Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 14.2.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Kehä IV oas, lausunto

TUUDno-2019-137

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi
  • Hannamari Halinen, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.halinen@tuusula.fi
  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Kuntasuunnittelu / Kaavoitus pyytää kasvatus- ja sivistyslautakunnalta lausuntoa Kehä IV asemakaaava nro 3579 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 24.1.–28.2.2019.

Kehä IV:n asemakaavoitus käynnistyy. Alue sijoittuu Etelä-Tuusulaan Focus-alueelle, Helsinki-Vantaan lentoaseman pohjoispuolelle, Tuusulanväylän(kt 45) ja Myllykyläntien (mt 11363) väliin. Asemakaavan tarkoituksena on suunnitella alueen kautta uusi tieyhteys - Kehä IV, ja muodostaa kehätien varteen vetovoimainen logistiikka- ja työpaikka-alue. Kehä IV tunnetaan myös nimellä mt 152 ja se on yksi suunnitteilla olevista Keski-Uudenmaan logistiikan poikittaisyhteyksistä.

Suurten logistiikkakeskusten sijoittumista lähelle pääkaupunkiseudun markkinoita vaikeuttaa erityisesti suurten tonttien puute. Alueen kaavoittamisella pyritään tuottamaan tontteja näille isoille logistiikkatoimijoille ja luomaan alueelle uusia työpaikkoja. Alueen kehittäminen tukee myös lentoaseman toimintaedellytyksiä, luoden mahdollisuuksia uusien
huolto- ja logistiikkayhteyksien järjestämiselle pohjoisen kautta. Focus-alueen ja Kehä IV:n rakentaminen on yksi Tuusulan kuntastrategian päätavoitteista.

Suunnittelualueen sijainti ja alustava rajaus

Maankäyttöratkaisun tavoitteena on kunnan elinkeinorakenteen monipuolistaminen ja työpaikkaomavaraisuuden nostaminen sekä seudun liikennetarpeen huomioon ottaminen, eli toisin sanoen Kehä IV:n rakentaminen. Kehä IV on tärkeä osa  valtatiet  3  ja  4  yhdistävää  Keski-Uudenmaan  logistiikan  poikittaisyhteyttä. Kaavoitettavan uuden työpaikka-alueen voidaan katsoa olevan osa lentoaseman ympärille rakentuvaa lentokenttäkaupunkia. Alueen kehittäminen edesauttaa lentoaseman ympärille keskittyvän elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja luo uusia mahdollisuuksia lentokentän huoltovarmuuden kehittämiseksi.
 
Asemakaavaa laaditaan alueelle laaditun Focus-alueen osayleiskaavan ohjausvaikutuksen mukaisesti. Asemakaavoitettavan työpaikka-alueen suurimpien toimialojen  oletetaan  olevan  kuljetus-  ja  logistiikka  sekä  teollisuus  ja  varastointi. Alustava  suunnittelualue  muodostuu  Focus-osayleiskaavan  mukaisesta  Kehä IV:n liikennealueesta (noin 43 ha) ja loppuosa kehätien pohjoispuolelle sijoittuvasta logistiikka- ja työpaikka-alueesta. Suunnittelualueen koko on noin 140 ha. Suunnittelualueen rajausta tarkennetaan kaavaprosessin edetessä ja suunnittelualue voi tarvittaessa jakautua pienempiin osakokonaisuuksiin.

Alueen yleiskuvaus ja maanomistus
 
Suunnittelualue  on  käytännössä  rakentamaton.  Kaava-alueen  keskiosissa  on kallioisia mäkiä sekä metsää. Alueen korkeuserot ovat melko suuret. Kaava-aluetta halkovan voimalinjan pohjoispuoli on pääosin peltoa ja myös alueen länsi-
osassa maisema on maaseutumaista peltomaisemaa. Kehä  IV:n  liikennealueella  on  muutama  työpaikkarakennus  aivan  alueen  itäosassa  Sammonmäen  työpaikka-alueella.  Työpaikka-alueella  on  tällä  hetkellä mm. betonituoteteollisuutta ja asfalttitehdas sekä muuta työpaikkatoimintaa. Työpaikka-alueen naapurissa on noin 20 omakotitalon muodostama Sammonmäen asuinalue.  Kaava-alueen  läheisyydessä  on  haja-asutusluonteista  asutusta  eri
puolilla suunnittelualuetta. Suunnittelualue sijaitsee Helsinki-Vantaan lentomelualueella. Lentoestepinnat aiheuttavat myös korkeusrajoituksia alueen maankäytönsuunnittelulle. Kaava-alue on osin yksityisomistuksessa. Tuusulan kunta käy neuvotteluja puuttuvien maa-alueiden hankinnasta. Kaavoitus on tullut vireille kunnan aloitteesta.

Asemakaavat

Suunnittelualueella ei ole voimassa asemakaavaa muutoin kuin aivan pieneltä osin. Kaavamuutosalue on osa Sammonmäki II asemakaavan (L.V 2006. Kaava nro. 3391) KTY-korttelia, joka jää tulevassa suunnittelussa Kehä IV:n tiealueen alle.  Focus-alueen  itäosassa  on  myös  vireillä  Focus-liikekeskuksen  asemakaava, jonka tarkoituksena on Sammonmäen nykyisen työpaikka-alueen muuttaminen kaupan  ja  palveluiden  alueeksi  osayleiskaavan  ohjausvaikutuksen  mukaisesti. Focus-liikekeskuksen asemakaavan suunnittelualue on kehätien aluevarauksen
osalta osittain päällekkäinen Kehä IV asemakaavan kanssa.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan lausunto:

Kasvatus- ja sivistyslautakunnalla ei ole huomautettavaa  Kehä IV asemakaava nro 3579 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää antaa Kehä IV asemakaava nro 3579 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta asiaselostuksen mukaisen lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.