Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, kokous 14.11.2023

§ 144 Elintarvikelain 297/2021 55§:n mukainen määräys MK-Trade Oy, Kerava

TUUDno-2023-1856

Valmistelija

  • Riina Vallenius, Elintarviketarkastaja, riina.vallenius@tuusula.fi

Perustelut

Asiaan liittyvät taustatiedot:

MK-Trade Oy (y-tunnus 3147856-8) harjoittaa elintarvikkeiden vähittäismyyntiä ja myy pakattuja helposti pilaantuvia elintarvikkeita ja pakattuja ei-helposti pilaantuvia elintarvikkeita sekä tuoreita kasviksia ja hedelmiä Virolainen Pikku Market nimisessä myymälässä, jonka osoite on Kultasepänkatu 3,04250 Kerava.

Toimijalle on annettu kirjallinen kehotus tarkastuksilla 31.8.2023, 9.5.2022. ja 13.11.2020 pakattujen elintarvikkeiden suomenkielisten pakkausmerkintöjen puuttumisesta. Toimijaa kuultiin kirjallisesti terveysvalvonnan päällikön määräyksestä 31.8.2023. Toimijalle annettiin kehotusten johdosta elintarvikelain (207/2021) 55 §:n mukaisesti terveysvalvonnan päällikön määräys 29.9.2023. Seurantatarkastuksella 6.10.2023 havaittiin, että terveysvalvonnan päällikön määräystä ei ole noudatettu. Todettiin että, pakkausmerkintöjä puuttui kylmässä säilyvistä elintarvikkeista, pakasteista ja huoneenlämmössä säilyvistä elintarvikkeista. Myymälässä ei ole välivarastoa, johon sijoittaa elintarvikkeet, jotka toimitetaan myymälään ilman lainsäädännön mukaisia merkintöjä

Asianosaisen kuuleminen:

Toimijaa on kuultu 11.10.2023 päivätyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisesta määräyksestä, jota voidaan tarvittaessa tehostaa elintarvikelain 68 §:n mukaisella uhkasakolla. Kuulemisasiakirja on lähetetty toimijalle sähköpostitse. Toimija ei ole jättänyt asiasta vastinetta määräaikaan mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Miia Suurkuukka, terveysvalvonnanpäällikkö, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Ympäristölautakunnan määräys:

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta päättää

  • antaa MK Trade Oy:lle, Kultasepänkatu 3 04250 Kerava, (y-tunnus: 3147856-8) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen:

Päävelvoite: 1. Pakatuissa elintarvikkeissa on oltava vaaditut suomenkieliset pakkausmerkinnät. Pakkausmerkinnät tulee olla myös jatkossa kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa.

Määräaika:

Suomenkieliset pakkausmerkinnät tulee laittaa kaikkiin tuotteisiin 30.11.2023 mennessä.

Ympäristölautakunnan edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Uhkasakko:

Päävelvoitteen tehostamiseksi asetetaan seuraava uhkasakko:

Päävelvoite 1: 5000 euroa

Perustelut määräyksen antamiselle:

Toimija myy ohjeista ja kehotuksista huolimatta edelleen elintarvikkeita ilman asianmukaisia suomenkielisiä pakkausmerkintöjä. Pakkausmerkintöjen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan ostopäätöstä tehdessä. Toimija ei ole useista kehotuksista huolimatta ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin, jolloin katsotaan, että epäkohtien poistamiseksi ja asioiden korjaamisen varmistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55§:ssä tarkoitettu määräys, jota voidaan tehostaa elintarvikelain 68 §:n mukaisella uhkasakolla.

Elintarvikealan toimijan pakkausmerkintöjä ja ravintoarvomerkintöjä koskeva lainsäädäntö

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 1169/2011,​ 9 artiklan mukaisesti elintarvikepakkauksissa on oltava seuraavat tiedot:

- elintarvikkeen nimi
- ainesosaluettelo
- allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostettuna ainesosaluettelossa (elintarviketietoasetus,​ liite II)
- tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (tarvittaessa)
- sisällön määrä (paino-​ tai tilavuusyksikkö)
- vähimmäissäilyvyysaika (parasta ennen -​päivämäärä) tai viimeinen käyttöajankohta sekä pakastuspäivämäärä (joka koskee yksinomaan pakastettua lihaa,​ pakastettuja raakalihavalmisteita ja pakastettuja jalostamattomia kalastustuotteita)  
- vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi,​ toiminimi tai aputoiminimi ja osoite alkuperämaa tai lähtöpaikka (siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten kuin muussa lainsäädännössä säädetään)
- säilytysohje (tarvittaessa)
- käyttöohje (tarvittaessa,​ muun muassa varoitusmerkintä tarvittaessa)
- juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina,​ jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,​2 tilavuusprosenttia (Ruokaviraston suositus: kiinteässä elintarvikkeessa,​ jos alkoholipitoisuus enemmän kuin 1,​8 painoprosenttia)
- ravintoarvo (eli ravintoarvoilmoitus) (poikkeukset huomioiden).

Maa-​ ja metsätalousministeriön asetuksen elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014,​ 4 §:n mukaan valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden,​ joita myydään tai muuten luovutetaan vain yksikielisessä kunnassa,​ pakolliset pakkausmerkinnät on tehtävä ainakin kyseisen kunnan kielellä.

Täytäntöönpano:         

Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat:

Liite 1. Tarkastuskertomus 6.10.2023

Liite 2. Kuuleminen 11.10.2023

Sovelletut säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 1169/2011, 9 artikla

Elintarvikelaki 297/2021, 6 §, 10 §, 15 §, 16 §, 40 §, 55§, 68 §, 74 § ja 78 §

Hallintolaki 434/2003

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014, 4 §

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 52

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

MK Trade Oy

Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000

sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.htm