Tekninen lautakunta, kokous 17.9.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Osavuosikatsaus II 2019, tekninen lautakunta

TUUDno-2019-1749

Valmistelija

  • Jussi Rantala, talous- ja asiakaspalvelupäällikkö, jussi.rantala@tuusula.fi

Perustelut

Toisessa osavuosikatsauksessa raportoidaan vuoden 2019 tavoitteiden toteutumisesta elokuun loppuun mennessä, olennaisista tapahtumista, suurimmista poikkeamista sekä arvioidaan tulevaa kehitystä.

Toimialat raportoivat tavoitteistaan ja taloudestaan palvelualuetasolla, jolta osin seuranta viedään kunnanhallitukseen ja valtuustoon tiedoksi. Palveluyksikkötasolla seuranta tapahtuu lautakunnissa.

Teknisen lautakunnan alaiset palvelualueet ja -yksiköt ovat:

Yhdyskuntatekniikka

  • Kunnallistekniikan suunnittelu
  • Kunnallistekniikan rakentaminen
  • Kunnossapito
  • Viheralueet
  • Liikenne


Tilapalvelut

  • Kiinteistöjohtaminen
  • Rakennuttaminen
  • Kiinteistöjen ylläpito

 

KÄYTTÖTALOUS ajalla 1.1. - 31.8.2019

Vuoden 2019 talousarviossa on teknisen lautakunnan toimintatuotoiksi vahvistettu 23 214 920 euroa. Toimintakuluihin on vuodelle 2019 varattu 21 912 085 euroa, jolloin toimintakate on 1 302 835 euroa.

Toimintatuotoista on toteutunut 16 261 631 euroa (70,1 %). Toimintakuluista on toteutunut 15 389 007 euroa (70,2 %).

Lisämäärärahaesitykset

Kunnallistekniikan suunnittelu

Kunnallistekniikan suunnittelu on vastannut Tuusulan kunnassa pilaantuneiden ja jätteensekaisten maa-alueiden kunnostamishankkeista silloin, kun kunnostusvastuu on ollut kunnalla. Aikaisempina vuosina kunnostushankkeet on rahoitettu kunnanhallituksen tätä tarkoitusta varten tekemistä varauksista. Nykyisten tilintarkastajilta saatujen ohjeiden mukaan näitä varauksia ei enää saa käyttää, jollei varausta ole erikseen kohdennettu tietyn yksiköidyn kohteen kunnostamiseen. Käytännössä tällaista yksilöityä kunnostuskohdetta on seuraavan vuoden budjettia laadittaessa hyvin vaikea määrittää, ellei kyseessä ole vanha tiedossa oleva pilaantunut tai roskaantunut alue. Useimmiten kunnostettavat alueet tulevat esiin nykyisin yllätyksenä muun rakentamisen yhteydessä. Tällaisissa tapauksissa, kun pilaantunut tai roskaantunut alue on kunnan omistamalla maalla, kunnostamiseen on pääsääntöisesti ryhdyttävä välittömästi joko viranomaisten määräyksestä tai sen vuoksi, että rakennustyömaata ei voi pysäyttää vastuusuhteiden selvittämisen ajaksi.

Tuusulan kunnan viheralueet-yksikkö on rakentanut Bostonin puistoa vuosina 2017 ja 2018. Rakennustöiden yhteydessä maaperästä löytyi rakennuspurkujätettä, jota varastoitiin puistokäytävän viereen myöhempää poisvientiä varten. Keväällä 2019 tehdyssä jätteen laatumäärityksen yhteydessä yhdestä purkujätekasasta löytyi pieniä määriä asbestia. Asbestilöydöksestä tehtiin ilmoitus ao. viranomaisille ja alue kunnostettiin kilpailutuksen jälkeen heinäkuussa. Kunnostuskustannukset ovat noin 145 000 euroa käsittäen kilpailuttamisen, poiskuljetuksen, valvonnan ja raportoinnin. Summaa ei ole varattu kunnallistekniikan suunnittelu -yksikön budjettiin, vaan kulut on maksettu ”asiantuntijapalkkiot”-momentilta, jota käytetään pääosin kaava-alueiden yleissuunnittelusta aiheutuviin kustannuksiin ja muihin esiselvityksiin, joita ei voida vielä pitää investointikuluina. Tämän momentin määräraha TA2019:ssa on 205 000 euroa. Yhdyskuntatekniikan palvelualue esittää, että kunnallistekniikan suunnittelulle myönnetään 145 000 euron lisämääräraha Bostoninpuiston kunnostamisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi.

Kunnallistekniikan rakentaminen

Kantatien 45 Koskenmäen kiertoliittymän parantaminen ja maantien 139 parantaminen välillä Vaunukangas – Koskenmäen kiertoliittymä on edistynyt arvioitua nopeammin. Arvion mukaan se saadaan tämän vuoden puolella 90…95 %:n valmiuteen. Hankkeen kokonaislaskutus on tähän mennessä ollut noin 7,1 M€, josta 2 M€ on kohdistunut vuodelle 2018. Tälle vuodelle hankkeeseen oli budjetoitu 6,3 M€, josta on laskutettu jo noin 5,1 M€. Arvio on, että hankkeesta laskutetaan tämän vuoden aikana noin 7,3 M€. Lisämäärärahan tarve kohteen investointimenolle vuodelle 2019 on 1,0 M€. Tämä summa vastaavasti vähenee vuoden 2020 investointimenoista.

Tilapalvelut

Jokelan tiilitehtaan alueen korjaus- ja kehittämistöihin on mennyt 75 000 € / 2019. Toteutetut aluerakenteet perustuvat Jokelan tiilitehtaan placemaking- osallisuustoimintaan ja sähkötekniset työt ovat olleet tarpeen rakennus- ja henkilöturvallisuuden takaamiseksi. Uunirakennukseen (suojeltu rakennus) on asennettu kulkuvalaistus jäljitellen vanhaa tyyliä. Kolme alakeskusta uusittiin sekä yhden alakeskuksen syöttökaapeli, vanhoja asennuksia on purettu ja puretaan, kun kaapelit päivitetään uusiin. Asennettiin hämäräkytkin, joka ohjaa jatkossa ulkovalaisimia ja piipun jouluvaloja. Pistorasioita on asennettu, ja vanhoja otetaan pois käytöstä. Uunin sisään asennettaneen led valaistusta. Ulkoalueelle on suunniteltu jatkossa pihavalaisinpylväitä ja uusille opastetauluille valaistusta.

 

Väistötiloihin liittyen tilapalvelu hakee seuraavia lisämäärärahoja vuodelle 2019:

Sahankulma A:n (iso avotoimisto) tilamuutokset ja korjaukset 160 000 €.

Tuuskotoon valtuuston hyväksymä (KV 13.5.2019 § 57) 600 000 € korjaus- ja muutostöihin, sekä väistötilojen kalusteisiin yhteensä 200 000 € (KV 13.5.2019 § 57).

Hankalan ylläpitotalven seurauksena talvikunnossapitokustannukset ovat ylittyneet ja lisämäärärahan tarve on 260 000 €.

Ehdotus

Esittelijä

  • Ritva Lappalainen, tilapalvelupäällikkö, ritva.lappalainen@tuusula.fi
  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä teknisen lautakunnan alaisen toiminnan II osavuosikatsauksen seurannan palveluyksikkötasolla
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi teknisen lautakunnan alaisen toiminnan II osavuosikatsauksen
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi esityksen ehdotetuksi lisämäärärahaksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.