Kunnanhallitus, kokous 11.3.2024

§ 98 Kuolinpesän omaisuus

TUUDno-2024-103

Valmistelija

  • Kirsi Kurtti, kunnanlakimies, kirsi.kurtti@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunnalle on annettu mahdollisuus hakea Valtionkonttorilta Tuusulassa asuneen ja kuolleen Soili Sinikka Kyllikki Kaleniuksen kuolinpesän omaisuutta. Soili Kalenius on kuollut Tuusulassa 24.8.2023. Häneltä ei jäänyt perillisiä, joten hänen omaisuutensa on mennyt perintökaaren 5 luvun mukaisesti valtiolle. Perillisittä kuolleen henkilön kotikunnalla on oikeus hakea kuolinpesän omaisuutta luovutettavaksi kunnalle.  Hakemus on pyydetty toimittamaan Valtiokonttoriin 24.7.2024 mennessä. Päätös asiassa voidaan tehdä, kun vuosi on kulunut perinnönjättäjän kuolemasta. Mikäli kunta ei lähetä hakemusta, omaisuus jää valtiolle, ellei sitä luovuteta läheiselle.

Hakemuksessa Valtiokonttorille kunnan tulee ilmoittaa jokin hyvinvointiin, terveyteen, koulutukseen, kasvatukseen tai kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- tai liikuntapalveluihin liittyvä käyttötarkoitus haettavalle omaisuudelle. Valtiokonttori luovuttaa omaisuuden tähän tarkoitukseen. Käyttötarkoituksen on hyvä olla tarpeeksi yleisluontoinen. Hakemusta ei tarvitse muuten perustella eikä omaisuuden mahdollinen luovuttaminen kunnalle perustu tarveharkintaan.

Kuolinpesän omaisuus muodostuu rahavaroista. Perukirja, josta perinnönjättäjän omaisuuden säästö ilmenee, on esityslistan liitteenä. Perukirja on salassa pidettävä.

Sivistyksen, kasvun ja ympäristön sekä yhteisten palveluiden/osallisuuden toimialuetta on pyydetty esittämään käyttökohteita, joihin mahdollisesti saatavaa omaisuutta voitaisiin käyttää. Sivistyksen toimialue on ehdottanut koko toimialaa ja kuntaa koskevaa kerta-avustusmuotoa kuntalaisten haettavaksi hyvinvointityöhön täydentämään Marja-Liisa Ikosen testamenttia, jonka tarkoitus on tuusulalaisten lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan järjestäminen.​

Osallisuus on ehdottanut, että omaisuutta haettaisiin ikäihmisten olohuonetoiminnan kulujen kattamiseen. Olohuonetoimintaa laajennettiin tammikuussa 2024 ja kävijämäärä on ylittänyt odotukset. Yhden ohjaajan panos ei riitä pyörittämään toimintaa. Osallisuudessa koetaan tarvetta saada lisärahoitusta olohuonetoiminnalle, sillä käyttötalouteen varattu budjetti ei riitä kahden ohjaajan palkkakuluihin.

Kasvun ja ympäristön toimielue ei ole antanut ehdotusta omaisuuden käyttökohteeksi. 

Ottaen huomioon sivistyksen ehdotuksen kertaluontoisuus, on tarkoituksenmukaista, että kuolinpesän omaisuus käytetään sivistyksen ehdottamaan käyttötarkoitukseen kokonaisuudessaan. Sivityksen ehdotuksessa kuntalaisilla olisi mahdollisuus hakea kerta-avustusta lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoimintaan. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hakea Valtiokonttorilta Soili Sinikka Kyllikki Kaleniuksen kuolinpesän omaisuutta luovutettavaksi kunnalle käytettäväksi sivistyksen esittämään käyttökohteeseen. Sivistyksen toimialue on ehdottanut koko toimialaa ja kuntaa koskevaa kerta-avustusmuotoa kuntalaisten haettavaksi hyvinvointityöhön täydentämään jo kunnassa olevaa testamenttia, jonka tarkoitus on tuusulalaisten lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnan järjestäminen.​
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

sivistys, kasvu ja ympäristö, osallisuus