Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 12.11.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Termex-Eriste Oy, ympäristöluvan valvonta-asia, Tuusula

TUUDno-2019-1036

Valmistelija

  • Saku Nurminen, ympäristötarkastaja, saku.nurminen@tuusula.fi

Perustelut

Asia

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 18 luvun mukainen ympäristölupalaitosten valvonta. Ympäristönsuojelulain 94 §:n mukaisten toiminnan lopettamista koskevien määräysten antaminen.

Tiedot toiminnanharjoittajasta ja kiinteistöstä

Toiminnanharjoittaja: Termex-Eriste oy, PL 34, 43101 Saarijärvi

Kiinteistö: Villamaa 858-409-1-133, Urakkakuja 8, 05400 Jokela, kiinteistön omistaa Termex-Eriste oy.

Osoite Urakkakuja 8 on osoitettu Ridasjärven työpaikka-alueen asemakaavassa liike- ja toimistorakennusten sekä ympäristöhäiriötä aiheuttamattomien teollisuus- ja varastorakennusten kortteliksi (KTY). Kiinteistö sijoittuu myös Päijännetunnelin 500 m suoja-alueelle.

Ympäristönsuojeluviranomaisen valvontatiedot

Valvonta-asia on tullut vireille valvontaviranomaisen vireillepanemana. Tuusulan kunnassa sijaitsevalla kiinteistöllä Villamaa on valmistettu puhallettavaa puukuitueristettä jätteeksi luokiteltavasta sanomalehtipaperista. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen valvontatietojen mukaan jätepaperista tehdyn eristeen valmistus on aloitettu vuonna 2005 ja toiminta on lopetettu syksyllä 2018.

Jätteen laitos- tai ammattimaiseen hyödyntämiseen tai käsittelyyn on oltava ympäristösuojelulain 27 §:n perusteella ympäristölupa. Termex-Eriste oy:llä ei ole ollut ympäristölupaa harjoittamalleen toiminnalle.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on tarkastanut kiinteistön Villamaa valvonta-asian vireilletulon jälkeen 11.6.2019. Jätepaperin ja valmiin tuotteen varastot olivat tarkastushetkellä tyhjiä ja tuotantolaitteet oli kuljetettu pääosin pois. Tuotantotilat oli toiminnan jälkeen siivottu ja lattiassa koneitten jäljiltä olleet aukot oli täytetty ja valettu betonilla umpeen. Tarkastuksella selvitettiin kiinteistöllä harjoitetun toiminnan laajuutta sekä toiminnasta mahdollisesti aiheutuneet vaarat tai haitat terveydelle tai ympäristölle. Tarkastuksella pyrittiin selvittämään myös alueen maaperän mahdollinen pilaantuneisuus. Tarkastuksen perusteella toiminnanharjoittajalle annettiin joitakin jätehuoltoon liittyviä kehotuksia, mukaan lukien vaarallisten jätteiden siivoaminen pois varastohallista.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on kiinteistölle Villamaa 28.6.2019 tehdyssä tarkastuksessa valvonut siivouskehotuksen noudattamista. Tarkastuskertomuksen mukaan Termex-Eriste oy oli siivonnut kiinteistön siellä olleista jätteistä. Kiinteistöltä siivotut jätteet oli toimitettu annetun kehotuksen vastaisesti kuitenkin Termex-Eriste oy:n Saarijärven tehtaalle, jolloin toiminnanharjoittajalla ei ole ollut esittää valvontaviranomaiselle jätteiden asianmukaiseen toimittamiseen liittyviä asiakirjoja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Katariina Serenius, ympäristövalvontapäällikkö, katariina.serenius@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää:

  • todeta, että Termex-Eriste oy on toiminut Tuusulan kiinteistöllä Villamaa 858-409-1-133 ilman ympäristönsuojelulain 27 §:n tarkoittamaa jätteen laitosmaisen tai ammattimaisen käsittelytoiminnan ympäristölupaa;
  • ettei valvonta-asiassa ole tarpeen antaa ympäristönsuojelulain 94 §:n mukaisia toiminnan lopettamiseen liittyviä määräyksiä;
  • pyytää Uudenmaan ELY-keskusta lisäämään kiinteistön Villamaa 858-409-1-133 ympäristönsuojelulain 222 §:n tarkoittamaan tietojärjestelmään (maaperän tietojärjestelmä, MATTI) selvitystarvealueena;  ja 
  • lopettaa valvonta-asian käsittelyn.

Oikeusohjeita

Ympäristönsuojelulain (86/2000, kumottu lailla 27.6.2014/527) 28 §:n mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaan toimintaan on oltava lupa (ympäristölupa). Asetuksella säädetään tarkemmin luvanvaraisista toiminnoista. Ympäristönsuojeluasetuksen (169/2000, kumottu asetuksella 4.9.2014/713) 1 §:n kohdan 13f) mukaan ympäristölupaa edellyttäviä toimintoja ovat muut kuin asetuksen 13c–e) alakohdassa tarkoitettu jätelain (646/2011) soveltamisalaan kuuluvan jätteen hyödyntäminen tai loppukäsittely, joka on ammattimaista tai laitosmaista.

Ympäristösuojelulain (527/2014, voimaan 1.9.2014) 27 §:n mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaan toimintaan, josta säädetään liitteen 1 taulukossa 1 (direktiivilaitos) ja taulukossa 2, on oltava lupa (ympäristölupa). Ympäristönsuojelulain liitteen 1 taulukon 2 kohdan 13 f mukaan ympäristöluvanvaraisia toimintoja ovat muut kuin taulukon 2 kohdissa 13 a, b ja e tarkoitettu jätelain soveltamisalaan kuuluvan jätteen käsittely, joka on ammattimaista tai laitosmaista.

