Kunnanhallitus, kokous 8.4.2024

§ 143 Liittyminen Sarastia Oy:n kilpailuttamaan juridisten asiantuntijapalvelujen puitejärjestelyyn

TUUDno-2024-744

Perustelut

Tuusulan kunta on liittynyt Sarastia Oy:n kilpailuttamaan juridisten asiantuntijapalvelujen puitejärjestelyyn kunnanhallituksen päätöksellä 23.11.2020 § 473. Juridisista asiantuntijapalveluista on hyödynnetty osakokonaisuutta 1, Julkiset hankinnat. Juridisten asiantuntijapalvelujen puitejärjestelyn sopimuskausi on päättymässä 30.4.2024 ja on tarpeen sitoutua mukaan uuteen vastaavaan juridisten palvelujen puitejärjestelyyn, jotta kunnalla olisi käytettävissään kattava juridisten asiantuntijapalvelujen valikoima. 

Tuleva Sarastia Oy:n suunnitelma kilpailutus koskee seuraavia osakokonaisuuksia:  

  1. Julkiset hankinnat 
  2. Yhtiöoikeudelliset asiantuntijapalvelut 
  3. Kiinteistöoikeudelliset asiantuntijapalvelut 
  4. Työoikeudelliset asiantuntijapalvelut 
  5. Riita-asioiden ratkaisu 
  6. Sosiaalioikeus 
  7. Tietosuoja-asiat 
     

Sarastia Oy:n kilpailuttama puitejärjestely on voimassa neljän vuoden määräajan. Asiakaskohtainen irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Sopimus ei muodosta ostovelvollisuutta kunnalle, vaan kunta voi valita tapauskohtaisesti parhaaksi katsomansa juridisten asiantuntijapalvelujen tuottajan. Puitejärjestelyyn liittymisen tavoitteena on saada Tuusulan kunnan käyttöön tarpeen mukaan kattavat juridiset asiantuntijapalvelut kiinteillä tuntihinnoilla ja valmiiksi neuvotelluilla ehdoilla.  

Tuusulan kunnan juridisten palvelujen laskutus vuositasolla on noin 100 000 euroa. Se koostuu yksittäisistä pienemmistä toimeksiannoista sekä suuremmista kokonaisuuksista, joista laaditaan erilliset päätökset. Pääasiallisesti kunnan omat lakimiehet hoitavat suurimman osa toimeksiannoista.  

Mahdolliset avustajan tarjoamia oikeudenkäyntiasiamiespalveluja ja näihin välittömästi liittyviä oikeudellisia neuvontapalveluja koskevat hankinnat jäävät puolestaan hankintalain 9.1 §:n 5-kohdan perusteella kokonaan hankintalain soveltamisalan ulkopuolella. 

Yhteishankintayksikkö 

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua. 

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi. 

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. 

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana Sarastia Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen Tuusulan kunta voi halutessaan liittyä Sarastia Oy:n kilpailuttamiin sopimuksiin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää 

  • liittyä Sarastia Oy:n kilpailuttamaan juridisten asiantuntijapalvelujen puitejärjestelyyn koko sopimuskauden ajaksi kaikkien kilpailutettavien osakokonaisuuksien osalta
  • valtuuttaa hankintapäällikön tekemään sitoumuksen sopimukseen liittymiseksi. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

hankintapäällikkö