Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 24.9.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Lapsivaikutusten arviointi - päiväkoti Martta Wendelin

TUUDno-2019-1861

Valmistelija

  • Tiina Simons, kehittämispäällikkö, tiina.simons@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnan palveluverkkosuunnitelma 2019-2026 on hyväksytty kunnanvaltuustossa 12.11.2018. Sivistyksen toimialueen palveluverkon uudisrakentamishankkeet varhaiskasvatuksen osalta ovat Etelä-Tuusulaan rakennettavat Kirkonkylän koulu- ja päiväkotikampus nykyiselle paikalleen ja päiväkoti Martta Wendelin.

Uudet päiväkodit korvaavat kuusi käyttöikänsä päässä olevaa päiväkotikiinteistöä: Mikkolan, Etelärinteen, Kievarin, Hyrylän, Väinölän ja Mattilan päiväkodit. Etelä-Tuusulan alueen päiväkodit on rakennettu vuosien 1971 - 1990 aikana, ja ne ovat jo tai tulevat olemaan lähivuosina perusteellisten perusparannuskorjausten tarpeessa. Etelä-Tuusulan nykyiset päiväkodit ovat kooltaan 2-4 –ryhmäisiä.

Päiväkoti Martta Wendelin on suunniteltu sijoittumaan lähelle nykyistä Mikkolan päiväkotia. Päiväkodin sijainti on päätetty keskeisesti niin, että se on huoltajille saavutettavissa myös julkisilla kulkuvälineillä.

Päiväkoti Martta Wendelin on kooltaan kymmenryhmäinen päiväkoti, jossa on 240 laskennallista paikkaa. Työntekijöitä yksikössä tulee olemaan yhteensä 45-55 henkilöä. Toiminnassa olevien lasten määrä muotoutuu lasten iän mukaan. Päiväkotiin suunnitellaan tilat myös erityisryhmälle ja yhden ryhmistä tulee soveltua myös avoimen varhaiskasvatuksen toimintaan.

Osana päiväkodin suunnitteluprosessia on toteutettu lapsivaikutusten arviointi Tuusulan valtuustossa ja kasvatus- ja sivistyslautakunnassa linjatun mukaisesti.

Lapsivaikutusten arviointi on erilaisten päätösten ja toimenpiteiden yhteydessä tehtävää lapsiin kohdistuvien vaikutusten ennakointia ja seurantaa. Lapsivaikutusten arviointia on Martta Wendelinin osalta käytetty suunnittelun ja kehittämisen apuna sekä lapsiväestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

Lapsivaikutusten arviointia on toteutettu ennakkoarviointina ennen päätöksen tekemistä ja prosessiarviointina päätöksen toimeenpanon yhteydessä. Myöhemmin toteutetaan seuranta-arviointi päätöksen vaikutusten jälkikäteisarviointina.

Lapsivaikutusten arviointia toteutettiin päiväkodin suunnitteluprosessin aikana 2017-2019. Aineisto koostuu seitsemästä eri kokonaisuudesta joissa eri vaiheissa ovat olleet osallisina lapset ja nuoret, kuntalaiset, virkamiehet sekä edustuksellisen osallistujat.

Päiväkoti Martta Wendelinin suunnittelussa ja toteutuksessa on tärkeätä ottaa huomioon lapsivaikutusten arvioinnissa esille nousseet monipuoliset näkökulmat. Lasten hyvinvointiin, terveyteen ja oppimiseen vaikuttaa, miten tilat suunnitellaan, kuinka oppimisympäristön rakentuu sisällä ja ulkona sekä miten varhaiskasvatus palveluna rakentuu ja toteutuu uusissa tiloissa. On tärkeätä pitää huolta riittävän laajasta osallisuudesta ja asiantuntemuksesta, jotta uuden päiväkodin hyödyt ja mahdollisuudet saadaan toteutumaan. Tilojen rakentamisen lisäksi keskeistä on luoda rakenteet muutosjohtamiselle ja varmistaa riittävät resurssit toteuttaa osallistavaa työskentelyä suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää merkitä päiväkoti Martta Wendelinin suunnittelussa toteutetun lapsivaikutusten arvioinnin tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.