Tekninen lautakunta, kokous 21.5.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Vaihtomatto- ja käsipyyhepalvelut, liittyminen KuntaPro Oy:n kilpailuttamaan olemassa olevaan puitesopimukseen

TUUDno-2019-802

Valmistelija

  • Atso Vesa, kiinteistönhoitopäällikkö, atso.vesa@tuusula.fi

Perustelut

Toimivalta

Tuusulan kunnanvaltuuston 10.12.2018 § 150 hyväksymän hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan Kasvu ja ympäristö toimialueen käyttötalouden yli 100 000 euron ylittävistä hankinnoista vastaa tekninen lautakunta.

Taustaa

Tuusulan kunnalla on tällä hetkellä voimassa oleva sopimus käsipyyheautomaatti-, käsipyyherulla- ja vaihtomattopalveluista Lindström Oy:n kanssa. Sopimus on aikavälille 2.2.2016 – 31.5.2019. Kasvu ja ympäristö -toimialueella sekä sivistys -toimialueella käytetään tarpeen mukaan vaihtomatto – ja käsipyyhepalveluja. Hankintojen kokonaisarvo ylittää hankintalain mukaisen kansallisen kynnysarvon (60 000 euroa alv 0 %). Tilaajaa sitomaton arvio vuosittaisesta hankinnan arvosta on noin 53 000 euroa (alv 0 %).

Yhteishankintayksikkö

KuntaPro Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. KuntaPro Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana KuntaPro Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen kunta voi halutessaan liittyä KuntaPro Oy:n solmimiin tai solmittaviin sopimuksiin.

Vaihtomatto- ja käsipyyhepalvelujen hankkiminen

KuntaPro Oy on kilpailuttanut vaihtomatto- ja käsipyyhepalvelut. Yhteishankintasopimus koostuu

  1. Vaihtomattopalveluista ja käsipyyhepalveluista, jossa sopimustoimittajana on Lindström Oy. Sopimuskausi on 1.1.2017 – 31.12.2019 ja mahdollisuus kahden vuoden (1.1.2020 – 31.12.2021) pituiseen optiokauteen.
  2. Vaihtomattopalveluun sisältyy mattotarvekartoitus ja sijoittelun suunnittelu, mattojen toimitus ja käytettyjen nouto sekä varastointi, säännöllinen pesu. laaduntarkastus ja korjaus sekä tarvittaessa mattojen uusiminen ja kuluneiden mattojen hävittäminen
  3. Käsipyyhepalvelu sisältää käynnin tilaajan luona, tarvekohdekartoitus ja sijoittelun suunnittelu. Pyyherullien vaihtopalvelu sisältää käsipyyherullien vuokraamisen, toimittamisen ja pesemisen sekä likaisten rullien palautuksen. Palvelun hintaan kuuluu pyyheannostelijoiden toimittaminen, asentaminen, huollot ja korjaukset

Yhteishankintasopimukseen liittymisen mahdollisuudesta on tiedusteltu KuntaPro Oy:ltä, joka on vastannut myöntävästi.

KuntaPro Oy ei veloita asiakkaitaan palveluistaan, vaan kattaa kulunsa toimittajalta perittävällä palvelumaksulla. KuntaPro Oy perii valitulta sopimustoimittajalta kaikista sopimuksenalaisista myynneistä komissiomaksun, joka oli vuonna 2018 keskimäärin noin 1 %.

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä KuntaPro Oy:n yhteishankintasopimukseen säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.

KuntaPro Oy allekirjoittaa hankintasopimuksen itse ja on yhteishankintayksikkönä sopimusoikeudellinen osapuoli (mm. mahdollisissa oikeuskäsittelyissä).

Liitteet

  • Sitoutuminen yhteishankintaan vaihtomatto- ja käsipyyhepalvelut

Ehdotus

Esittelijä

  • Ritva Lappalainen, tilapalvelupäällikkö, ritva.lappalainen@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • että Tuusulan kunta liittyy KuntaPro Oy:n kilpailuttamaan vaihtomatto- ja käsipyyhepalvelun hankinnan puitesopimukseen koko sopimuskaudeksi
     
  • oikeuttaa Kasvu ja ympäristön kuntakehitysjohtajan allekirjoittamaan KuntaPro Oy:lle toimitettavan sitoumuksen yhteishankintaan liittymisestä koskien vaihtomatto- ja käsipyyhepalvelun hankintaa
     
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

KuntaPro, Riikka Meriläinen, Atso Vesa, Marko Härkönen, Inkeri Kontiola, Sari Tampio

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.