Kunnanhallitus, kokous 3.6.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 240 Lassila & Tikanoja Oyj, ympäristölupahakemus, lausunto

TUUDno-2019-889

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, rakennuslakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Lassila & Tikanoja Oyj on laittanut vireille hakemuksen Tuusulan vaarallisen jätteen terminaalin ympäristöluvan muuttamiseksi ja tarkistamiseksi sekä toiminnan aloitusluvan saamiseksi. Etelä-Suomen Aluehallintovirasto pyytää lausuntoa mm. Tuusulan kunnalta sekä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta ja terveydensuojeluviranomaiselta. Lausunto tulisi antaa 10.6.2019 mennessä.

Hakemuksen mukainen toiminta

Vaarallisen jätteen terminaalin toiminnalle on myönnetty ympäristölupa (päätös nro 44/2010/2, 22.9.2010). Laitoksella otetaan vastaan, varastoidaan ja uudelleen pakataan vaarallisia jätteitä ennen niiden toimittamista muualle käsiteltäväksi. Laitoksella toimii lisäksi viemärihuollon kaluston varikko ja siellä on pesuhalli, jossa pestään jätteiden kuljetuskalustoa ja -astioita.

Nykyisessä ympäristöluvassa hyväksytyt öljyisten jätteiden käsittelytoiminta ja bajamajojen varastointi- ja pesutoiminta esitetään poistettavaksi ympäristöluvasta. Tämä tapahtuu niin, että toimintaan haetaan muutosta YSL 89 §:n nojalla siten, että öljyisten jätteiden käsittelylaitosta, joka aloitti toimintansa vuonna 2003 osoitteessa Konetie 4, koskevat lupaehdot haetaan poistettavaksi luvasta, koska toiminta on lakannut vuonna 2012, eikä sitä ole tarkoitus aloittaa uudestaan.

Lisäksi bajamajojen varastointi- ja pesutoiminta on lopetettu kiinteistöillä vuonna 2014, jonka johdosta myös sitä myös koskevat lupaehdot haetaan poistettavaksi luvasta.

Bajamaja-toiminnan ja kiinteän öljyisen jätteen käsittelyn päätyttyä vaikutukset viihtyisyyteen (esim. haju ja melu) ja terveyteen ovat entistä vähäisemmät. Toiminnan sijoittuessa Hyrylän teollisuusalueelle lähin asuinkiinteistö sijaitsee noin 400 m päässä.

Uusina toimintoina lupaa haetaan sadevesi- ja hiekanerotuskaivohiekkojen vastaanotolle ja esikäsittelylle sekä useiden uusien jätejakeiden välivarastoinnille. Hiekkajätteitä esitetään otettavan vastaan ja esikäsiteltävän enintään 6000 tonnia vuodessa. Hiekkajätteestä erotetaan vesi, jonka jälkeen kuivattu hiekka toimitetaan edelleen muualle luvanvaraiseen vastaanottopaikkaan jatkokäsiteltäväksi. Hiekkajätteestä eroteltu vesi johdetaan jätevesiviemäriin. Yhtiöllä on teollisuusjätevesisopimus. Muiden uusien jätejakeiden osalta kysymys on vaarallisten jätteiden mukana laitokselle tulevista jätteistä. Toiminnassa on lupa vastaanottaa vuosittain tällä hetkellä 19 500 tonnia jätettä.  Muutosten jälkeen vastaanotettavan jätteen määrä on yhteensä 22 773 tonnia vuodessa, josta vaarallista jätettä 15 843 t/a.

Päivitettyjen jätemäärien osalta voidaan todeta, että vuonna 2018 terminaalissa on otettu vastaan jätteitä yhteensä 8500 tonnia. Vuoden vaihteessa 2018/2019 jätettä on ollut varastossa 272 tonnia. Kertavarasto on vaihdellut 250-500 tonnin välillä.

Jatkossa maalien vastaanottomäärät tulevat kasvamaan, Hämeenlinnaan suunnitteilla olevan käsittelylaitoksen takia. Samoin pilssivesien määrän ennakoidaan kasvavan voimakkaasti. Suunniteltu sadevesi- ja hiekanerotuskaivohiekan vastaanotettava määrä olisi 6000 tonnia. Maksimivarastomäärät eivät vaaralliselle jätteelle kuitenkaan kasva, vaan varaston kierto nopeutuu. Uusia jätejakeita, joita ei ole mainittu nykyisessä luvassa ovat myös seuraavat: energiajäte/sekalainen pakkausjäte, asbesti, rakennus- ja purkujäte, sairaala- ja pakkauslasi, pahvi ja kartonki, rasvat, biojäte, renkaat, puu, terveydenhuollon ja eläintenhoidon jäte, maa- ja kiviaines.

