Kunnanhallitus, kokous 11.3.2024

§ 96 Kansliapäällikön viran täyttäminen, virkavaali

TUUDno-2023-1416

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Kuivasto, henkilöstöjohtaja, satu.kuivasto@tuusula.fi

Perustelut

Kansliapäällikkö Virpi Sailas on irtisanoutumassa kansliapäällikön määräaikaisesta virasta siten, että hänen virkasuhteensa päättyy arviolta 20.8.2023. Virkasuhteen tarkka päättymispäivä selviää irtisanoutumisen yhteydessä. Virpi Sailas on irtisanoutumassa myös sivistysjohtajan toistaiseksi voimassa olevasta virasta. Hallintosäännön mukaan valtuusto valitsee kansliapäällikön ja päättää tehtävän kelpoisuusehdoista sekä eron myöntämisestä. Valtuuston on tarkoitus käsitellä asiaa 27.6.2023 pidettävässä kokouksessa. Kansliapäällikön viran haettavaksi julistamisesta päättää hallintosäännön mukaan kunnanhallitus, ja valtuusto päättää viran täyttämisestä.  

Hallintosäännön 15 §:n mukaan kunnassa on kansliapäällikön virka, jonka keskeinen tehtävä on johtaa ja kehittää kunnan toimintaa pormestarin alaisuudessa sekä johtaa kuntatoimialaa ja vastata toimialalle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta ja toiminnan asianmukaisuudesta. Kansliapäällikön tarkemmista tehtävistä määrätään hallintosäännön 15, 73, 113, 120, 133, 134 pykälissä sekä talous- ja henkilöstöasioiden toimivaltaa koskevissa vastuutaulukoissa.  

Valtuusto on kansliapäällikön virkaa perustettaessa vuonna 2017 määritellyt kansliapäällikön viran määräaikaiseksi, pormestarikauden mittaiseksi, määräaikaisuuden perusteena tehtävän luonne. Toisen pormestarikauden puolessa välissä, voidaan pormestarimallin katsoa vakiintuneen kunnan johtamismalliksi, jolloin kaksoisjohtamisen mallissa kunnan ylimmän operatiivista johtamista edustavan viranhaltijan virka on tarkoituksenmukaista täyttää toistaiseksi voimassa olevana. Tämän vuoksi ehdotetaan, että kansliapäällikön virka täytetään toistaiseksi voimassa olevana aikaisintaan 1.11.2023. 

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon tasa-arvolain säännökset ja kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 12 §:n syrjintäkielto sekä perustuslaissa säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.  

Viran kelpoisuusehdoksi ehdotetaan virkaan soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, johtamiskokemusta sekä suomen kielen hyvää ja ruotsin kielen tyydyttävää taitoa. Lisäksi virkavalinnassa ehdotetaan eduksi luettavan monipuolinen kunta-alan tuntemus, hyvät johtamis-, neuvottelu- ja vuorovaikutustaidot sekä viestintä- ja esiintymistaidot myös englannin kielellä. 

Viran palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virkaehto- ja työehtosopimuksen mukaan. 

Kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä säädetyllä tavalla. Hakuilmoitus julkaistaan kunnan verkkopalvelujen ja työvoimahallinnon sivujen lisäksi muissa kunnan hyödyntämissä ilmoituskanavissa sekä käytetään kohdennettua rekrytointikampanjaa. 

Valintaprosessissa käytetään suorahaku- ja henkilöarviointipalveluihin erikoistuneita asiantuntijaorganisaatioita. Samalla kunnanhallitukselle ehdotetaan, että kunnanhallitus oikeuttaa pormestarin päättämään tarkemmin viran hakumenettelystä. 

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää  

  • julistaa kansliapäällikön viran haettavaksi edellyttäen, että valtuusto hyväksyy kansliapäällikön eroilmoituksen 27.6.2023 kokouksessaan  

  • että hakuilmoitus julkaistaan kunnan verkkopalvelujen ja työvoimahallinnon sivujen lisäksi muissa kunnan hyödyntämissä ilmoituskanavissa sekä käytetään kohdennettua rekrytointikampanjaa.  

