Kunnanhallitus, kokous 28.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 359 Taloussuunnitelma vuosille 2021 - 2023 ja talousarvio vuodelle 2021, Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä

TUUDno-2020-2259

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi
  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi
  • Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä (KUVES) lähettää oheisena johtokunnan 27.8.2020 käsittelemän luonnoksen kuntayhtymän vuosien 2021-2023 taloussuunnitelmaksi ja pyytää suunnitelmasta lausuntoa ennen yhtymäkokoukselle tehtävää ehdotusta 30.09.2020 mennessä.

Vuoden 2018 alusta lähtien Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä (TSV) on vastannut Kuvesin operatiivisesta toiminnasta. TSV:n nimi vaihtui vuoden 2019 alussa Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymäksi.

Viemärilaitostoiminta muodostaa pääosan liikelaitoskuntayhtymän taloudessa. Viikinmäen puhdistamolla ovat suunnittelukaudella tärkeimmät investoinnit rejektivesien erilliskäsittely ja purkutunnelin kahdentaminen välillä Viikinmäki-Viikki. Omista viemärilaitosinvestoinneissa merkittävin on Talman ja Kellokosken mittausasemien saneeraus sekä Savion varayhteyden pumpun uusinta. Suunnittelukaudella varaudutaan tunnelin pohjoisosan betonirakenteiden saneeraukseen.

Viemärilaitoksen taloudessa on vuoden 2021 käyttömaksun ennakko hinnaksi arvioitu 17 snt/m3, mikä on noin 4 % pienempi kuin vuoden 2020 talousarviossa oleva hinta (17,6 snt/m3). Pääomakustannuksia kattavan vuosimaksun yksikköhinta nousee tämän vuoden hintatasosta 8,5 snt/m3 tasolle 9,8 snt/m3 ensi vuodelle ja vuosina 2022-2023 vuosimaksu on tasolla 13…14 snt/m3.

Vesistöjen hoito- ja kunnostustyöt muodostavat kuntayhtymän toisen tehtäväryhmän. Tavoitteena on parantaa toimialueen vesistöjen tilaa kustannustehokkailla hoito- ja kunnostustoimenpiteillä monipuolisten virkistyskäyttömahdollisuuksien luomiseksi.

Tuusulanjärvi-projekti siirtyi vuoden 2019 alusta lukien Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen vastuulle. Myös vesistötutkija siirtyi samalla uuteen organisaatioon.

Vesistöjen hoito- ja kunnostustyöt muodostavat kuntayhtymän toisen tehtäväryhmän. Tavoitteena on parantaa toimialueen vesistöjen tilaa kustannustehokkailla hoito- ja kunnostustoimenpiteillä monipuolisten virkistyskäyttömahdollisuuksien luomiseksi.

Lausunto

Viemäröinti

Käyttömaksun pienentäminen ja vastaavasti vuosimaksun hienoinen korotus vuodelle 2021 pitävät Tuusulan Veden kulut lähes samana verrattuna kuluvaan vuoteen 2020. Tähän ei ole huomautettavaa. Suunnitelmavuosien hinnankorotukset vaikuttavat jo Tuusulan Veden taksojen tarkistamiseen vuosille 2022-23.

Investointiohjelmaan ei ole varsinaisesti huomautettavaa. Hyrylän siirtoviemärin loppupään putkikoon suurentaminen ja Korkinmäen mittausaseman uusiminen tulee toteutettavaksi yhteistyössä Tuusulan kanssa tämän taloussuunnitelmajakson (2021- 2023) aikana. Tämä on erittäin tärkeä ja keskeinen asia Sulan aluetta rakennettaessa. Suunnittelutyö tulee aloittaa yhteistyössä Tuusulan Veden kanssa jo 2021. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös mahdollinen lainarahoituksen käyttö siten, että vuosimaksun korotuksen pysyisivät maltillisina. Lähtökohtana tulisi kuitenkin olla lievästi ylijäämäiset tilinpäätökset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa perustelutekstin mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän (KUVES) taloussuunnitelmasta vuosille 2021 - 2023 ja talousarviosta vuodelle 2021
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Markku Vehmas oli asiantuntijana kokouksessa.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, Tuusulan vesihuoltoliikelaitos, kasvun ja ympäristön -toimialue

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.