Perustelut
Asiaan liittyvät taustatiedot
Wok Wok Herkku Ruoka Oy:n liha- ja kala-alan laitos on hyväksytty elintarvikehuoneistoiksi hygieenikkoeläinlääkärin päätöksellä 17.2.2022. Laitokseen on tehty viisi elintarvikevalvonnan tarkastusta toiminnan alkamisen jälkeen. Tarkastuksista viimeisimmät, 17.8.2022 ja 9.11.2022, on tehty ennalta ilmoittamatta.
Jäljitettävyys
Laitoksessa on ollut jatkuvasti ongelmia elintarvikkeiden jäljitettävyydessä. Toimijalla ei ole järjestelmää seurata lihojen jäljitettävyyttä tuotannon eri vaiheissa. Toimijaa on ohjeistettu elintarvikkeiden jäljitettävyyden hallinnasta tarkastuksella 8.3.2022, 26.4.2022, 15.6.2022, 17.8.2022 ja 9.11.2022. Toimija ei ole korjannut havaittuja epäkohtia neuvoista, ohjauksesta ja kehotuksista huolimatta.
Toimijalle on annettu 11.10.2022 elintarvikelain mukainen määräys, jonka yhtenä päävelvoitteena toimija on määrätty luomaan järjestelmä, jolla varmistetaan elintarvikkeiden jäljitettävyys kaikissa elintarvikkeiden tuotanto- ja jakeluvaiheissa. 9.11.2022 tehdyllä tarkastuksella todettiin, että toimija ei ole noudattanut määräyksen mukaista päävelvoitetta. Kylmiöissä, pakastimissa ja tuotannossa oli tuotteita, joita ei voitu jäljittää. Toimijalla oli eräseurantaa joidenkin raaka-aineiden osalta, mutta kirjanpitoa ei voitu yhdistää saapuneisiin tuotteisiin.
Toiminnan sovittaminen tiloihin
17.8.2022 tehdyllä tarkastuksella havaittiin, että laitoksen toiminta oli järjestetty siten, että tilat eivät olleet riittävät kaikkeen samanaikaisen toimintaan. Tarkastuksella tehtyjen havaintojen perusteella laitoksen toimintatapa aiheuttaa riskin elintarviketurvallisuudelle.
Toimijalle on annettu 11.10.2022 elintarvikelain mukainen määräys, jonka yhtenä päävelvoitteena toimija on määrätty suunnittelemaan tuotanto siten, että tuotannon tilat riittävät elintarvikkeiden hygieenisen käsittelyn. 9.11.2022 tehdyllä tarkastuksella todettiin, että toimija ei ole noudattanut määräyksen mukaista päävelvoitetta. Elintarvikkeita sisältäviä astioita oli tuotannon aikana astianpesupisteellä, lattialla ja pinottuna päällekkäin. Tuotantotiloissa oli myös useita pahvilaatikoita ja pahvisia hanapakkauksia.
Toimintaan kuulumaton tavara
Tarkastuksella 17.8.2022 havaittiin, että tuotantotiloissa, kuiva-ainevarastossa ja tuotannon kylmiössä oli tavaroita, joita ei kuulu säilyttää laitoksen tiloissa.
Toimijalle on annettu 11.10.2022 elintarvikelain mukainen määräys, jonka yhtenä päävelvoitteena toimijaa on kielletty säilyttämästä elintarvikehuoneiston varastoissa, tuotantotiloissa ja pakkaamossa huoneiston toimintaan kuulumatonta tavaraa. 9.11.2022 tehdyllä tarkastuksella todettiin, että toimija ei ole noudattanut määräyksen mukaista päävelvoitetta. Pakkasvarastossa oli henkilökunnan omia jäätelöitä ja eläinperäisiä elintarvikkeita, joita ei käytetä laitoksen tuotteissa. Lisäksi varastossa oli käytävämatto ja takki.
