Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 14.2.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Kieliohjelman päivittäminen

TUUDno-2019-241

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi

Perustelut

A2-kielivalikoimaan lisätään espanja

A2-kielivalikoiman lisääminen on osa Tuusulan kuntastrategiaan ja vuoden 2019 talousarvioon kirjattua kansainvälistymisen tavoitetta. Kieliohjelmaa kehitetään lisäämällä A2 -kielten valikoimaan espanja syyslukukauden 2019 alusta. Lisäryhmiä arvioidaan perustettavan 1-2, jolloin kustannusvaikutus on n. 5000 € - 15 000 € vuodessa, mikäli valintoja tulee tarpeeksi.

 

A1-kielen varhentaminen samanaikaisopetuksena 2. vuosiluokan oppilaille lukuvuonna 2019-2020

Lukuvuonna 2018-2019 Tuusulan kaikille 2. vuosiluokan oppilaille annetaan 1 vuosiviikkotunti varhennettua A1-kielen englannin opetusta luokanopettajan ja kielenopettajan samanaikaisopetuksena eri oppiaineisiin integroituna. Tämä on toteutettu osana Opetus- ja kulttuuriministeriön kielten kärkihanketta, johon olemme saaneet Opetushallitukselta valtionavustusta 40 000 euroa. Kielten kärkihanke on tähdännyt siihen, että kielten oppimisen varhaista herkkyyskautta hyödynnetään, ja kuntien on ollut mahdollista ennakoida 1.1.2020 velvoittavana alkavaa A1-kielen varhentamista ensimmäiselle luokalle. Toimintamalli on vienyt eteenpäin opetussuunnitelman ja kehittämissuunnitelman tavoitteita oppiaineita yhdistelevästä monialaisuudesta ja opettajien välisestä yhteistyöstä. Samanaikaisopettaminen on vahvistanut alkuopetuksessa toimivien luokanopettajien kielipedagogisia valmiuksia ja tuonut kieltenopettajille kokemusta varhaiseen kielenoppimiseen sopivista menetelmistä.

Esitämme, että lukuvuonna 2019-2020 opetetaan 2.vuosiluokan oppilaille samanaikaisopetuksena eri oppiaineiden tunneilla 1 vuosiviikkotunnin verran varhennettua A1-kieltä englantia. Sen kustannusvaikutus on noin 50 000 euroa vuodessa. Kevään 2019 osuus katetaan hankerahalla, joten kunnan kustannettavaksi jää syksyn osuus 25 000 €. Tällä tavalla kielten kärkihankkeen aikana saavutettua hyväksi koettua toimintatapaa saadaan jatkettua, eikä synny ikäluokkaa, joka jäisi kielten varhentamisen ulkopuolelle.

 

A1-kielen varhentamisen aloittaminen 1.8.2019

Valtioneuvosto päätti peruskoulun tuntimäärän kasvattamisesta. Kieltenopetus alkaa jatkossa jo ensimmäiseltä luokalta. Tehdyllä päätöksellä A1-kielen opetusta lisättiin yhteensä 2 vuosiviikkotunnilla vuosiluokilla 1–2. Näin ollen perusopetuksessa annettava oppimäärä kasvaa nykyisin säädetystä, eikä lisäys vähennä muuta opetusta. Minimituntimäärä 1.-2. vuosiluokilla kasvaa 19:sta 20 vuosiviikkotuntiin.

A1-kielen varhentaminen 1. vuosiluokalle on aloitettava viimeistään 1.1.2020. Kevätlukukaudella 2020 vuosiluokalla 1 A1-kieltä opetetaan vähintään 0,5 vuosiviikkotuntia. Lukuvuonna 2020–2021 vuosiluokalla 2 A1-kieltä opetetaan vähintään 1,5 vuosiviikkotuntia. Opetuksen järjestäjät saavat kieltenopetuksesta valtionosuuden 1.1.2020 alkaen.

Esitämme, että A1-kielen opettaminen aloitetaan ensimmäisen vuosiluokan oppilaille jo 1.8.2019 alkaen kunnan omalla kustannuksella. Tästä vuoden 2019 syyslukukaudella annetusta opetuksesta kunta ei voi saada vielä valtionosuutta. Yhden vuosiviikkotunnin laajuinen oppimäärä sekä ensimmäisellä että toisella vuosiluokalla on kuitenkin toimivampi tapa järjestää kieltenopetusta kuin tuntijako 0,5 vuosiviikkotuntia ensimmäisellä vuosiluokalla ja 1,5 vuosiviikkotuntia toisella vuosiluokalla. Kustannusvaikutus on noin 25 000 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • lisätä A2 -kielten valikoimaan espanjan syyslukukauden 2019 alusta
  • että lukuvuonna 2019-2020 opetetaan 2.vuosiluokan oppilaille samanaikaisopetuksena eri oppiaineiden tunneilla 1 vuosiviikkotunnin verran varhennettua A1-kieltä englantia
  • A1-kielen opettaminen aloitetaan ensimmäisen vuosiluokan oppilaille 1.8.2019 alkaen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kasvatus- ja sivistyslautakunta
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti:kirjaamo(at)tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181