Kunnanhallitus, kokous 11.3.2024

§ 101 Europarlamenttivaalit 2024, ennakkoäänestyspaikat ja laitosäänestys

TUUDno-2023-1423

Valmistelija

  • Antti-Pekka Röntynen, hallintojohtaja, antti-pekka.rontynen@tuusula.fi

Perustelut

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat mm:

  • ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, jokaisessa kunnassa vähintään yksi
  • sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut, kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset.

Kunta päättää itsenäisesti ja oman harkintansa mukaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kunnassa. Lisäksi kunnanhallitus määrää ennakkoäänestysajanjakson puitteissa ennakkoäänestyspaikan aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat. Jokaisen ennakkoäänestyspaikan nimen, käyntiosoitteen ja päivittäisen aukioloajan on käytävä ilmi kunnanhallituksen päätöksestä.

Kotimaassa yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja, joissa kuka tahansa äänioikeutettu voi äänestää, ovat kunnanhallituksen päättämät kunnan virastot, postikonttorit ja muut paikat. Ennakkoäänestyspaikat on sijoitettava sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppoa tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Ennakkoäänestystilan on oltava riittävän suuri, jotta äänestys voidaan toimittaa sujuvasti ja luotettavasti. Ennakkoäänestyspaikan on myös oltava aatteellisilta ja taloudellisilta kytkennöiltään mahdollisimman puolueeton, jotta mahdollisimman monet äänestäjät sinne mieluusti tulevat. Liikuntavammaisten ja muiden liikuntaesteisten ennakkoäänestämismahdollisuuksiin on kiinnitettävä huomiota. Äänestyspaikalla mahdollisesti olevat kynnykset ja portaat on varustettava esimerkiksi sellaisella luiskalla, että sähkökäyttöistä pyörätuolia tai rollaattoria käyttävillä on esteetön pääsy äänestystilaan.

Ennakkoäänestyspaikka on ennakkoäänestystä varten avoinna kaikkina päivinä ennakkoäänestysajanjaksona, jollei kunnanhallitus erityisistä syistä toisin määrää. Erityisenä syynä kyseeseen tulee lähinnä kunnan tai kunnan osan vähäiseksi arvioitu ennakkoäänestäjien määrä.

Ennakkoäänestystä ei saa toimittaa arkipäivisin ennen klo 8 eikä klo 20 jälkeen eikä lauantaisin ja sunnuntaisin ennen klo 9 eikä klo 18 jälkeen.

Presidentinvaaleissa 2024 Tuusulan kunnalla oli ennakkoäänestyspaikat Tuusulan pääkirjastossa, Hyrylän S-Marketin kiinteistössä, Riihikallion koululla, Kellokosken kirjastossa ja Jokela-talolla. Aukioloaikoja laajennettiin aiempiin vaaleihin verrattuna ja ennakkoon äänestäneitä oli kaikista äänestäneistä jo noin 60 prosenttia presidentinvaalien toisella kierroksella, ensimmäiselläkin kierroksellakin yli puolet (52,7 %).

Ennakkoääniä annettiin ennakkoäänestyspaikoittain seuraavasti presidentinvaalien 1. kierroksella:

  • Hyrylän S-Market: 4 367 ääntä (osuus kaikista annetuista ennakkoäänistä 39,6 %)
  • Hyrylän kirjasto: 2 761 ääntä (25 %)
  • Jokela-talo: 1 822 ääntä (16,5 %)
  • Kellokosken kirjasto: 1 370 ääntä (12,4 %)
  • Riihikallion koulu: 712 ääntä (6,5 %)

Ennakkoääniä annettiin ennakkoäänestyspaikoittain seuraavasti presidentinvaalein 2. kierroksella:

  • Hyrylän S-Market: 5 290 ääntä (osuus kaikista annetuista ennakkoäänistä 43,9 %)
  • Hyrylän kirjasto: 2 839 ääntä (23,6 %)
  • Jokela-talo: 1 748 ääntä (14,5 %)
  • Kellokosken kirjasto: 1 503 ääntä (12,5 %)
  • Riihikallion koulu: 671 ääntä (5,6 %)