  • oikeuttaa pormestarin päättämään tarkemmin viran hakumenettelystä  

  • ehdottaa valtuustolle, että  

 

VALTUUSTO päättää 

  • myöntää Virpi Sailakselle eron kansliapäällikön määräaikaisesta virasta sekä sivistysjohtajan toistaiseksi voimassa olevasta virasta irtisanoutumisilmoituksen perusteella

  • että kansliapäällikön virka täytetään toistaiseksi voimassa olevana aikaisintaan 1.11.2023

  • määrittää kansliapäällikön viran kelpoisuusvaatimuksiksi seuraavat: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johtamiskokemus sekä suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä taito. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto selosti asiaa kokouksessa. 

Kokouskäsittely

Kansliapäällikkö Virpi Sailas ilmoitti olevansa hallintolain 28.1 pykälän kohdan 1 mukaisesti esteellinen (osallisuusjäävi) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Asian käsittelyn aikana pidettiin tauko klo 17.40 - 17.59. 

Ehdotus

Valtuusto päättää 

  • myöntää Virpi Sailakselle eron kansliapäällikön määräaikaisesta virasta sekä sivistysjohtajan toistaiseksi voimassa olevasta virasta irtisanoutumisilmoituksen perusteella
  • että kansliapäällikön virka täytetään toistaiseksi voimassa olevana aikaisintaan 1.11.2023
  • määrittää kansliapäällikön viran kelpoisuusvaatimuksiksi seuraavat: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto,​ johtamiskokemus sekä suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä taito. 

Päätös

Valtuusto päätti

  • myöntää Virpi Sailakselle eron kansliapäällikön määräaikaisesta virasta sekä sivistysjohtajan toistaiseksi voimassa olevasta virasta irtisanoutumisilmoituksen perusteella
  • että kansliapäällikön virka täytetään toistaiseksi voimassa olevana aikaisintaan 1.11.2023
  • määrittää kansliapäällikön viran kelpoisuusvaatimuksiksi seuraavat: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto,​ johtamiskokemus sekä suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä taito
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa. 

Eriävä mielipide

Tuija Reinikainen, Margita Winqvist ja Raimo Stenvall jättivät asiassa seuraavan eriävän mielipiteen:

Valtuusto 27.6.2023 § 106

ERIÄVÄ MIELIPIDE

Valtuuston enemmistö päätti kansliapäällikön viran kelpoisuusehdoksi virkaan soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon, johtamiskokemuksen sekä suomen kielen hyvän ja ruotsin kielen tyydyttävän taidon. Kansliapäällikkö palkataan vakituiseen virkaan ja se onverrattavissa kunnanjohtajan virkaan. Se on kunnan ylin virka. Monipuolinen kunnallishallinnon ja kuntatalouden tuntemus tulisi olla viran ehdoton edellytys kelpoisuusvaatimuksissa. Virkavalinnan esittelytekstissä toki todetaan, että lisäetuna hakijoille on monipuolinen kunta-alan tuntemus, hyvät johtamis-, neuvottelu-ja vuorovaikutustaidot sekä viestintä-ja esiintymistaidot myös englannin kielellä, mutta niitä ei haluttu nostaa kelpoisuusehtoihin, ne olisivat vain lisäetu! Kunnan johtosäännön mukaan kansliapäällikkö johtaa mm. kuntatoimialaa ja vastaa toimialalle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta, valmistelee kuntastrategiaa ja talousarviota, vastaa esittelemiensä asioiden valmistelusta kunnanhallitukselle. Hän vastaa valtuuston ja kunnanhallituksen päätösten toimeenpanosta, päättää kunnan palvelualueista ja johtaa nimeämäänsä johtoryhmää ja osana yhteistoimintamenettelyä kokoontuvaa laajennettua johtoryhmää sekä vastaa johtoryhmätyöskentelyn arvioinnista ja kehittämisestä. Tehtävät edellyttävät hyvää kunnallishallinnon osaamista.

Jari Anttalainen jätti asiassa seuraavan eriävän mielipiteen:

