Kunnanhallitus, kokous 18.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 203 Finavia Oyj, lentoaseman ympäristöluvan lupamääräyksen 4 muuttaminen, Vantaa

TUUDno-2020-348

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, rakennuslakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi
  • Henna Lindström, vs. kaavoituspäällikkö, henna.lindstrom@tuusula.fi
  • Petteri Puputti, kaavasuunnittelija, petteri.puputti@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Finavia Oyj on jättänyt hakemuksen Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristöluvan lupamääräyksen 4 muuttamiseksi. Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää kunnan lausuntoa tässä asiassa Dnro ESAVI/13877/2019 saadun lisäajan puitteissa siten, että mahdollinen lausunto tulisi antaa 20.5.2020 mennessä

Hakemus

Kuulutuksen mukaan Finavia hakemus koskee ymp.luvan ehdon 4. muuttamista siten, että rinnakkaisten kiitoteiden 22L ja 22R välilähestymiskorkeuksia esitetään vaihdettavaksi keskenään. Toimenpiteen tarkoituksena on vähentää rinnakkaisista kiitoteistä 22L ja 22R enemmän laskeutumisiin käytetylle kiitotielle 22L tehtävien lähestymisten aiheuttamaa melua sekä samalla parantaa jatkuvan liuun lähestymisten (CDO) toteutumista.  Toimenpide perustui ympäristölupamääräysten 5.1. ja 5.2 perusteella tehtyihin selvityksiin ja suunnitelmaan. Lupamääräyksen 4 mukaan CDO-tavoitetaso ei koske kiitoteiden riippumattoman rinnakkaiskäytön ajalla (nykyisin pari tuntia päivässä iltapäivisin) alemman välilähestymiskorkeuden kiitoteitä. Ne ovat lupaa annettaessa vallinneen tilanteen mukaisesti lupamääräyksessä nimetty kiitoteiksi 22L ja 04L. Vastaavasti korkeamman välilähestymiskorkeuden kiitoteille 22R ja 04R on lupamääräyksessä annettu erilliset CDO-tavoitetasot kiitoteiden riippumattoman rinnakkaiskäytön ajalle.

Uudenmaan ELY-keskuksen mukaan lentoaseman laskeutumismenetelmä koillisen suunnasta on muutettu vuonna 2013 siten, että nykyisin toimitaan määräyksen 4. vastaisesti. Tämän vuoksi Uudenmaan ELY-keskus on 16.11.2018 kehottanut Finavia Oyj:tä saattamaan toimintansa lupamääräyksen 4. mukaiseksi tai hakemaan muutosta 31.1.2019 mennessä.

Kunnan lausunnon valmistelusta

Kunnanhallituksen lausuntoa varten tiedusteltiin Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta tietoja lupamääräyksen 4. vastaisen jo vuodesta 2013 lähtien tapahtuneen toiminnan mahdollisista meluhavainnoista, meluhaitoista ja meluvalituksista. Tällöin ilmeni, että ympäristövalvonnan haittalistan mukaan:

  • Vuonna 2020 ei ole tehty valituksia.
  • Vuonna 2019 elokuussa yksi valitus Nurmijärveltä
  • vuonna 2018 syyskuussa yksi valitus Tuusulasta
  • vuonna 2017 ei valituksia

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen mukaan valvontatietoa siitä, että lentomelu olisi lisääntynyt Tuusulan alueella ei ole ympäristövalvonnalla - asia kun selvitellään melumallinnuksin. Tässä suhteessa ympäristövalvonta on Finavian tietojen varassa.

Kunnanhallituksen lausunto

Kunnanhallituksella ei ole huomautettavaa hakemuksesta sillä edellytyksellä, että muutoksella ei ole Tuusulan kannalta haitallista vaikutusta Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristöluvan mukaisiin melukäyriin. Tämä tarkoittaa sitä, että melukäyrien sijainti ei saa muuttua niin, että se aiheuttaa voimassa olevaa ympäristölupaa enemmän haitallisia vaikutuksia kunnan maankäyttöön ja kaavoitukseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi ympäristölupahakemuksen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon aluehallintovirastolle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.