Perustelut
Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Mäntsälän kunnan terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisten lausuntoa Latolan tilan biokaasulaitoksen ympäristölupahakemuksesta. Lausunto pyydetään toimittamaan viimeistään 28.6.2024 sähköisen asiointipalvelun kautta. Lausunnossa on ilmoitettava asian diaarinumero ESAVI/18267/2024. Ympäristölupahakemus liitteineen löytyy osoitteesta https://ylupa.avi.fi/.
Ympäristölupaa haetaan Latolan tilakeskukseen rakennettavalle biokaasun tuotantolaitokselle, jossa käsitellään vain maatilalla muodostuvaa kuivalantaa, lietelannan separoinnissa muodostuvaa kuivajaetta sekä pilaantuneita ja ylivuotisia nurmipohjaisia rehueriä yhteensä enintään 1 700 m3/v. Käsiteltävät syötteet kuljetetaan kuormaimella syöttösiiloon, jota täytetään lähtökohtaisesti kerran päivässä ja siilon kansi suljetaan aina täytön jälkeen. Laitos toimii ympärivuotisesti 24 tuntia vuorokaudessa. Käsittelyprosessi on suljettu.
Biokaasulaitoksessa muodostuva mädätysjäännös jälkiseparoidaan ja siitä muodostuva nestejae varastoidaan tilan lietesäiliössä ja kuivajae tilan kuivalantalassa. Esiseparoinnissa muodostuva nestejae ja biokaasuprosessissa käsitellyt massat (mädätysjäännösjakeet) hyödynnetään maatilallaan omien peltojen lannoitteena samalla tavalla kuin lantajakeet tähänkin asti on hyödynnetty. Tila hyödyntää kaiken biokaasun tuottaen siitä sähköä ja lämpöä CHP-yksiköllä, lämpöä kaasukattilalla sekä biometaania tarpeen mukaisella jalostuslaitteistolla.
Biokaasukäsittelyllä lannan hajuhaitat minimoidaan. Käsitelty biomassa (mädätysjäännös) ei haise häiritsevästi. Biokaasuprosessilla korvataan väkilannoitteita ja prosessi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Biokaasutuksessa ravinteet muuttuvat kasveille käyttökelpoisempaan muotoon mikä vähentää niiden huuhtoutumista vesistöihin ja vähentää vesistöjen kuormitusta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Marjo Alho, ympäristövalvontapäällikkö, marjo.alho@tuusula.fi
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää
- antaa Latolan tilan biokaasulaitoksen ympäristölupahakemuksesta seuraavan lausunnon:
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan lausunto
Hakemuksesta ei selvästi käy ilmi tilojen ja laitteiden rakenteet ja lisäksi toiminnan seurannan kannalta olisi hyvä tarkentaa mm. syöttömassojen ja syntyvien jätteiden nimikkeitä sekä veden käyttöä. Toiminnassa tulee kiinnittää huomiota lastausalueiden puhdistamiseen ja ravinteiden vesistöön pääsyn estämiseen toiminnan eri vaiheissa sekä hajuhaittojen ehkäisyyn. Poikkeustilanteita varten tehtävän suunnitelman olisi hyvä kattaa myös muut kuin CHP-laitoksen käyttökatkot, esim. ravinteita sisältävien nesteiden pidätys- ja vesienjohtamisrakenteiden vauriot.