Kunnanhallitus, kokous 30.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 131 Tuusulan kunnan ulos vuokraamien tilojen vuokrien periminen koronaepidemian aikana

TUUDno-2020-594

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta on vuokrannut omistamiaan tiloja laajasti eri tarkoituksiin. Suurimpia kunnan vuokralaisia ovat Keusote, yksityiset päiväkodit ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos. Kunnan tiloja on vuokrattu myös noin 20:lle pk-yritykselle, yhdistykselle ja yksityishenkilöille. Kunnan omistamia liikunta-, koulu- ja kokoontumistiloja on vuokrattu lähes sadalle eri toimijalle.

Peruskunnan ohella kuntakonserniin kuuluvat kiinteistöyhtiöt ovat vuokranneet tilojaan kunnan palvelutuotantoon liittyviin tarkoituksiin (esim. päiväkodit, KUP, KUVES). Koy Riihikallion lähipalvelukeskus vuokraa tilojaan 5 palveluyritykselle sekä seurakunnalle ja kunnalle. Liikuntayhtiöt saavat tulovirtansa seuroille ja yksityishenkilöille myytävistä pelivuoroista.

Koronaepidemian vuoksi useiden yritysten liiketoiminta on vaikeutunut ja rahavirrat ovat heikentyneet nopeasti. Seurojen ja yhdistysten toiminta kuntakonsernin tiloissa on käytännössä loppunut kokoontumisrajoitusten astuttua voimaan.

On tärkeää, että vallitsevissa poikkeusoloissa Tuusulan kunta huolehtii osaltaan paikallisten yritysten, yhdistysten, seurojen ja muiden sidosryhmien toiminnan jatkuvuudesta ja alueen elinvoiman säilymisestä. Vuokratilojen maksulykkäykset ja/tai määräaikaiset vuokra-alennukset on yksi mahdollinen tapa edesauttaa kunnan eri sidosryhmiä selviämään epidemiavaiheen yli. Kunta pyrkii mahdollisissa tulevissa maksujärjestelyissä mahdollisimman yhdenvertaisiin ja tasapuolisiin ratkaisuihin siten, että samalla kunnan taloudelle ei aiheuteta tarpeettoman suuria rasitteita. Keskeisenä maksujärjestelytarpeen arviointikriteerinä on koronaepidemian aiheuttamien taloudellisten tai muiden vaikutusten suuruus vuokralaisen toimintaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää, että 

  • Tuusulan kunta noudattaa seuraavia linjauksia ulos vuokrattujen tilojen vuokrauksessa ja vuokrien perinnässä 
    • kunnat, kuntayhtymät, inhouse-yhtiöt ja vastaavat; vuokranmaksu jatkuu entisellään
    • yksityiset päiväkodit; määräaikaiset vuokranmaksujen lykkäykset ja alennukset mahdollisia. Ensisijaisena arviointikriteerinä kunnan palveluostojen määrän vähennys. Valtuutetaan sivistys -toimialueen johtaja sopimaan vuokranmaksujen lykkäyksistä, alennuksista tai muista maksujärjestelyistä enintään 30.6.2020 saakka
    • muut tilojen vuokraajat (yritykset, yhdistykset, yksityishenkilöt); määräaikaiset vuokranmaksujen lykkäykset ja alennukset mahdollisia. Ensisijaisena arviointikriteerinä koronaepidemian vaikutus yrityksen, yhdistyksen tai henkilön liiketoimintaan tai vuokratun tilaan käyttöön. Valtuutetaan talousjohtaja päättämään vuokranmaksujen lykkäyksistä, alennuksista tai muista maksujärjestelyistä enintään 30.6.2020 saakka
    • kunnan vuokraamat liikunta- ja kokoontumistilat seuroille, yhdistyksille ja yksityishenkilöille (tilanvarausjärjestelmä Tiimin kautta vuokratut tilat); tila- tai vuoromaksuja ei peritä tilojen kiinnioloaikana
  • omistajapoliittisena linjauksena kunnan tytäryhtiöitä kehotetaan noudattamaan samoja edellä kuvattuja linjauksia, mitä sovelletaan kunnan omassa toiminnassa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Markku Vehmas oli asiantuntijana kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.