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 94 §:n mukaan luvanvaraisen toiminnan ja ympäristönsuojelulain 116 §:n 1 momentissa tarkoitetun rekisteröitävän toiminnan päätyttyä toimintaa harjoittanut vastaa edelleen lupamääräysten tai valtioneuvoston asetuksella säädetyn yksilöidyn velvoitteen mukaisesti tarvittavista toimista pilaantumisen ehkäisemiseksi, samoin kuin toiminnan vaikutusten selvittämisestä ja tarkkailusta. Jos toiminnanharjoittajaa ei enää ole tai häntä ei tavoiteta ja lopetetun toiminnan ympäristövaikutusten valvomiseksi on tarpeen tarkkailla ympäristöä, tarkkailusta vastaa toiminta-alueen haltija. Jos ympäristölupa ei sisällä riittäviä määräyksiä toiminnan lopettamisen varalta, lupaviranomaisen on annettava tätä tarkoittavat määräykset.

Asiaperustelut

Kiinteistöllä Villamaa 858-409-1-133 on harjoitettu ympäristöluvanvaraista jätteen laitos- ja ammattimaista käsittelyä vuosina 2005 – 2018 ilman toiminnan edellyttämää ympäristölupaa. Toiminnasta on vastannut Termex-Eriste oy. Termex-Eriste oy:llä on Saarijärven tuotantolaitoksellaan Keski-Suomen ympäristökeskuksen 27.1.2009 myöntämä jätteen laitos- ja ammattimaisen käsittelyn ympäristölupa sanomalehtipaperista valmistettavan puukuitutehtaan toiminnalle (lämmöneristeen valmistus).

Urakkakuja 8:n sijaitsee asemakaava-alueella, joka on osoitettu ympäristöhäiriötä aiheuttamattomien teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (KTY). Ympäristönsuojelulain 12 §:n perusteella kyseisellä käyttötarkoituksella osoitetulle asemakaava-alueelle ei lähtökohtaisesti voi sijoittaa ympäristöluvanvaraista toimintaa ilman oikeusvaikutteisen asemakaavan muuttamista.

Keski-Uudenmaan ympäristövalvonta on antanut toiminnanharjoittajalle toiminnan lopettamiseen liittyviä kehotuksia, jotka toiminnanaharjoittaja on kiinteistöllä toteuttanut. Alueelle tehtyjen tarkastusten perusteella ei ole selvinnyt sellaisia seikkoja, joiden perusteella asiassa olisi tarpeen antaa kiinteistölle Villamaa ympäristöluvanvaraisen toiminnan lopettamiseen liittyviä ympäristönsuojelulain 94 §:n mukaisia määräyksiä. Termex-Eriste oy:n ympäristöluvanvaraisen toiminnan harjoittamiseen liittyvän valvontatiedon puuttuessa on kiinteistön Villamaa lisääminen selvitystarvealueena maaperän tilan tietojärjestelmään (MATTI) perusteltua. Maaperän tilan tietojärjestelmässä selvitystarvealueella tarkoitetaan alueita, joilla maaperän pilaantuneisuutta ei ole todennettu ja se on selvitettävä esim. maankäytön tai omistussuhteiden muuttuessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Termex-Eriste oy, Uudenmaan ELY-keskus/kirjaamo/y-vastuualue/MATTI-rekisteri, Saarijärven kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Valitusviranomainen

Tähän päätökseen saa hakea valittamalla muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta

Valitusaika

Määräaika valituksen tekemiselle on kolmekymmentä (30) päivää tämän päätöksen tiedoksisaannista, sitä päivää lukuun ottamatta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, päätöksen antopäivänä, seitsemän päivän kuluessa kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valitusoikeus on:

  • asianosaisella
  • rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • valtion valvontaviranomaisella ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella
  • muulla asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella

Valituskirjelmän sisältö ja allekirjoittaminen

Vaasan hallinto-oikeudelle osoitettavassa valituskirjelmässä on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • valittajan nimi ja kotikunta
  • postiosoite ja puhelinnumero ja mahdollinen sähköpostiosoite, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa (mikäli yhteystiedot muuttuvat, on niistä ilmoitettava Vaasan hallinto-oikeudelle, PL 204, 65101 Vaasa, sähköposti vaasa.hao@oikeus.fi)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
  • valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen allekirjoitus, ellei valituskirjelmää toimiteta sähköisesti (faksilla tai sähköpostilla)

Valituskirjelmän liitteet

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • tämä päätös alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
  • mahdollinen asiamiehen valtakirja tai toimitettaessa valitus sähköisesti selvitys asiamiehen toimivallasta

Valituksen toimittaminen

Valituskirjelmä liitteineen on toimitettava Vaasan hallinto-oikeudelle. Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valituskirjelmän voi toimittaa myös sähköisesti (faksina tai sähköpostilla) toimitetun valituskirjelmän on oltava käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

Vaasan hallinto-oikeuden yhteystiedot:

  • käyntiosoite:                                Korholmanpuistikko 43
  • postiosoite:                                  PL 204, 65101 Vaasa
  • puhelin:                                        029 56 42780
  • faksi:                                            029 56 42760
  • sähköposti:                                   vaasa.hao@oikeus.fi
  • aukioloaika:                                  maanantaista perjantaihin kello 8.00 – 16.15.

Oikeudenkäyntimaksu

Tuomioistuinmaksulain (11.12.2015 /1455) mukaisesti hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.