Kunnanhallitus, kokous 27.11.2017

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 546 Seepsula Oy, tilusvaihtosopimus

TUUDno-2017-994

Valmistelija

  • Patrik Skogster, projektipäällikkö, patrik.skogster@tuusula.fi

Perustelut

Esitetään tehtäväksi tilusvaihtosopimus Seepsula Oy:n kanssa. Tilusvaihdolla järjestellään Tuusulan kunnan ja Seepsula Oy:n omistamia maa-alueita yhtenäisemmiksi ja tarkoituksenmukaisemmiksi kokonaisuuksiksi.

Tilusvaihto on kiinteistötoimitus, joka on mahdollinen vain tiettyjen Kiinteistönmuodostamislain (KML) 8. luvussa määriteltyjen edellytysten vallitessa. Siinä kiinteistöjen kesken vaihdetaan alueita ja vaihdettavien alueiden arvojen tulee vastata toisiaan. Sen etuna on muun muassa se, että koska kyseessä ei ole kiinteistön saanto, ei saantoon liittyvää varainsiirtovelvollisuuttakaan muodostu. Kunta luovutuksensaajana on tosin Varainsiirtoverolain 10 §:n nojalla muutoinkin vapautettu veron suorittamisesta sen hankkiessa kiinteistöjä. Ennen kaikkea etuna on kuitenkin se, että rahamääräisiä siirtoja ei tarvitse tehdä, jolloin kunnan investointimäärä ei kasva.

Seepsula Oy ja Tuusulan kunta omistavat alueita Tuusulan Ruotsinkylässä niin, että ne sijaitsevat lähekkäin toisiaan ja tämä haittaa niiden systemaattista käyttöä ja kehittämistä. Tilusvaihdon tarkoituksena on muodostaa molemmille osapuolille yhtenäisempiä kokonaisuuksia.

Tilusvaihdossa Seepsula Oy luovuttaa Tuusulan kunnalle seuraavan alueen:

- Tuusulan kunnan Ruotsinkylässä sijaitsevan Focus -nimisen tilan RN:o 5:207 kaikki alueet, kiinteistötunnus 858-411-5-207. Luovutettava alue on merkitty liitekarttaan 1

- Luovutettavan alueen pinta-ala on noin 19,81 hehtaaria (palstasta mitattuna noin 20,31 ha).

Tuusulan kunta luovuttaa Seepsula Oy:lle seuraavan alueen:

- Määräala Tuusulan kunnan Ruotsinkylässä sijaitsevasta Ylä-Inkilä - nimisestä tilasta RN:o 6:12, kiinteistötunnus 858-411-6-12. Määräala on merkitty liitekarttaan 2.

- Luovutettavan alueen pinta-ala on noin 18,6 hehtaaria.

Vaihdon kohteet on myös merkitty oheistettuun sijaintikarttaan.

Vaikka vaihdettavat alueen eivät vastaa pinta-aloiltaan toisiaan, ovat tilusvaihdot vastikkeettomia ja tilukset vastaavat arvoiltaan toisiaan. Kunta luovuttaa alueita, joita se ei tarvitse nyt eikä suurella todennäköisyydellä tulevaisuudessakaan.

Kokouksessa käsiteltävät tilusvaihdot (Tuusulan kunta ja Juhani Sjöblom, Seppo Sjöblom ja Seepsula Oy) muodostavat kokonaisuuden ja asian jakaminen kolmeen osaan tehdään ainoastaan teknisen toteutuksen kannalta. Kokouksessa käsitellään ulkopuolisen kiinteistöarvioitsijan tekemä arvio vaihdon tiluksista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, kansliapäällikkö, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

-hyväksyä liitteenä olevan tilusvaihtosopimuksen, jossa

Seepsula Oy luovuttaa Tuusulan kunnalle:

- Tuusulan kunnan Ruotsinkylässä sijaitsevan Focus -nimisen tilan RN:o 5:207 kaikki alueet, kiinteistötunnus 858-411-5-207. Luovutettava alue on merkitty liitekarttaan 1.

- Luovutettavan alueen pinta-ala on noin 19,81 hehtaaria (palstasta mitattuna noin 20,31 ha).

 ja Tuusulan kunta luovuttaa Seepsula Oy:lle seuraavan alueen:

- Määräala Tuusulan kunnan Ruotsinkylässä sijaitsevasta Ylä-Inkilä - nimisestä tilasta RN:o 6:12, kiinteistötunnus 858-411-6-12. Määräala on merkitty liitekarttaan 2.

- Luovutettavan alueen pinta-ala on noin 18,6 hehtaaria.

 Vaihdon kohteet on myös merkitty oheistettuun sijaintikarttaan.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • ottaa asian valtuuston 11.12. pidettävän kokouksen esityslistalle
  • tehdä ehdotuksensa valtuustolle kunnanhallituksen seuraavassa kokouksessa.

Marko Härkönen ja Patrik Skogster selostivat asiaa kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.