Valtuusto 27.6.2023 § 106

ERIÄVÄ MIELIPIDE

Valtuuston enemmistö päätti kansliapäällikön viran kelpoisuusehdoksi virkaan soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon, johtamiskokemuksen sekä suomen kielen hyvän ja ruotsin kielen tyydyttävän taidon. Kansliapäällikkö palkataan vakituiseen virkaan ja se on verrattavissa kunnanjohtajan virkaan. Se on kunnan ylin virka. Monipuolinen kunnallishallinnon ja kuntatalouden tuntemus tulisi olla viran ehdoton edellytys kelpoisuusvaatimuksissa. Virkavalinnanesittelytekstissä todetaan, että lisäetuna hakijoille on monipuolinen kunta-alan tuntemus, hyvät johtamis-, neuvottelu-ja vuorovaikutustaidot sekä viestintä-ja esiintymistaidot myös englannin kielellä, näiden arviointi ehdokkaita vertailtaessa tuovat siis vain lisäpisteitä.Kunnan johtosäännön mukaan kansliapäällikkö johtaa mm. kuntatoimialaa ja vastaa toimialalle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta, valmistelee kuntastrategiaa ja talousarviota, vastaa esittelemiensä asioiden valmistelusta kunnanhallitukselle. Hän vastaa valtuuston ja kunnanhallituksen päätösten toimeenpanosta, päättää kunnan palvelualueista ja johtaa nimeämäänsä johtoryhmää ja osana yhteistoimintamenettelyä kokoontuvaa laajennettua johtoryhmää sekä vastaa johtoryhmätyöskentelyn arvioinnista ja kehittämisestä. Tehtävät edellyttävät hyvääkunnallishallinnon osaamista

Hanna Catani ja Kati Lepojärvi jättivät asiassa seuraavan eriävän mielipiteen:

Valtuusto 27.6.2023 § 106

ERIÄVÄ MIELIPIDE

Kansliapäälliköltä tulisi kunnan operatiivisena johtajana kelpoisuusehtona edellyttää monipuolista kunta-, kuntayhtymä-tai muuta julkishallinnon osaamista.

 

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun, valtuutettu Jussi Salonen esitti muutosesitys valtuutettu Jari Anttalaisen kannattamana:

Muutosesitys: Määrittää kansliapäällikön viran kelpoisuusvaatimuksiksi seuraavat: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto,​ monipuolinen julkisen hallinnon tuntemus ja johtamistaidot sekä suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä taito.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kannatettu muutosesitys, on asia ratkaistava äänestämällä. Valtuusto hyväksyi puheenjohtajan esityksen, että ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät "jaa" ja ne, jotka kannattavat Salosen tekemään muutosesitystä, äänestävät "ei". 

Suoritetussa äänestyksessä annettiin

  • 32 "jaa"ääntä (Aarno Järvinen, Annika Lappalainen, Antti Seppälä, Ari Koponen, Ari Loponen, Arto Lindberg, Emmi Sirniö, Henri Savolainen, Ilari Roihuvuo, Ilmari Sjöblom, Jania Kleimola, Janne Hermunen, Janne Mellin, Jari Immonen, Johanna Sipiläinen, Jorma Sulander, Kalle Ikkelä, Karita Mäensivu, Kim Kiuru, Kirsti Ruislehto, Laura Åvall, Lauri Untamo, Lilli Salmi, Marianna Simo, Mika Mäki-Kuhna, Mika Timonen, Pasi Huuhtanen, Päivö Kuusisto, Risto Rämö, Ruut Sjöblom, Sanna Kervinen, Topi Korpinen, 
  • 18 "ei"-ääntä (Anna Yltävä, Annika Lappalainen, Antti Kaikkonen, Ari Nyman, Eeva-Liisa Nieminen, Elisa Laitila, Erja Sarenius-Salmenkivi, Hanna Catani, Jari Anttalainen, Jussi Salonen, Kati Lepojärvi, Laura Vaarnas, Liisa Palvas, Margita Winqvist, Matti Alanko, Mira Lehtinen, Mirka Kovalainen, Raimo Stenvall, Tuija Reinikainen)
  • 1 tyhjä (Ulla Rosenqvist)
     

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 32 jaa-ääntä ja 18 ei-ääntä. Puheenjohtaja totesi pohjaehdotuksen tulleen valtuuston päätökseksi.

Valtuutettu Topi Korpinen saapui klo 18.37 ja valtuutettu Ulla Rosenqvist klo 18.49 tämän asian käsittelyn aikana. 

Valtuutetut Tuija Reinikainen, Margita Winqvist, Kati Lepojärvi, Jari Anttalainen, Erja Sarenius-Salmenkivi, Hanna Catani, Raimo Stenvall ja Jussi Salonen jättivät päätökseen eriävän mielipiteen. Toimitetut kirjalliset perustelut eriäviin mielipiteisiin on liitetty pöytäkirjaan.

