Kunnanhallitus, kokous 19.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 394 Massax Oy, Massaholmin kiviainesalue ja maankaatopaikka, YVA-selostuksen täydennys

TUUDno-2020-2249

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, rakennuslakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi
  • Jukka-Matti Laakso, liikenneinsinööri, jukka-matti.laakso@tuusula.fi
  • Petteri Puputti, kaavasuunnittelija, petteri.puputti@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö
Uudenmaan ELY -keskus pyytää kunnan lausuntoa Massax Oy:n Massaholmin kiviainesaluetta ja maankaatopaikkaa koskevasta täydennetystä YVA-selostuksesta.  Lausunto tulee toimittaa 4.11.2020 mennessä.

Asia
Massax Oy:n Massaholmin kiviainesalueen ja maankaatopaikan hankealue sijaitsee Vantaalla rajoittuen Tuusulan kunnan rajaan. Suunnitelman mukaan kulku hankealueelle on Tuusulan puolelta Senkkerin nykyiseltä  kiviainesasemalta. Suunnitelman mukaan hanke käsittää enimmillään noin 13,8 miljoonan kuutiometrin kiviaineksen oton ja murskauksen sekä noin 22,2 miljoonan kuutiometrin puhtaan ylijäämämaan läjityksen.

YVA-selostuksessa kuvataan hankkeen toteuttamisvaihtoehdot ja niiden YVA-menettelyn aikana selvitetyt ympäristövaikutukset. Tarkasteltavana on viisi vaihtoehtoa sekä nollavaihtoehto, jossa hanketta ei toteuteta. Vaihtoehtojen erot liittyvät louhintasyvyyteen ja täyttökerroksen korkeuteen. Louhinta- ja täyttöalueen laajuus kaikissa vaihtoehdoissa on sama.

Hanketta koskeva arviointiselostus on kuulutettu ensimmäisen kerran 23.3.-20.5.2020. Yhteysviranomainen on pyytänyt hakijaa täydentämään selostusta ja nyt kuulutetaan täydennetty versio. Täydennykset koskevat erityisesti kappaleita 5.5., 5.7 ja 5.11 ja ne on merkitty sinisellä tekstillä.

Uudenmaan ELY-keskuksen arviointiselostuksesta antama perusteltu päätelmä sekä arviointiselostuksesta esitetyt mielipiteet ja annetut lausunnot julkaistaan perustellun päätelmän antamisen jälkeen.

Kunnanhallituksen lausunto
Kunnanhallitus toteaa, että 26.6.2019 antamassaan lausunnossa YVA-ohjelmasta, kunnanhallitus kiinnitti huomiota mm. tarpeeseen selvittää tarkemmin vaihtoehdon 5 kulkuyhteydet alueen jälkikäytön ollessa teollisuus- ja logistiikka -toiminnat. Lisäksi lausunnossa pidettiin tärkeänä selvittää YVA-menettelyn yhteydessä raskaan liikenteen määrää lähialueen ja pääkaupunkiseudun liikenneverkolla. Edelleen tuli esittää keinoja kuljetusten seurantaan pääkaupunkiseudulla suoritteiden määrän ja päästöjen tason näkökulmasta.

Kunnanhallitus antoi 18.5.2020 lisäksi lausunnon tuolloin vielä Vekkox Oy:n Massaholmin YVA-selostuksesta. Kunnanhallitus teki tällöin useita täydennysehdotuksia YVA -selostukseen. Täydennetyssä YVA-selostuksessa kappaleessa 5.7. on nyt osin vastattu näihin kunnanhallituksen esittämiin lisäselvitystarpeisiin. Siltä osin kuin aiempia täydennysehdotuksia ei ole vielä otettu huomioon, kunnanhallitus uudistaa 18.5.2020 antamansa lausunnon. Tieverkon kulumisen hillintä on yksi hankkeen tavoitteista. Erityisesti raskas liikenne vaikuttaa tieliikenteen väylästön kuntoon ja kunnossapitotarpeeseen. Vaikka asia on nostettu hankkeen tavoitteeksi, sitä ei arvioinnissa ole mainittavasti käsitelty tai analysoitu. Kunnanhallitus katsoo, että YVA-menettelyssä tulisi edelleen tarkastella hankkeen tuottaman liikenteen vaikutusta raskaan liikenteen määriin lähialueen ja pääkaupunkiseudun liikenneverkolla. Hankevaihtoehtojen väylärakenteille aiheuttamaa kuormitusta voisi tarkastella esimerkiksi kuormituskertalukujen arvioinnin avulla. Tuloksia tulisi verrata hankkeelle keskeisten väylien tierakenteiden kunnon tilanteeseen ja kuormituskestävyysmitoitukseen sekä kuvata em. väylien suunnitellut peruskorjaukset sekä väylien ilmeiset peruskorjaustarpeet hankkeen kannalta. Kunnanhallitus toteaa myös, että kunnanhallituksen 18.5.2020 pyytämää Myllykyläntien liikennemääräarviota ei ole vielä sisällytetty arvioon. Edelleen 18.5.2020 lausunnossa todettiin, että Ruotsinkylä-Myllykylä II osayleiskaavassa on osoitettu tieliikenteen yhteystarve Tuusulan puolelta Vantaalle hankealueen kohdalta. Tieto näyttäisi puuttuvan arviointiselostuksesta eikä yhteystarvetta ole huomioitu suunnitelmissa. Kunnanhallituksella ei ole muuta huomautettavaa täydennetystä YVA-selostuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi täydennetyn YVA -selostuksen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Uudenmaan ELY-keskukselle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Uudenmaan ELY -keskus