Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 15.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Toimivallan siirtäminen toimialuejohtajalle poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisessä 1.8.- 17.10.2021

TUUDno-2021-1516

Valmistelija

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Perustelut

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päätti päätöksellään 8/19.1.2021 toimivallan siirtämisestä toimialuejohtajalle poikkeuksellisiin opetusjäjestelyihin siirtymisessä. Delegointipäätös on voimassa 31.7.2021 saakka.

Hallitus on esityksellään 93/20.5.2021 esittänyt eduskunnalle jatkoa laeille perusopetuslain väliaikaisesta muuttamisesta. Esityksellä jatkettaisiin perusopetuslakiin (628/1998) väliaikaisesti lisätyn 20 a § voimassaoloa. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8 2021 ja olemaan voimassa 31.7.2022 saakka. 

Lain tarkoituksena on ehkäistä koronaviruksen (COVID-19) leviämistä, lieventää siitä koituvia haittoja, turvata perusopetuslain mukaisen opetuksen turvallinen järjestäminen sekä varmistaa oppilaan oikeus saada opetusta. 

Perusopetuslain väliaikaisella muutoksella mahdollistetaan, että opetuksen järjestäjä voi päätöksellään siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin. Jos opetusta ei tartuntatautilain (1227/2016) 58 §:n nojalla annetun päätöksen johdosta voida järjestää turvallisesti lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa, niin poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana opetusta voidaan järjestää osittain tai kokonaan muuna kuin lähiopetuksena, etäyhteyksiä hyödyntäen. Lisäksi poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisen tulee olla välttämätöntä. Päätös voidaan tehdä enintään yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Opetuksen järjestäjän päätös poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä voi koskea esimerkiksi yksittäistä koulua tai kaikkia opetuksen järjestäjän kouluja tai toimipisteitä.

Kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin tekee tartuntatautilain 58 §:n mukaisen päätöksen koulun tilojen sulkemisesta kokonaan tai osittain. Aluehallintovirasto tekee päätöksen silloin, kun se on tarpeen usean kunnan alueella. Opetuksen järjestäjä voi tämän jälkeen päättää siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, jos opetusta ei voida tartuntatautiviranomaisen tekemän päätöksen vuoksi järjestää turvallisesti lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa. 

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä päättää opetuksen järjestäjänä kasvatus- ja sivistyslautakunta, ellei toimivaltaa ole delegoitu viranhaltijalle. Esityksessä esitetään, että päätöksen osalta toimivalta siirretään toimialuejohtajalle.

Mikäli syntyy tarve siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, niin on tarkoituksenmukaista, että päätös voidaan tehdä tarvittaessa joustavasti ja viipymättä. Lautakunta kokoontuu noin kerran kuukaudessa ja päätös on voimassa enintään kuukauden kerrallaan. Mikäli toimivaltaa ei delegoida, voisi se edellyttää, että lautakunnan tulisi tarvittaessa kokoontua ylimääräisiin kokouksiin tämän asian osalta.

Toimivallan siirtäminen yhdelle viranhaltijalle eli toimialuejohtajalle turvaa, että mahdolliset päätökset tehdään toimialueella viipymättä, yhdenmukaisesti ja koordinoidusti. Hallintosäännön 25 § mukaan lautakunta hyväksyy toimialueensa toimintasäännön ja hallintosäännön 29 § mukaan lautakunta päättää ratkaisuvallan siirrosta lautakunnan alaisille viranhaltijoille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • siirtää toimivaltaansa siten, että toimialuejohtaja päättää ajalla 1.8.-17.10.2021 perusopetuslain 20 a § mukaisiin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä. Toimivallan siirto kirjataan Sivistyksen toimialueen toimintasääntöön
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa. 

 

 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.