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 12.6.2023 § 252 päättänyt julistaa kansliapäällikön viran haettavaksi ja oikeuttanut pormestarin päättämään viran hakumenettelystä. Kansliapäällikön virka on ollut haettavana 17.7.-31.8.2023 välisen ajan, minkä lisäksi hakuaikaa on jatkettu 10.9.2023 saakka. Ilmoitus julkaistiin kunnan verkkosivuilla, TE-palveluiden verkkosivuilla, rekrytointi.com -verkkosivuilla ja kuntarekry.fi -verkkosivuilla. Haussa käytettiin Kuntarekryn kohdennettua kampanjaa, LinkedIn-työpaikkailmoitusta ja -mainontaa sekä Facebook-mainontaa. Hausta julkaistiin ilmoitus Kuntalehdessä ja Helsingin Sanomissa. Suorahakumenettelyssä kuntaa avusti MPS -yhtiöt Oy. Hakijoita jatketun hakuajan puitteissa oli yhteensä 31, joista kelpoisia oli 28 hakijaa. Hakijoista 6 kutsuttiin edelleen haastatteluun. Haastattelujen jälkeen referenssit on tarkistettu tiettyjen hakijoiden osalta selkeyttämään päätöksentekoa. Haastattelujen jälkeen yksi hakija perui hakemuksensa tehtävään. 

Haastatteluissa saadun vaikutelman ja referenssitarkistusten perusteella haastatteluryhmälle on muodostunut tilannekuva siitä, että hakukriteerit täyttävää ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopivaa kansliapäällikköä ei nykyisistä hakijoista löydy, eikä virkaa tällä hakukierroksella saada täytettyä.

Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen voi perustellusta syystä päättää virkasuhteen täyttämättä jättämisestä. Hallintosäännön henkilöstötoimivaltataulukon mukaan valtuusto päättää kansliapäällikön valinnasta. 

Hallintosäännön henkilöstötoimivaltataulukon mukaan kunnanhallitus päättää valtuuston täytettävän viran haettavaksi julistamisesta. Kunnanhallitus päättää vuodenvaihteen jälkeen sopivaksi katsottuna ajankohtana uudesta kansliapäällikön hakumenettelystä. Viran kelpoisuusehdot ja virkasuhteen kesto on määritetty valtuuston päätöksellä 27.6.2023 § 106. 

Virkajärjestelyt viran avoimena olon aikana

Talousjohtaja Markku Vehmas on toiminut pormestarin päätöksen mukaisesti ensin vs. kansliapäällikkönä ja edelleen 21.8.2023 alkaen vt. kansliapäällikkönä. Yhteisten palvelujen toimialuejohtajan sijaisena on vastaavasti toiminut henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto, joka toimii myös vt. kansliapäällikön sijaisena, ja vs. talousjohtajana on toiminut talouspäällikkö Heli Hippeläinen. Sijaisjärjestelyt on todettu toimiviksi ja tarkoituksenmukaista olisi uuden haun osalta odottaa vuodenvaihteen yli. Tässä vaiheessa uuden hakumenettelyn avaamisen ei nähdä muuttavan hakijatilannetta siten, että virka saataisiin täytettyä. 

Hallintosäännön henkilöstötoimivaltataulukon mukaan sijaisen määräämisestä päättää viranhaltijan esihenkilö, kansliapäällikön osalta pormestari. 

Suostumusten huomioiminen uuden haun yhteydessä

Osana uutta kansliapäällikön hakukierrosta, on mahdollista ottaa käyttöön myös suostumusmenettely varsinaista hakemista kevyempänä toimintamallina. Joka tapauksessa myös suostumuksensa tehtävään antaneet ovat julkista tietoa. Suostumus voidaan esittää ennen valintapäätöstä. Lain kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta 5 §:n 2 momentin mukaan kunnanjohtajan virkaan ja valtuuston päätöksen mukaisesti muuhunkin kunnan virkasuhteeseen voidaan suostumuksensa nojalla ottaa sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut sitä ja jonka kelpoisuudesta on esitetty selvitys. Näin ollen suostumusmenettelyn toteuttaminen edellyttää valtuustolta erillistä päätöstä asiassa.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • jättää kansliapäällikön viran täyttämättä 10.9.2023 päättyneen kansliapäällikön haun osalta selostusosassa esitetyillä perusteluilla;
  • että kansliapäällikön virkaan voidaan hakumenettelyn yhteydessä ottaa myös suostumuksensa nojalla sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut sitä ja jonka kelpoisuudesta on esitetty selvitys.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Hallintopalvelusihteeri Pia Rojo, viestintäpäällikkö Paula Miettinen, vs. talousjohtaja Heli Hippeläinen poistuivat paikalta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 18.20-19.32. Hallintojohtaja Antti-Pekka Röntynen toimi pöytäkirjanpitäjänä tämän asian osalta.

