Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 14.11.2023

§ 154 Mäntsälän järvien veden laatu vuosina 2021-2022

TUUDno-2023-2257

Valmistelija

  • Liisa Garcia, ympäristösuunnittelija, liisa.garcia@tuusula.fi

Perustelut

Asia

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus jatkoi vuonna 2016 aloittamaansa Mäntsälän järvien veden laadun seurantaa vuosina 2021 ja 2022. Seurantaan on valittu 15 keskeistä järveä. Seurannalla saadaan tietoa vesien tilasta, kuten järvien rehevöitymisestä ja happitilanteesta. Seurantatulosten avulla voidaan selvittää esimerkiksi, onko järvien tila heikentynyt, tai ovatko vesiensuojelutoimenpiteet parantaneet sitä. Vuoden 2021 säännöllisessä seurannassa olivat mukana Isojärvi ja Kilpijärvi, lisäksi otettiin vesinäytteet pikkujärvistä Iso-Saikari, Korpijärvi ja Lammijärvi. Vuoden 2022 seurannassa olivat mukana Hunttijärvi, Isojärvi, Kilpijärvi ja Sahajärvi.

Vesienhoidon tavoitteena on saavuttaa vesistöjen vähintään hyvä ekologinen tila koko EU:n alueella vuoden 2027 loppuun mennessä. Niissä vesistöissä, joissa hyvä tai erinomainen tila on saavutettu, tila ei saisi heikentyä tulevaisuudessa. Uudenmaan ELY-keskus on tehnyt ekologisen tilan arvioinnin kahdeksalle Mäntsälän järvelle. Keravanjärvi ja Suojärvi ovat hyvässä ekologisessa tilassa, Hunttijärvi, Sahajärvi ja Sääksjärvi puolestaan ovat tyydyttävässä ekologisessa tilassa ja Sulkavanjärvi välttävässä ekologisessa tilassa. Isojärvi ja Kilpijärvi ovat huonossa ekologisessa tilassa.

Vuosien välinen vaihtelu veden laadussa selittyy osaksi säätilan vaihteluilla. Kuivina vuosina valuma-alueelta järviin huuhtoutuva kuormitus jää yleensä alhaiseksi. Suuri sadanta puolestaan lisää valuma-alueelta järveen huuhtoutuvien maa-aineksen, fosforin ja typen määriä, etenkin jos sade tulee kasvipeitteettömänä aikana lokakuusta huhtikuuhun. Viime vuosina yleistyneet leudot talvet ovat lisänneet talviaikaista kuormitusta, kun lumipeite suojaa maata aiempaa lyhyemmän ajan. Vuosi 2021 oli keskilämpötilaltaan tavanomainen, mutta toisaalta kesäkuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin ja myös heinäkuussa oli harvinaisen lämmintä. Sekä kesä- että heinäkuun sademäärät jäivät harvinaisen alhaisiksi. Elokuussa sademäärä oli poikkeuksellisen suuri. Vuosi 2022 oli tavanomaista lämpimämpi usean kuukauden osalta, kesä oli paikoin jopa ennätyslämmin. Kesä ja syksy olivat keskimääräistä vähäsateisempia ja loppukesästä kärsittiin monin paikoin ankarasta kuivuudesta.

Veden laatu

Hunttijärvi ja Sahajärvi ovat ekologiselta luokaltaan tyydyttäviä runsasravinteisia järviä. Hunttijärven ja Sahajärven syvänteen alusveden happipitoisuus laski niin lopputalvella kuin loppukesällä 2022 hyvin matalaksi. Matala happipitoisuus aiheutti fosfaatin vapautumista sedimentistä, mikä nosti kokonaisfosforin pitoisuutta molemmilla järvillä. Myös alusveden rautapitoisuus kohosi selvästi vähähappisina aikoina. Hunttijärven pintaveden kokonaisfosforipitoisuuden keskiarvo kuvasti vuonna 2022 erinomaisia olosuhteita, kokonaistyppi- ja a-klorofyllipitoisuuden keskiarvo hyviä olosuhteita. Sahajärven kokonaisfosfori- ja kokonaistyppipitoisuuden keskiarvo kuvasti vuonna 2022 erinomaisia olosuhteita, a-klorofyllipitoisuuden keskiarvo hyviä olosuhteita. Uudenmaan ELY-keskus on selvittänyt Hunttijärven ja Sahajärven kasviplanktonia sekä Hunttijärven pohjaeläimistöä vuonna 2020.

