Perustelut
Perustelut
Tuusulan kunnassa on kevään 2021 aikana laadittu poikkihallinnollisena yhteistyönä laaja hyvinvointikertomus vuosilta 2017-2021. Hyvinvointikertomus käsitellään lautakunnissa touko- ja kesäkuussa ja viedään valtuuston käsittelyyn syksyn aikana 2021. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta pyytää kasvatus- ja sivistyslautakunnalta lausuntoa Tuusulan hyvinvointikertomukseen 2017-2021 15.8.2021 mennessä.
Mikä on hyvinvointikertomus ja –suunnitelma?
Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on tiivis kuvaus hyvinvoinnista ja terveydestä sekä niiden edistämisestä. Se on kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnittelun, seurannan, arvioinnin ja raportoinnin työväline. Sen laadintaprosessi tukee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaamista ja näkyväksi tekemistä kunnassa.
Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma on johtamisen työväline. Se toimii strategiatyön sekä vuotuisen kuntasuunnittelun ja seurannan välineenä. Hyvinvointikertomus ja -suunnitelma kokoaa yhteen eri tietolähteistä saatavaa monialaista tietoa kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niihin yhteydessä olevista tekijöistä. Hyvinvointikertomus auttaa tiivistämään eri alojen asiantuntijoiden näkemykset ja yhteiset tavoitteet. Lisäksi kertomus kokoaa tietoa kunnan toimenpiteistä, joilla kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä on tuettu. Tärkeää on tunnistaa myös ne alueet, joihin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota.
Kuntalain 1§ mukaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Terveydenhuoltolaki (1326/2010, § 12) velvoittaa kuntia raportoimaan valtuustolle vuosittain kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä niitä edistävistä toimenpiteistä. Tämän lisäksi valtuustolle on laadittava kerran valtuustokaudessa laajempi hyvinvointikertomus. Hyvinvointikertomuksen pohjalta asetetaan paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin perustuvat hyvinvoinnin edistämisen painopisteet ja niihin liittyvät toimenpiteet. Hyvinvointikertomukset ja -suunnitelmat tulee laatia sekä kunnittain, että alueittain/maakunnittain.
Hyvinvointikertomuksen käsittelyn rinnalla osana kuntastrategian valmistelua käynnistyy hyvinvointisuunnitelman laatiminen tulevan valtuustokauden vuosille 2021-2025.
Kasvatus- ja sivistyslautakunnan lausunto:
Sivistyksen toimialueen lautakunnat, kasvatus- ja sivistyslautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta näkevät hyvinvointisuunnitelman ja -kertomuksen keskeisenä hyvinvoinnin johtamisen, ohjaamisen ja seurannan työkaluna, jolla voidaan arvioida tuusulalaisten hyvinvointia ja terveyttä sekä suunnata ja kehittää palveluita indikaattoreista saadun tiedon perusteella. Nyt valmistunut laaja hyvinvointikertomus 2017-2021 kokoaa koko valtuustokaudelta tuusulalaisten hyvinvoinnin ja terveyden keskeisiä havaintoja ja tunnuslukuja.
Nyt käsittelyssä oleva hyvinvointikertomus 2017-2021 on valmisteltu melko pian edellisen hyvinvointikertomuksen ja nyt voimassa olevan hyvinvointisuunnitelman hyväksymisen perään. Kaikilta osin käytettävissä ei ole ollut uutta seurantatietoa ja esimerkiksi THL:n Kouluterveyskyselyn tulokset saadaan käyttöön vasta syksyllä 2021. Jatkossa onkin hyvä aikatauluttaa hyvinvoinnin asiakirjojen valmistelu- ja hyväksyntäprosessi niin, että käytössä on ajantasaista tutkimustietoa, jotta saavutetaan todellista hyötyä hyvinvointityön johtamiseen ja palvelujen kehittämiseen. Mittareiden valintaan, seurantaan ja tuloksista johdettujen kehittämistoimenpiteiden valintoihin on hyvä pysähtyä ja tehdä tiivistä sekä monialaista yhteistyötä.
Laajan hyvinvointikertomuksen perusteella on tärkeä edelleen panostaa ennaltaehkäisevään työhön ja varhaiseen tukeen lasten ja nuorten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Yhteistyötä Keusoten kanssa on tärkeää kehittää ja vahvistaa, jotta sote-palvelut ja kunnan muut palvelut täydentävät toisiaan ja voidaan vahvemmin toimia laaja-alaisessa ja moniammatillisessa yhteistyössä kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden eteen.
Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut tarjoavat monipuolisia ja tärkeitä palveluita kaikenikäisten kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Näiden palveluiden kehittämiseen tulee panostaa ja resurssoinnin turvaamisesta pitää huolehtia jatkossakin. Kulttuuri- ja vapaa-aikasektorin palveluissa hyvinvoinnin palveluiden suunnittelu on laaja-alaista. Sosiaalisten kohtaamisten mahdollistaminen eri toimintamuodoissa on saanut uusia merkityksiä. Vapaa-aikaan ja kulttuuriin liittyvien palveluiden kehittäminen on tärkeää ja ennaltaehkäisevät toimet kannattavat. Asukkaat ja paikalliset yhteisöt ottavat vastuuta toiminnasta ja kolmannen sektorin työtä tulee tukea. Tuloksia saadaan aikaiseksi yhteistyötä tekemällä. Toiminta saa rinnalleen tukimuotoja, jossa yksilön arvomaailmaa peilaamalla saadaan aikaan positiivisia elämäntapamuutoksia. Hyvinvointiviestintää uusista näkökulmista kannattaa lisätä ja kehittää.
Hyvinvointialueille siirryttäessä on tärkeää tarkastella palveluiden erityisesti kulttuurisen hyvinvoinnin näkökulmista. Koronan jälkeen palveluiden käyttäminen täysmääräisesti on myös tärkeää.
Tuusulan hyvinvointikertomukseen tulisi tulevaisuudessa ottaa osia kulttuurin Tea-viisarista, joka tuotetaan joka toinen vuosi. Se tuottaa tietoa erityisesti kulttuurin ja taiteen terveyttä ja hyvinvointia tuottavista vaikutuksista.
Sivistyksen toimialueella on pohdittu Tuusulan sitoutumista lapsiystävälliseksi kunnaksi, joka määrittäisin lisää sitä, kuinka lasten ja nuorten osallisuutta ja hyvinvointia kehitetään. Valtakunnallisen lapsistrategian toteuttaminen on tärkeää myös Tuusulassa. Alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on laadittu vuoden 2021aikana. Suunnitelmassa erityisen hyvää on se, että siinä on kuvattu alueen yhteiset tavoitteet lasten ja nuorten kanssa tehtävään työhön ja lisäksi kuvattu Keusoten kuntien toimenpiteitä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Tiina Simons, kehittämispäällikkö, tiina.simons@tuusula.fi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää antaa Tuusulan hyvinvointikertomuksesta 2017-2021 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.
Ennen kokousta klo 17-18 asian esittely Heidi Hagmanin ja Marjo-Kaisa Konttisen toimesta.