Asian käsittelyn jälkeen pidettiin kokoustauko klo 19.32-19.46. 

Valmistelija

Satu Kuivasto, henkilöstöjohtaja, satu.kuivasto@tuusula.fi

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • jättää kansliapäällikön viran täyttämättä 10.9.2023 päättyneen kansliapäällikön haun osalta selostusosassa esitetyillä perusteluilla;
  • että kansliapäällikön virkaan voidaan hakumenettelyn yhteydessä ottaa myös suostumuksensa nojalla sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut sitä ja jonka kelpoisuudesta on esitetty selvitys.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto selosti asiaa kokouksessa. 

Valmistelija

Satu Kuivasto, henkilöstöjohtaja, satu.kuivasto@tuusula.fi

Perustelut

Hallintosäännön 15 §:n mukaan kunnassa on kansliapäällikön virka, jonka keskeisinä tehtävinä on johtaa ja kehittää kunnan toimintaa pormestarin alaisuudessa sekä johtaa kuntatoimialaa ja vastata toimialalle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta ja toiminnan asianmukaisuudesta. Kansliapäällikön tarkemmista tehtävistä määrätään hallintosäännön 15, 76, 116, 123, 136, 137 pykälissä sekä talous- ja henkilöstöasioiden toimivaltaa koskevissa vastuutaulukoissa. 

Viran kelpoisuusehdot: soveltuva ylempi korkeakoulututkinto,​ johtamiskokemus sekä suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä taito sekä virkasuhteen kesto toistaiseksi voimassaolevana, on määritetty valtuuston päätöksellä 27.6.2023 § 106.

Viran palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virkaehto- ja työehtosopimuksen mukaan. Hallintosäännön henkilöstöasioiden toimivaltataulukon mukaan valtuuston ottaman viranhaltijan palkkauksesta päättää kunnanhallitus.

Kansliapäällikön virka tuli avoimeksi 20.8.2023 edellisen viranhaltijan irtisanouduttua. Kansliapäällikön virka oli haettavana 17.7.-31.8.2023 välisen ajan, minkä lisäksi hakuaikaa jatkettiin 10.9.2023 asti. Virka jätettiin täyttämättä valtuuston päätöksellä 9.10.2023 § 138. Samalla valtuusto päätti, että kansliapäällikön virkaan voidaan hakumenettelyn yhteydessä ottaa myös suostumuksensa nojalla sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut sitä ja jonka kelpoisuudesta on esitetty selvitys.

Kunnallisesta ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä säädetyllä tavalla. Hakuilmoitus julkaistaan kunnan verkkopalvelujen ja työvoimahallinnon sivujen lisäksi muissa kunnan hyödyntämissä ilmoituskanavissa sekä käytetään kohdennettua rekrytointikampanjaa. Valintaprosessissa käytetään suorahaku- ja henkilöarviointipalveluihin erikoistuneita asiantuntijaorganisaatioita

Hallintosäännön mukaan kunnanhallitus päättää valtuuston täytettävän viran haettavaksi julistamisesta.

Kunnanhallitukselle ehdotetaan, että kunnanhallitus päättää kansliapäällikön rekrytointihaastatteluiden haastatteluryhmän jäsenistä. Samalla kunnanhallitukselle ehdotetaan, että kunnanhallitus oikeuttaa pormestarin päättämään tarkemmin kansliapäällikön hakumenettelystä. 

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää  

  • julistaa kansliapäällikön viran haettavaksi   
  • että hakuilmoitus julkaistaan kunnan verkkopalvelujen ja työvoimahallinnon sivujen lisäksi muissa kunnan hyödyntämissä ilmoituskanavissa sekä käytetään kohdennettua rekrytointikampanjaa ja suorahakua
  • nimetä kansliapäällikön rekrytointihaastatteluihin haastatteluryhmän jäsenet
  • oikeuttaa pormestarin päättämään tarkemmin viran hakumenettelystä.