Isojärvi ja Kilpijärvi ovat ekologiselta luokaltaan huonoja runsasravinteisia järviä. Isojärven ja Kilpijärven happipitoisuus laski lopputalvella 2021 ja 2022 matalaksi niin alusvedessä kuin pintavedessä. Kesäisin pintavedessä sitä vastoin esiintyi hapen ylikyllästystä levätuotannosta johtuen. Sekä Isojärven että Kilpijärven a-klorofyllipitoisuus oli hyvin korkea ja kuvasti erittäin huonoja olosuhteita. Harvinaisen lämmin kesä 2021 nosti Isojärven ja Kilpijärven veden lämpötilan heinäkuussa yli 26 asteeseen. Lämpötilan nousu vaikuttaa järven ekosysteemiin ja veden laatuun. Uudenmaan ELY-keskus on selvittänyt Isojärven ja Kilpijärven kasviplanktonia vuonna 2020.

Kolmesta pienestä järvestä (Iso-Saikari, Korpijärvi ja Lammijärvi) otettiin ensimmäiset vesinäytteet kesällä 2021. Kaikki kolme ovat ruskeavetisiä humusjärviä, joissa on pieni näkösyvyys. Järvien pH-arvo on matala, johtuen niihin tulevista suovesistä. Lammijärven pH-arvo oli vain 4,7.

Pohdintaa

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on aloittanut huonossa ekologisessa tilassa olevien Isojärven ja Kilpijärven kunnostustyön yhdessä Mäntsälän kunnan sekä paikallisten toimijoiden ja asukkaiden kanssa vuoden 2022 alussa. Kunnostushankkeille on saatu rahoitusta ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Järvien kunnostaminen on yleensä vuosia kestävä prosessi ja kunnostuksen vaikutukset näkyvät hitaasti. Isojärven ja Kilpijärven tilan parantuminen edellyttää riittäviä resursseja tehokkaisiin kunnostustoimiin sekä kunnostustoiminnan jatkuvuutta. Kunnostushankkeille on tarkoitus hakea jatkorahoitusta syksyllä 2023.

Mäntsälän järvistä myös muilla hyvää huonommassa tilassa olevilla järvillä on kunnostustarvetta Isojärven ja Kilpijärven lisäksi. Isoista järvistä etenkin Hunttijärvellä ja Sahajärvellä paikalliset toimijat ovat kiinnostuneita järvien tilan parantamisesta. Näillä kohteilla kunnostuksesta on keskusteltu eri tahojen kanssa ja tavoitteena on saada kunnostaminen käyntiin lähivuosina, kunhan siihen saadaan rahoitusta. Hunttijärvellä on havaittu eri puolilla järveä vieraslaji isosorsimoa, jota olisi syytä pyrkiä torjumaan. Isosorsimo korvaa luontaisen rantakasvillisuuden ja muuttaa haitallisesti rantoja sekä kalojen elinympäristöä. Suurista vaikeakulkuisista kasvustoista on haittaa myös virkistyskäytölle, kuten kalastamiselle, uimiselle ja veneilylle.

Veden laadun säännöllinen seuranta on tärkeää myös kunnostushankkeissa, jotta nähdään kuinka järvellä ja sen valuma-alueella tehdyt toimenpiteet vaikuttavat veden laatuun. Toisaalta myös yksittäiset tulokset ovat arvokkaita, sillä niiden avulla voidaan saada tietoa ennestään tuntemattomista kohteista. Vuonna 2021 tehdyllä näytteenotolla saatiin Iso-Saikarista, Korpijärvestä ja Lammijärvestä ensimmäiset tiedossa olevat näytteet.

Mäntsälän järviraportti 2021 - 2022 on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Leena Sjöblom, ympäristökeskuksen johtaja, leena.sjoblom@tuusula.fi

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi Mäntsälän järviraportin vuosilta 2021-2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mäntsälän kunnanhallitus, Nivos Vesi Oy, Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry, Mäntsälän Luonnonsuojeluyhdistys ry, Sälinkään kylätoimintaryhmä, Kilpijärven osakaskunta, Soukkion osakaskunta, Isojärven vesiensuojeluyhdistys, Pornaisten kunnan ympäristönsuojelu, Sahajärviyhdistys ry, Sahajärven osakaskunta, Hunttijärven osakaskunnat, Keuda Saaren kartano, Iso-Saikarin, Korpijärven ja Lammijärven yhteyshenkilöt sekä Uudenmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.