Eri hygienia-alueiden erottaminen
Tarkastuksella 11.9.2022 todettiin, että laitoksen henkilökunta ei huomioi eri hygienia-alueiden rajoja ja hygieniavaatimuksia siirryttäessä korkeamman hygienian tilaan. Tarkastuksen aikana yksi työntekijä saapui tuotantotilaan varaston kautta omissa ulkovaatteissaan ja -jalkineissaan ja toimitti astian astianpesupisteelle ja siirtyi vasta tämän jälkeen pukuhuoneisiin vaihtamaan työvaatteet. Työntekijät saavat tulla tuotantotiloihin vain työ- ja suojavaatteisiin pukeutuneina. Henkilökunnan kulku varaston kautta on kielletty. Myös korkean hygienian puolelle menevät työntekijät jättivät huomioimatta hygienia-alueen rajan, vaikka valvontaviranomainen oli paikalla. Korkean hygienian tilaan kuljettiin edestakaisin hyvän hygienian tilasta, jossa käsiteltiin kypsentämättömiä tuotteita. Korkean hygienian tilan ovi tuotantotilaan on jatkuvasti auki. Korkean hygienian tilaan siirryttäessä työntekijöiden on vaihdettava jalkineet tai puettava kengänsuojat sekä pestävä kädet. Lisäksi varaston ja sulkutilan välinen kulkureitti oli tukittu, mikä estää työntekijöitä siirtymästä neutraalin hygienian varastosta asianmukaisesti sulkutilan kautta tuotantotiloihin.
Laitoksen varasto on neutraalin hygienian tilaa, jossa säilytetään vain pakattuja elintarvikkeita. Tuotantotila, jossa käsitellään pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, on hyvän hygienian tilaa. Pakkaamo, jossa käsitellään pakkaamattomia, kypsennettyjä, sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita, on korkean hygienian tilaa. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa yleisestä elintarvikehygieniasta (318/2021) 38 §:ssä todetaan, että hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa eri hygieniatasojen toiminnot on erotettava rakenteellisesti tai ajallisesti. Tämä lainsäädännön vaatimus ei toteudu laitoksen toiminnassa.
Asianosaisen kuuleminen
Toimijaa kuultiin 9.12.2022 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta ja keskeyttämisuhan asettamisesta. Määräyksen ensimmäisen päävelvoitteen mukaan toimijalla on oltava järjestelmä, jolla varmistetaan elintarvikkeiden jäljitettävyys kaikissa elintarvikkeiden tuotanto- ja jakeluvaiheissa. Toisen päävelvoitteen mukaan elintarvikkeiden valmistus on suunniteltava siten, että tuotannon tilat riittävät elintarvikkeiden hygieeniseen käsittelyyn. Kolmantena päävelvoitteena elintarvikehuoneiston varastoissa, tuotantotiloissa ja pakkaamossa ei saa säilyttää huoneiston toimintaan kuulumattomia tavaroita. Neljännen päävelvoitteen mukaan elintarvikehuoneiston eri hygienia-alueiden toiminnot on erotettava toisistaan rakenteellisesti tai ajallisesti.
Toimijan pyynnöstä kuulemisaikaa pidennettiin 2.1.2023 saakka. Toimijan vastine kuulemiseen elintarvikelain § 55 mukaisesta määräyksestä ja keskeyttämisuhan asettamisesta vastaanotettiin 2.1.2023.
Vastineessaan toimija kertoo korjanneensa epäkohdat ja antaneensa työntekijöille koulutusta työtavoista, jotta epäkohtia ei jatkossa ilmenisi ja toimintatapoihin on tehty muutoksia, jotta eri hygienia-alueiden toiminnot olisi erotettu ajallisesti. Lisäksi toimija kertoo tehneensä muutoksia henkilöstössä.
Toimija esittää, että puutteet on korjattu asianmukaisesti kuulemisaikana ja pitää keskeyttämisuhkaa ennenaikaisena ja tarpeettomana.
Ehdotus
Esittelijä
-
Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta antaa Wok Wok Herkku Ruoka Oy:lle, Wärtsilänkatu 60, Järvenpää, y-tunnus 3262782-8) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen.
Päävelvoite
1. toimijalla on oltava järjestelmä, jolla varmistetaan elintarvikkeiden jäljitettävyys kaikissa elintarvikkeiden tuotanto- ja jakeluvaiheissa
2. elintarvikkeiden valmistus on suunniteltava siten, että tuotannon tilat riittävät elintarvikkeiden hygieeniseen käsittelyyn
3. elintarvikehuoneiston varastoissa, tuotantotiloissa ja pakkaamossa ei saa säilyttää huoneiston toimintaan kuulumattomia tavaroita
4. elintarvikehuoneiston eri hygienia-alueiden toiminnot on erotettava rakenteellisesti tai ajallisesti
Määräaika
Päävelvoitteet tulee toteuttaa välittömästi.
Ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.
Keskeyttämisuhka
Päävelvoitteen tehostamiseksi asetetaan keskeyttämisuhka. Keskeyttämisuhka voidaan langettaa, jos päävelvoitetta ei noudateta välittömästi päätöksen tiedoksosaannista ja kuitenkin viimeistään 31.1.2023
Perustelut määräyksen antamiselle
Yleisen elintarvikeasetuksen (178/2002) 18 artiklan 1. kohdan mukaan kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa on huolehdittava siitä, että on mahdollista jäljittää elintarvikkeet, rehut, elintarviketuotantoon käytettävät eläimet ja muut mahdolliset aineet, jotka on tarkoitettu tai joiden voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun. Markkinoille saatetuissa tai todennäköisesti markkinoille saatettavissa elintarvikkeissa ja rehuissa on niiden jäljitettävyyden helpottamiseksi oltava riittävät ja asianmukaiset pakkausmerkinnät tai tunnistetiedot tarkempiin säännöksiin sisältyvien asiaa koskevienvaatimusten mukaisesti.
Wok Wok Herkku Ruoka Oy:n Järvenpään laitoksessa elintarvikkeiden jäljitettävyys ei toteudu.
Elintarvikelain (297/2021) 6 §:n mukaan: Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset.
Tarkastuksella tehtyjen havaintojen perusteella Wok Wok Herkku Ruoka Oy:n Järvenpään laitoksessa elintarvikkeiden turvallisuus vaarantuu sekä varastoinnissa että tuotannossa.
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa yleisestä elintarvikehygieniasta (318/2021) 38 §:ssä todetaan, että hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa eri hygieniatasojen toiminnot on erotettava rakenteellisesti tai ajallisesti.
Tarkastuksella tehtyjen havaintojen perusteella Wok Wok Herkku Ruoka Oy:n Järvenpään laitoksessa eri hygieniatason toimintoja ei eroteta ajallisesti eikä rakenteellisesti.
Yhteenveto
Toimijalle on annettu 11.10.2022 elintarvikelain 55 §:n mukainen määräys. Määräyksen ensimmäisen päävelvoitteen mukaan toimijalla on oltava järjestelmä, jolla varmistetaan elintarvikkeiden jäljitettävyys kaikissa elintarvikkeiden tuotanto- ja jakeluvaiheissa. Toisen päävelvoitteen mukaan elintarvikkeiden valmistus on suunniteltava siten, että tuotannon tilat riittävät elintarvikkeiden hygieeniseen käsittelyyn. Kolmantena päävelvoitteena elintarvikehuoneiston varastoissa, tuotantotiloissa ja pakkaamossa ei saa säilyttää huoneiston toimintaan kuulumattomia tavaroita.
9.11.2022 tehdyllä tarkastuksella todettiin, että toimija ei ole noudattanut määräyksen mukaisia päävelvoitteita. Lisäksi todettiin, että laitoksen eri hygienia-alueiden toimintoja ei eroteta rakenteellisesti eikä ajallisesti toiminnan aikana. Koska hygieenikkoeläinlääkärin määräyksen päävelvoitteita ei ole noudatettu, on Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan tarpeen asettaa Wok Wok Herkku Ruoka Oy:n Järven-pään liha- ja kala-alan laitokselle elintarvikelain 68 §:n mukainen keskeyttämisuhka.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Tarkastuspöytäkirja 17.8.20022
Tarkastuspöytäkirja 9.11.2022
Elintarvikelain 55 §:n mukainen määräys 11.10.2022
Kuulemiskirje 9.12.2022
Toimijan vastine kuulemiseen 2.1.2023
Sovelletut oikeusohjeet
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä (Yleinen elintarvikeasetus)
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 625/2017 virallisesta valvonnasta
Elintarvikelaki 297/2021 § 6, 15, 55, 68
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021 § 36, 38
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta (315/2021)
Hallintolaki 434/2003
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 11.5.2021 § 52)
Täytäntöönpano
Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.
Päätös
Ehdotus hyväksyttiin.
Merkittiin tiedoksi, että jäsen Sami Carlenius saapui tämän pykälän käsittelyn aikana klo 17:04.