Päätös

Kunnanhallitus päätti 

  • julistaa kansliapäällikön viran haettavaksi   
  • että hakuilmoitus julkaistaan kunnan verkkopalvelujen ja työvoimahallinnon sivujen lisäksi muissa kunnan hyödyntämissä ilmoituskanavissa sekä käytetään kohdennettua rekrytointikampanjaa ja suorahakua
  • nimetä kansliapäällikön rekrytointihaastatteluihin haastatteluryhmän jäseniksi pormestarin lisäksi Jari Immosen, Ari Nymanin, Outi Huuskon, apulaispormestarit, henkilöstöjohtajan, sivistysjohtajan ja vt. kansliapäällikön
  • oikeuttaa pormestarin päättämään tarkemmin viran hakumenettelystä.

Kokouskäsittely

Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto selosti asiaa kokouksessa. 

Valmistelija

Satu Kuivasto, henkilöstöjohtaja, satu.kuivasto@tuusula.fi

Perustelut

Hallintosäännön 15 §:n mukaan Tuusulan kunnassa on kansliapäällikön virka, jonka keskeinen tehtävä on johtaa ja kehittää kunnan toimintaa pormestarin alaisuudessa sekä johtaa kuntatoimialaa ja vastata toimialalle asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta ja toiminnan asianmukaisuudesta. Kansliapäällikön tarkemmista tehtävistä määrätään hallintosäännön 15, 76, 116, 123, 136, 137 pykälissä sekä talous- ja henkilöstöasioiden toimivaltaa koskevissa vastuutaulukoissa.

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä. Ilmoitus julkaistiin kunnan verkkopalvelujen lisäksi, työvoimahallinnon, Rekrytointi.com:n, Kuntarekryn ja LinkedIn-verkkopalvelussa. Hausta julkaistiin ilmoitus lisäksi Kuntalehdessä. Rekrytoinneissa hyödynnettiin suorahakumenettelyä. Suorahakumenettelyssä kuntaa avusti JFP Executive Search /Oy ja henkilöarvioinneissa Eezy Personnel Oy.  

Virkaa täytettäessä tulee ottaa huomioon tasa-arvolain säännökset ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 12 §:n syrjintäkielto sekä perustuslaissa säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Kansliapäällikön viran kelpoisuusehtona on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johtamiskokemus sekä suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä taito. Hakijan eduksi katsotaan monipuolinen kunta-alan tuntemus, hyvät johtamis-, neuvottelu- ja vuorovaikutustaidot sekä viestintä- ja esiintymistaidot myös englannin kielellä.  

Tehtävän palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virkaehto- ja työehtosopimuksen mukaan. Viran kokonaispalkka on 10 968,80 euroa kuukaudessa. 

Hakuprosessi

Kansliapäällikön virka on ollut julkisessa haussa ajalla 15.1.2024 – 11.2.2024. Kansliapäällikön virkaa haki hakuajan aikana 9 henkilöä. Suostumuksensa virkaan antoi 2 henkilöä. 11 hakijasta ja suostumuksensa antaneesta 9 täytti viran kelpoisuusvaatimukset. Hakijoista laadittiin ansiovertailu, jonka perusteella 5 henkilöä (Harri Nikander, Reijo Siltala, Kalle Eklund, Rinna Ikola-Norrbacka ja Tuukka Forsell) kutsuttiin ensimmäiselle haastattelukierrokselle. 

Haastattelut pidettiin 15.2.2024. Kunnanhallituksen kokouksessaan 8.1.2024 § 3 nimeämään haastatteluryhmään kuuluivat pormestari Kalle Ikkelä, valtuuston puheenjohtaja Jari Immonen, apulaispormestarit Arto Lindberg ja Anna Yltävä, kunnanhallituksen jäsenet Ari Nyman ja Outi Huusko, henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto, sivistysjohtaja Tiina Simons ja vt. kansliapäällikkö Markku Vehmas.

Haastatteluryhmä päätti yksimielisesti lähettää kolme hakijoista henkilöarviointeihin. Henkilöarviointeihin lähetettiin Tuukka Forsell, Rinna Ikola-Norrbacka ja Reijo Siltala. Henkilöarvioinneissa olleille järjestettiin toinen haastattelukierros 4.3.2024. Haastattelijoina toimivat kunnanhallituksen nimeämän haastatteluryhmän jäsenet. Tämän jälkeen hakijat esittäytyvät ja ovat eri ryhmien haastateltavina maanantaina 4.3.2024 ennen valtuuston kokousta.

