Kunnanhallitus, kokous 20.2.2023

§ 73 Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä, sopimus toiminnan avustamisesta ja sen purkamiseen liittyvistä jälkitoimenpiteistä

TUUDno-2023-429

Perustelut

Sote-uudistuksen perusteella Keski-Uudenmaan sotekuntayhtymän (Keusote) on tarkoitus purkaa 1.5.2023 lukien sen tehtävien ja henkilöstön siirtyessä sote-uudistuksen perusteella Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Keusoten purun jälkeen sen oikeudet ja vastuut siirtyvät Keusoten jäsenkunnille. 

Sote-uudistuksessa Keusoten myyntisaamiset, ostovelat ja vastuut eivät siirry hyvinvointialueelle. Tämän vuoksi on vastuutettava, miten avoinna olevat asiat hoidetaan jatkossa. 
Koska Keusoten henkilöstö on siirtynyt hyvinvointialueelle 1.1.2023, Keusote tarvitsee lisäksi hallinnollista apua HVA:lta toimintansa pyörittämiseen myös 1.1-1.5.2023. 

Keusoten jäsenkunnat, Keusote ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialue ovat neuvotelleet liitteenä olevan sopimuksen, jonka perusteella hyvinvointialue mm. 

  • antaisi hallinnollista apua Keusoten toiminnan pyörittämiseksi 1.1.-1.5.2023;
  • hoitaisi myyntisaamisten ja ostovelkojen hoidon Keusoten sekä purun jälkeen myös Keusoten jäsenkuntien puolesta;
  • hoitaisi Keusotea koskevat oikeudenkäynnit;
  • käyttäisi Keusotea koskevissa asioissa puhevaltaa kuntien puolesta purun jälkeen; ja
  • avustaisi Keusoten yhtymähallitusta tilinpäätöksien laadinnassa sekä avustaisi myös muutoin yhtymähallitusta sekä Keusoten tarkastuslautakunnan toimintaa 1.1.2023 lukien.

 

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue toimisi Keusoten jäsenkuntien lukuun Keusoten purkamisen jälkeen kuntien kantaessa viimekätisen vastuun Keusotea koskevissa asioissa. Sopimuksessa sovittaisiin hyvinvointialueen oikeudesta saada korvaus henkilöstön työpanoksesta.  Merkittävimmissä Keusotea koskevissa asioissa, mm. palkkaharmonisaatiokysymyksessä, hyvinvointialueen tulisi saada Keusoten tai sen purun jälkeen jäsenkuntien kanta ennen puhevallan käyttämistä. 
Sopimuksessa olisi sovittava myös rekisterinpidosta purun jälkeen sekä henkilötietojen käsittelystä hyvinvointialueen hoitaessa tehtäviä kuntien lukuun.

Sopimuksessa olisi kysymys siirtymäajan järjestelystä. Avoinna olevien tehtävien hoitaminen Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön toimesta on käytännössä tarkoituksenmukaisin tapa hoitaa avoinna olevat asiat. Tehtäviä ei käytännössä voitaisi toteuttaa muun toimijan toimesta.

Sopimus vaikuttaa myös Keusoten purkusopimuksen sisältöön, koska purkusopimuksessa on esitettävä, miten purun jälkeen avoinna olevat asiat hoidetaan. Täten sopimukset muodostavat kokonaisuuden.

Täytäntöönpano
Kunnanhallituksen ja valtuuston päätökset tässä sopimuskokonaisuudessa on tarkoitettu tulemaan voimaan heti mahdollisesta muutoksenhausta riippumatta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä sopimuksen Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän toiminnan avustamisesta ja sen purkamiseen liittyvistä jatkotoimenpiteistä 
  • sopimuksiin ei sitouduta kunnanhallituksen päätöksellä vaan allekirjoittamalla erillinen sopimusasiakirja.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.