Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 24.9.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 89 Osavuosikatsaus II 2019, kasvatus- ja sivistyslautakunta

TUUDno-2019-1854

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Hannamari Halinen, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.halinen@tuusula.fi
  • Tiina Simons, kehittämispäällikkö, tiina.simons@tuusula.fi
  • Terttu Turnbull-Smith, talouspäällikkö, terttu.turnbull-smith@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta raportoidaan toimielimille tammi-huhtikuulta ja tammi-elokuulta osavuosikatsauksissa sekä koko vuodelta tilinpäätöksessä.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan alaisten palvelualueiden ja palveluyksikköjen käyttösuunnitelmien seurantaraportti, talousarvion, henkilöstöindikaattorien ja investointien toteutuminen sekä strategisten tavoitteiden ja indikaattorien toteutuminen tammi-elokuulta ovat liitteenä.

 

Palveluverkko

Sivistyksen toimialalla palveluverkkosuunnitelman eteneminen on toteutettu yhteistyössä Tuusulan Tilapalveluiden ja kaavoituksen kanssa. Saimme hyväksytyksi Martta Wendelin –päiväkodin hankesuunnitelman, Kirkonkylän hankesuunnitelman, Riihikallion strategisen suunnitelman ja väistötilojen toteuttamisen sekä Halosenniemen kehittämissuunnitelman, Urheilukeskuksen kehittämissuunnitelman ja BMX-radan tarveselvityksen. Väistötilat valmistuivat sekä Riihikallion että Ruotsinkylän kouluihin ja ne otettiin käyttöön elokuussa 2019. Kirkonkylän koulun ruokailu toteutetaan kokonaan väistötiloissa valmistuneen keittiön myötä. Kokonaisuudessa hankkeet ovat edenneet kunnan palveluverkkosuunnitelmassa hyväksyttyjen aikataulujen mukaisesti.

Monio, lukio ja kulttuuritalon, elinkaarimallineuvottelut saatiin päätökseen ja valtuusto hyväksyi hankkeen toteuttajaksi Skanska-Caverion ryhmittymän, joka tarkoittaa, että rakentaminen alkaa syksyllä 2019. Kesällä vastaanotimme YIT Oy:n oikaisuvaatimuksen ja valituksen markkinaoikeuteen. Vastineet markkinaoikeudelle ja oikaisuvaatimukseen on valmisteltu heinä- ja elokuun aikana ja ovat kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyssä elo- ja syyskuussa 2019.  

Toimialueella on valmistunut palvelumuotoilun keinoin varhaiskasvatuksen ja koulujen oppimisympäristörakentamisen Iloisen oppimisen Tuusula –käsikirja. Työssä on ollut mukana asiantuntijoita, esimiehiä, opetushenkilöstöä, oppilaita ja huoltajia. Väistötilahankinnat on saatu valmiiksi Riihikallion ja Ruotsinkylän kouluihin. Iloisen oppimisen Tuusulan -käsikirja täydentää jo hyväksyttyä palveluverkkosuunnitelmaa. Uusiin päiväkoteihin, Martta Wendelin ja Kirkonkylän kampus, valittiin esimiehet. Jokelan koulukeskuksen kehittämissuunnitelma on käynnistetty. Jokelan monitoimitalon perusparannus, johon liittyy toiminnallisia parannuksia kirjaston tiloihin ja Jokela-saliin tehtiin kesällä 2019. Pääkirjaston peli- ja satuhuone saatiin valmiiksi.

Kalliomaan ALVA-opetuksen pilotti on toteutunut suunnitelmien mukaisesti. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toiminnan muutosten vuoksi Kalliomaan koulun tilat siirtyivät kesällä 2019 Ohkolan tiloista Kellokosken sairaalan alueelle. Koulu toimii kartanon päärakennuksessa ja talousrakennukseen on tehty aineenopetustiloja. ALVA-konsultaation piirissä on ollut yli 100 oppilasta lukuvuoden 2018-2020 aikana. Pilotissa käynnistyy toinen vuosi. Tavoitteena on vakinaistaa ALVA-malli ja luoda vahva yhteinen malli vaativan erityisen tuen järjestämiseen.