Ehdotus valtuustolle

Kunnanhallitus käsittelee haastatteluryhmän ehdotusta ja tekee ehdotuksensa virkavaalin toimittamisesta sekä mahdollisista muista päätettävistä asioiosta kansliapäällikön virkaan liittyen kokouksessaan 11.3.2024, jonka jälkeen myös valtuuston esityslistaa täydennetään tämän asian osalta. 

Hallintosäännön Henkilöstöasiat-toimivaltataulukon mukaan valtuusto päättää kansliapäällikön viran täyttämisestä. Kunnanhallitus päättää valtuuston täytettäviin kuuluvien virkojen haettavaksi julistamisesta. 

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • ottaa asian ”Kansliapäällikön virka, virkavaalin toimittaminen” valtuuston 18.3.2024 pidettävän ylimääräisen kokouksen esityslistalle ja täydentää esityslistaa ja antaa ehdotuksensa ennen valtuuston kokousta.
     

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Satu Kuivasto, henkilöstöjohtaja, satu.kuivasto@tuusula.fi

Perustelut

Kunnanhallitus antaa täydennetyn ehdotuksen valtuustolle valtuuston kokoukseen 18.3.2024. Hallintosäännön 82 §:n mukaan, jos kunnanhallitus on muuttanut esityslistalla olevaa ehdotustaan ennen kuin valtuusto on tehnyt päätöksen asiasta, muutettu ehdotus on pohjaehdotus. 

Haastatteluryhmä on kokoontunut edellisten haastattelujen jälkeen ja arvioinut tilannetta. Haastatteluryhmä muodostaa kantansa virkavaalin osalta ennen kokousta. Haastatteluryhmän kanta toimii esittelijän ehdotuksen pohjana, joka annetaan kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • suorittaa virkavaalin kansliapäällikön toistaiseksi voimassa olevaan virkaan hakeneiden ja virkaan suostumuksen antaneiden kelpoisuusehdot täyttävien ehdokkaiden joukosta
  • suorittaa kansliapäällikön virkaan varalle valittavan henkilön virkavaalin virkaan hakeneiden ja virkaan suostumuksen antaneiden kelpoisuusehdot täyttävien ehdokkaiden joukosta
  • että, viran täytössä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa
  • todeta, että virkavaali on ehdollinen ja se vahvistetaan, kun valittu on toimittanut hyväksytyn todistuksen terveydentilastaan.
     

Lisäksi kunnanhallitus päättää tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa. 

Päätös

Kunnanhallitus päätti ehdottaa valtuustolle, että

VALTUUSTO päättää

  • suorittaa virkavaalin kansliapäällikön toistaiseksi voimassa olevaan virkaan hakeneiden ja virkaan suostumuksen antaneiden kelpoisuusehdot täyttävien ehdokkaiden joukosta
  • suorittaa kansliapäällikön virkaan varalle valittavan henkilön virkavaalin virkaan hakeneiden ja virkaan suostumuksen antaneiden kelpoisuusehdot täyttävien ehdokkaiden joukosta
  • että, viran täytössä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa
  • todeta, että virkavaali on ehdollinen ja se vahvistetaan, kun valittu on toimittanut hyväksytyn todistuksen terveydentilastaan.

Lisäksi kunnanhallitus päätti tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa. 

Kokouskäsittely

Varajäsen Kati Lepojärvi saapui kokoukseen klo 17.26.

Henkilöstöjohtaja Satu Kuivasto selosti asiaa kokouksessa. 
Asiantuntijana kokouksessa toimi HR-konsultti Jouko Pitkänen, JFP Executive search. Pitkänen poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen klo 19.51. 

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun, esittelijä teki pohjaehdotuksensa, joka on huomioitu pöytäkirjassa. 

Puheenjohtajan jatkettua asiasta keskustelua, jäsen Ari Nyman ehdotti esittelijän ehdotuksesta poiketen, että kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle, että valtuusto päättää valita kansliapäällikön toistaiseksi voimassa olevaan virkaan Tuukka Forsellin tai Reijo Siltalan. Ehdotus raukesi kannattamattomana.

Sivistysjohtaja Simons poistui kokouksesta klo 19.27. 

Käsittelyn aikana pidettiin tauot klo 18.48- 19.02 ja klo 19.30- 19.37.