittamista. Maastoliikennelain ja vesiliikennelain mukaisista lupapäätöksistä perittävä maksu on määritetty näiden päätösten tekoon keskimääräisesti kuluvan työajan perusteella. Lupien yhteensovittaminen on aivan uudenlaista viranomaistoimintaa ja sen työmäärä saattaa merkittävästi erota yhteensovitettavien lupa-asioiden laajuuden perusteella, jonka vuoksi maksua esitettään perittäväksi toteutuneiden työtuntien perusteella.

Ympäristönsuojeluviranomaisen suoritteista kunnalle perittävä maksu voi vastata enintään suoritteen tuottamisesta kunnalle aiheutuvia kokonaiskustannuksia. Maksun perusteista määrätään tarkemmin kunnan hyväksymässä taksassa. Tuusulan kunnan hallintosäännön 48 §:n mukaan valtuusto päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista.  Hallintosäännön 25.6 § kohdan mukaan lautakunta päättää toimialan taksat ja maksut valtuuston määrittelemien yleisten perusteiden ja lainsäädännön mukaisesti.

Ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksan perusteet on hyväksytty Tuusulan kunnanvaltuustossa 12.10.2009 § 140. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristönsuojeluviranomaisen nykyinen taksa on hyväksytty Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa 15.1.2019 § 5. Taksan perusteisiin ei ole tarpeen tehdä muutoksia. Maksut määräytyvät jatkossakin viranomaisen käyttämän ajan ja omakustannearvon perusteella. Taksan omakustannusarvo on 55 €/tunti. Omakustannearvoa on korotettu vastaamaan tämän hetkistä laskennallista omakustannearvoa.

Uuteen taksaan on lisätty lainsäädännön muutoksen mukaiset uudet maksulliset suoritteet. Taksataulukkoon on tehty joitain selkeyttäviä muutoksia. Lisäksi taksan kohtuullistamista koskevaa tekstiä on selkeytetty. Toimenpiteen laajuus voidaan jatkossakin ottaa huomioon suoritteesta perittävässä maksussa taksan kohtuullistamista koskevien säännösten mukaisesti.

Ehdotus ympäristönsuojeluviranomaisen taksaksi on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • vahvistaa liitteenä olevan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan muutoksen
  • että taksa astuu voimaan 1.12.2020 mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, sopijakunnat

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti: kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181