 

Hankkeet ja kehittäminen

Tuusula koordinoi Länsi- ja Keski-Uudenmaan kuntien yhteistä #uuttakoulua –hanketta. Isoimpina tavoitteina hankkeessa on johtamisen kehittäminen, yhteisöllisen hyvinvointityön kehittäminen ja toimintakulttuurin muutos. #uuttakoulu -hanke käynnistyi keväällä 2019 sekä projektipäällikön että projektikoordinaattorin rekrytoinneilla. Hanke käynnistyi kouluillamme elokuun alussa ja mukana on yli 50 koulua, jotka osallistuvat hankkeen prosessikoulutuksiin ja kehittämistoimintaan. Hankkeeseen kuuluvat kuntien ja kumppaneiden rahoitusosuussiirrot on tehty elokuussa.

Sivistystoimessa tehtiin useita valtionerityisavustushakemuksia Opetushallitukseen. Osa rahoituspäätöksistä tuli 12.4.2019. Hakemukset koskevat lukion, peruskoulun ja varhaiskasvatuksen kehittämistä.  Saimme rahoitusta seuraaviin kohteisiin ja näiden osalta kehittäminen aloitettiin elokuussa 2019.

 

  • Valtion erityisavustus varhaiskasvatuksen positiivisen diskriminaation edistämiseen, 68 320 euroa
  • Valtionavustukset kaksikielisen opetuksen laajentamiseen, Kieli-Kievari, 25 000 euroa
  • Valtionavustus kielten tutoropettajatoiminnan kehittämiseen, 10 000 euroa
  • Valtion erityisavustus koulun kerhotoiminnan tukemiseen, 30 000 euroa
  • Valtion erityisavustus koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin esi- ja perusopetuksessa, 186 250 euroa
  • Valtion erityisavustus lukiouudistuksen toimeenpanon tukemiseen, 72 252 euroa
  • Yleissivistävän koulutuksen kansainvälistyminen, kansainvälistymisen kehittämishankkeet, Globaalikasvatuksen poluista tienviitoiksi, 10 000 euroa  
  • KuumaTVT-verkosto alueellisen tutoroiminnan kehittäjänä, 209 000 euroa (yhteinen hanke, vetäjänä Nurmijärvi)

 

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma hyväksyttiin ja otetaan käyttöön elokuussa 2019. Varhaiskasvatuksessa käynnistyi myös hallinnon kokeilu Pellavan päiväkodissa ja Mainingin päiväkodissa. Mattilan päiväkodin toiminta päättyi. Lapset siirtyivät Hyrylän alueen muihin ryhmiin huoltajien toiveiden mukaisesti.

Koulunuorisotyön malli on valmisteltu ja otetaan käyttöön syksyllä 2019. Koulujen ruokailuryhmät ovat käynnistyneet kaikissa kouluyksiköissä. Palvelusopimukset päivitettiin ruokailupalveluiden kanssa.

Taiteen perusopetuksen tarjonta laajeni. Tuusula käynnisti yhteistyössä KETO Ry:n kanssa tanssitaiteen ja sirkustaiteen perusopetuksen ja toiminta käynnistyi 1.8.2019. Tanssitaiteelle on tilat Rykmentinpuiston ruokalan salissa.

Toimialueella on edistetty uuden sähköisen perhekeskusmallin kehittämistä, osallistuvan budjetoinnin toteuttamista, HYTE-työn kehittämistä, Thinking portfolio -kehittämissalkun käyttöönottoa sekä käynnistetty kunnan kansainvälistymissuunnitelman laadinta. Uusi perhepalvelut sivusto avautui elokuussa.

Sisäilmatyö on keskeisessä roolissa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen terveellisten ja turvallisten oppimisympäristöjen järjestämistä. Jatkettiin kehittämistyötä kehittämisryhmässä sekä Satakunta- ja Ratkaistaan yhdessä -hankkeissa, kohdekohtaista sisäilmatyötä tehtiin 10 kohteessa sekä vahvistettiin viestintää avaamalla uudet verkkosivut.