Vilkkaimmalla ennakkoäänestyspaikalla Hyrylän S-Marketissa annettiin kiireisimmän tunnin aikana 130 ääntä ja hiljaisimman tunnin aikana 16 ääntä. Vastaavasti Riihikallion koulun ennakkoäänestyspaikan kiireisimmän tunnin aikana äänestäjiä oli 41, kun taas hljaisimman tunnin aikana äänestäneitä oli 4. Ennakkoäänestyspaikalla on vaalilain 17 §:n mukaan oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa. Koska ennakkoäänestäneiden määrä ja osuus koko kunnan tasolla on Riihikallion koulun ennakkoäänestyspaikassa ollut varsin alhainen, ehdotuksena on, ettei europarlamenttivaaleissa ennakkoäänestystä järjestetä Riihikallion koululla. Aiempien vaalien perusteella arvioidaan myös, että äänestysaktiivisuus jää presidentinvaaleista, jolloin ennakkoäänestyspaikan äänestäneiden määrä alhaisemmaksi. Alueen asukkailla on edelleen mahdollisuus ilmoittautua kotiäänestykseen tai äänestää ennakkoon muilla ennakkoäänestyspisteillä. Riihikallion koulun osalta on lisäksi ollut haasteita tilojen suhteen esteettömyyden ja saavutettavuuden kanssa.

Kellokosken ennakkoäänestyspaikan osalta ehdotetaan ennakkoäänestyspaikan muuttamista Kellokosken kirjastolta Kustaa Adolf-kodin saliin. Kustaa Adolf-koti on Kellokosken kirjaston vieressä ja siellä ennakkoäänestykselle on paremmat tilat ja toimintaedellytykset.

S-Marketin ennakkoäänestyspaikan aukioloaikaan ehdotetaa muutosta siten, että se aukeaisi arkisin klo 9.00 alkaen klo 8.00 sijaan. Muutoin ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat ovat samat kuin presidentinvaaleissa. 

Laitosäänestyksen paikkojen osalta listaukseen on lisätty uutena äänestyspaikkana Hoivamme-koti Kellokoski. 

Tiedot kunnan yleisistä ennakkoäänestyspaikoista on ilmoitettava oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) perjantaihin 22.3.2024 klo 12 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • että yleinen ennakkoäänestys europarlamenttivaaleissa järjestetään Tuusulan kunnassa 29.5.- 4.6.2024 seuraavasti: 

1. Tuusulan pääkirjasto
Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula

Päivittäinen aukioloaika
- ke, to ja pe klo 9-20
- la klo 10-16
- su klo 12-16
- ma ja ti klo 9-20

2. S-Market Tuusula
Hyrylänkatu 6, 04300 Tuusula

Päivittäinen aukioloaika
- ke, to ja pe klo 9-20
- la klo 10-17
- su klo 10-17
- ma ja ti klo 9-20

3. Kustaa Aadolf -kodin sali
Koulutie 12, 04500 Kellokoski

Päivittäinen aukioloaika
- ke, to ja pe klo 12-20
- la ja su klo 12-16
- ma ja ti klo 12-20

4. Jokela-talo
Keskustie 20, 05400 Jokela

Päivittäinen aukioloaika
- ke, to ja pe klo 12-20
- la ja su klo 12-16
- ma ja ti klo 12-20

  • että ennakkoäänestys toimitetaan Jokelan vankilan ja sairaaloiden ja ympärivuorokautista hoitoa antavien sosiaalihuollon toimintayksiköiden (entisen terveyskeskussairaalan akuutti jatko- ja kuntoutusosasto ja kotiutus- ja arviointiyksikkö) lisäksi myös seuraavissa toimintayksiköissä: Mainiokoti Kerttuli, Hoivakoti Elisabeth ja Eemil, Riihikallion palvelukeskus (Tuusulan kunnan ja Yrjö & Hanna Oy:n palveluasumisyksiköt), Riihikoto, Tuusulan Neitoperhon asumisyksikkö, Attendo Rykmentti ja Ykköskoti Lotta, Hoivakoti Isokarhu, VetreaElo Venny, Martta Augusta -koti sekä Hoivamme-koti Kellokoski.
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.