Lisäksi haetaan ympäristöluvan tarkistamista jätteenkäsittelyn parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT) koskevien päätelmien julkaisemisen vuoksi.

Lupaa haetaan toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta.

Vaarallisen jätteen terminaali sijaitsee Tuusulan kunnan Hyrylän teollisuusalueella kiinteistöillä 858-401-3-312 ja 858-401-3-288. Laitoksen osoite on Konetie 4-6 Tuusula.

Hiekanerotuskaivohiekat otetaan vastaan vesiseoksena ja hiekkajätteen esikäsittelyssä syntyy jätevettä. Pölyämistä ja ilmapäästöjä ei synny. Jätevedet johdetaan hiekan- ja öljynerottimien sekä aktiivihiilisuodattimen kautta jätevesiviemäriin. Hakemuksen mukaan hiekka-altaasta lähtevä viemäröitävä vesi on määrältään enintään 3000 m3 vuodessa. Hiekan vastaanottotoiminnasta ei synny päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Muutoin toimintaan esitettyjen muutosten ei ole arvioitu vaikuttavan merkittävästi laitoksen toiminnasta aiheutuviin päästöihin.

Hakemuksen mukaan liikenne ei merkittävästi hiekkojen vastaanoton myötä lisäänny, koska autojen varikko on Tuusulassa (lähtö ja paluu). Ainoastaan kuorma purku lisääntyy, kun hiekkakuormat puretaan Vantaan sijasta Tuusulaan.

Kaavatilanne

Lupahakemuksen kohteena oleva alue sijaitsee Sulan kunnanosassa (7) korttelissa 33029. Alueella voimassa oleva asemakaava on Hyrylän teollisuusalue/Konetie rakennuskaavan muutos (107). Lääninhallitus on vahvistanut kaavan 26.11.1984. Asemakaavassa kortteli on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (T-5). Kaavamääräyksen mukaan: Korttelialueelle sallitusta kerrosalasta saa 40 % toteuttaa toimistotiloina tai toiminnan vaatimina liiketiloina. Korttelialueelle saa rakentaa asuntoja ainoastaan rakennusten hoidon vaatimaa henkilökuntaa varten, kuitenkin enintään yhden asunnon rakennuspaikkaa kohti. Rakennuspaikan rakentamattomat osat, joita ei käytetä kulkuteinä, pysäköimis yms. alueina on istutettava.

Rakennuspaikan rakennusoikeus on osoitettu tehokkuusluvulla e=0.50 ja suurin sallittu kerrosluku on II. Rakennuspaikka sijoittuu Konetien katualueen ja sen vastapuolella puolella olevan puistoalueen (VP) väliin.

Rakennuspaikan Teollisuuskujan ja Konetien kulmassa oleva viiste on osa vireillä olevaa asemakaavan muutosaluetta – Rykmentinpuiston yritysalue (3544). Asemakaava on luonnosvaiheessa. Kaavamuutoksella mahdollistetaan uuden yritysalueen perustaminen Tuusulan itäväylän varteen. Kaavamuutoksen luonnoksessa on esitetty Teollisuuskujan jatkamista teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueen läpi uudelle työpaikka-alueelle. Uusi katuyhteys kulkisi tilojen 858-401-3-288 ja 858-401-3-210 kautta ja se mahdollistaisi teollisuusalueiden kytkemisen liikenteellisesti toisiinsa.

Kunnanhallituksen lausunto

Kunnanhallitus katsoo, että haetuissa muutoksissa ympäristölupaan on edelleen kysymys asemakaavan mukaisesta toiminnasta. Asemakaava ei ole esteenä ympäristöluvan myöntämiselle. Bajamaja-toiminnan ja kiinteän öljyisen jätteen käsittelyn päätyttyä Konetien 4-6 alueella toiminnan vaikutukset viihtyisyyteen (esim. haju ja melu) ja terveyteen ovat entistä vähäisemmät. Uuden toiminnan, ennen kaikkea hiekanerotuskaivohiekan vastaanoton ja esikäsittelyn liikennevaikutukset ovat hakemuksesta ilmenevien tietojen perusteella vähäiset. Haitallista pölyämistä ja ilmapäästöjä ei synny, koska hiekanerotuskaivohiekat otetaan vastaan vesiseoksena. Jätevedet ohjataan hallitusti jätevesiviemäriin. Yrityksellä on 28.9.2018 päivätty teollisuusjätevesisopimus Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen kanssa. Maksimivarastomäärät vaaralliselle jätteelle eivät kasva, vaan varaston kierto nopeutuu. Kunnanhallitus arvioi, että hakemuksen mukaisen toiminnan edellyttämän uuden ympäristöluvan myöntämiselle ei ole esteteitä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi ympäristölupahakemuksen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.