Kunnanhallitus, kokous 8.4.2024

§ 144 Kunnan johto, selonteko toimintavarmuuden ja jatkuvuuden hallinnasta 2023

TUUDno-2024-566

Valmistelija

  • Markku Vehmas, vt. kansliapäällikkö, markku.vehmas@tuusula.fi
  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Valtuuston 12.3.2014 päättämien sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteiden mukaan kunnanhallituksella on vastuu sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeistamisesta ja asianmukaisesta järjestämisestä, toimeenpanon valvonnasta ja tuloksellisuudesta. Kuntaorganisaatiota ohjaa kunnanhallituksen 27.4.2020 hyväksymä ohje: Sisäinen valvonta ja kokonaisvaltainen riskienhallinta Tuusulan kunnassa.

Kuntalain 123 §:n mukaan tilintarkastuskertomukseen on sisällytettävä lausunto sisäisen valvonnan ja konsernivalvonnan asianmukaisesta järjestämisestä sekä esitys vastuuvapauden myöntämisestä ja mahdollisesta muistutuksesta, joka voidaan kohdistaa vain tilivelvolliseen. Tilivelvollisella on henkilökohtainen vastuu sisäisen valvonnan asianmukaisesta järjestämisestä ja jatkuvasta ylläpidosta johtamansa toiminnan osalta.

Kunnanhallitus on velvollinen antamaan osana toimintakertomusta selonteon sisäisen valvonnan ja konsernivalvonnan järjestämisestä kunnassa ja kuntakonsernissa. Toimielinten on sisällytettävä vuosittain toimintakertomukseensa arvio sisäisen valvonnan ja kokonaisvaltaisen riskienhallinnan järjestämisestä sekä keskeisistä johtopäätöksistä kunnanhallituksen selontekoa varten.

Käytännössä sisäinen valvonta ja riskienhallinta kytkeytyvät vuosittaiseen talousarvio-, toiminnan ja talouden seuranta- ja tilinpäätösprosessiin.

Tuusulan kunta on laajentanut sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan selonteon näkökulmaa siten, että toiminnasta arvioidaan myös turvallisuusjohtamisen näkökulmia. Tästä syystä selonteko koskee aikaisempaa kokonaisvaltaisemmin toimintavarmuuden ja jatkuvuuden hallinnan toimia.

Selonteon avulla voidaan saada kohtuullinen varmuus toiminnan lainmukaisuudesta, varojen turvaamisesta, toiminnan tuloksellisuudesta sekä taloutta ja tuloksellisuutta koskevien oikeiden ja riittävien tietojen tuottamisesta. Tarkoituksena on arvion kautta tunnistaa keskeisiä kehittämiskohteita liittyen erilaisiin valvonta- ja toimintatapamenettelyihin. Kunnan johto arvioi, että asteikolla 1–5 toimintavarmuuden ja jatkuvuuden hallinta oli kokonaisuudessaan arvosanan 4 tasolla. Vahvimpana arvioitiin tieto ja viestintä-osa-alueen toteutuminen, joka sai erinomaisen arvosanan (5). Heikoimmaksi osa-alueeksi sen sijaan tunnistettiin hankintojen, omaisuuden ja sopimusten hallinta (3). Arvosanan 4 saivat kaikki muut arvioinnin osa-alueet.

Kehitettävät osa-alueet on tunnistettu ja esitetty liitteessä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää 

  • merkitä tiedoksi kunnan johdon selonteon toimintavarmuuden ja jatkuvuuden hallinnasta vuodelta 2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.