Kulttuuri- ja museopalveluiden sekä vapaa-aikapalveluiden henkilökuntaa siirtyi Tuuskodon tiloihin vuoden kevään aikana. Halosenniemen kehittämissuunnitelma on hyväksytty. Skidiviikot järjestettiin maaliskuussa. Kulttuuripalveluiden keskeisenä tehtävänä oli järjestää Kotiseutupäivät 7.-11.8.2019 ja ne onnistuivat tavoitteiden mukaisesti. Päivät keräsivät Tuusulaan n. 3000 vierailijaa.  Taiteiden yö lisäsi myös kävijämäärää. Tuusula viikko tarjosi monipuolista kulttuuritarjontaa.

Kesäkuussa 2019 toteutettiin puistoruokailupilotti Riihikallion Kotkanpuistossa.

 

Henkilöstöasiat

Järjestelyvaraeräneuvottelu käytiin laajasti alkuvuoden aikana sekä kunnallisen virkaehtosopimuksen että opetusalan virkaehtosopimusten osalta. Suurimpina kohderyhminä olivat koulun kehittämiseen ja erityiseen tukeen ohjata määrärahat, ruokapalveluiden henkilökunta, koulunkäynnin ohjaajat, koulusihteerit, varhaiskasvatuksen henkilökunta ja kirjaston työntekijöitä.  Rehtoreiden työn vaativuuden arviointia (TVA) koskeva asiakirja hyväksyttiin kunnanhallituksessa.

Tuusulan ruokapalvelut siirtyivät sivistyksen toimialalle vuoden 2019 alusta lukien ja perheohjaajat ovat osa Kasvun ja Oppimisen tuen yksikköä. Parhaillaan haemme hankerahalla varhaiskasvatukseen yhtä perheohjaajaa. Rekrytoimme myös taidepedagogeja, joiden tehtävänä on toimia varhaiskasvatuspalveluissa uutena tuen muotona. Uudet vakanssit oppilaanohjaukseen ja yläkoulun erityiseen tukee ovat olleet haettavina ja valitut henkilöt aloittavat työskentelyn lukuvuoden 2019-2020 alusta.

Mattilan päiväkodin varhaiskasvatuksen henkilöstä siirtyi Tuusulan kunnan muihin varhaiskasvatuksen yksiköihin.

Osaamisen kehittäminen

Niiden koulujen johtoryhmille on käynnistetty vuoden alusta johtoryhmävalmennus, joita suurimmat palveluverkon muutokset koskettavat. Toimintakulttuurin ja johtamisen muutosta viedään eteenpäin palveluverkon ohjausryhmän tuella. Teams- järjestelmästä toteutettiin pilotit palveluverkon ohjausryhmälle ja rehtoreille. Koulutusta on järjestetty hallinnolle ja lautakunnalle.

Varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilöstölle järjestettiin koulutusta yhteisen koulutuskalenterin kautta. Jokainen perusopetuksen opettaja sai valita yhden tai useamman kolmen tunnin koulutuksellisen veson koulutuskalenterista. Kouluttajina toimi paljon koulujen omaa henkilöstöä. Aloitimme ensimmäistä kertaa laajemman koulunkäynninohjaajille suunnattu koulutustarjonnan. Koulutusta tarjottiin säännöllisesti koulujen loma-aikoina.

Talous

Sivistyksen toimialueella ennustetaan toimintakatteen pysyvän muutetun talousarvion mukaisena. Ulkopuolista rahoitusta saavia hankkeita ei ole budjetoitu tuloihin eikä menoihin. Hankkeet jaksotetaan tilinpäätöksen yhteydessä. Oppimisen palvelualueella määrärahavarauksissa ei ole huomioitu Ruotsinkylän koulun väistötilojen vuokria n. 95 000 euroa, mikä katetaan palvelualueen sisällä muista eristä. Em. muutokset eivät vaikuta sitovaan toimintakatteeseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää merkitä osavuosikatsauksen II/2019 tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.