Tekninen lautakunta, kokous 11.12.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 Lilly Kajanus-Blennerin puistosuunnitelmaehdotuksen hyväksyminen

TUUDno-2018-1457

Valmistelija

  • Tomi Hurme, suunnitteluinsinööri, tomi.hurme@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Tuusulan kunnan yhdyskuntatekniikassa on laadittu Lilly Kajanus-Blennerin puistosuunnitelmaehdotus, piirustusnumero 2042/1-18. Puistosuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä 15.11.–28.11.2018. Nähtävilläoloaikana jätettiin 2 kirjallista muistutusta.

Puistosuunnitelmaselostus

Lähtökohdat

Puistosuunnitelmaehdotus koskee puiston ja siihen liittyvien polkuverkostojen rakentamista VP- ja VL-alueille. Puisto sijoittuu Pohjois-Tuusulaan, Jokelan Peltokaareen. Peltokaaren asuinalueiden rakentumisen myötä on tullut tarve rakentaa Lilly Kajanus-Blennerin puisto kaavan mukaiselle paikalleen. Samalla rakennetaan Johannes Blennerin aukio ja Härkäkaivon alueen ympäröivän VL-alueen puistopolut. Härkäkaivon alueen kadut on tarkoitus rakentaa myöhemmin tulevina vuosina. Alue on lähtökohtaisesti tasaista peltoa.

Maaperä

Maaperä on pääasiassa savea. Moreenia ja hiekkaa esiintyy syvemmällä maaperässä.

Päällysteet ja puistotekniset ratkaisut

Puistopolkuja on suunniteltu rakennettavan yhteensä noin 2100 metriä. Polkujen leveys on 3,5 metriä pientareineen. Puiston tulosuuntiin on asetettu yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä-merkit. Lankatien puolelle asennetaan BIR-jousipuomit estämään ajoneuvolla kulku puistoon.

Polkujen rakennekerrospaksuudeksi on suunniteltu 0,89 metriä. Puistojen polut päällystetään pääosin kivituhkalla. Lyhin reitti Lankatieltä Peltokaaren puistotielle ja Johannes Blennerin aukion osuus päällystetään asfaltilla. Johannes Blennerin aukion muu osuus päällystetään maatiilikiveyksellä. Kuntoilu-, leikki- ja keinualueet rakennetaan turva-alustalle. Leikkipuiston kävely- ja sivualueet päällystetään kovaksi tiivistetyllä kivituhkalla. Leikkipaikat ja kuntoilualueet sekä osa puistopoluista on reunustettu maatiilikiveyksellä. Hulevesiojat verhotaan soralla reunoille asti. Ojapainanteiden sadevesikaivot ympäröidään kiveyksellä, jotka asennetaan paikalleen asennushiekkaan.

Kasvillisuus ja istutukset

Puistoon sijoitetaan erilaista istutusta kuten lehti- ja havupuita, kukkivia puita (mm. rusokirsikka ja omena), pensaita ja vesikasvillisuutta hulevesialtaaseen. Johannes Blennerin aukiolle rakennetaan istutusaltaita. Härkäkaivon ympäröivälle VL-alueelle istutetaan myös harvaa metsää Härkäkaivon alueen tulevien tonttien takapihojen näkösuojaksi.

Puistokalusteet

Puiston lounaisosaan rakennetaan leikkipaikka, johon sijoitetaan hiekkalaatikko, keinuja, kiipeilytelineitä sekä köysirata. Puistoon tehdään myös kuntoilualue, jossa on ulkoliikuntavälineitä. Lisäksi puistoon sijoitetaan 2 kappaletta Cajon-ulkosoittimia. Johannes Blennerin aukiolle asennetaan runkolukittavia pyörätelineitä.

Vesihuolto ja kaapelit

Lilly Kajanus-Blennerin puiston luoteiskulmassa sijaitsee nykyinen jätevesipumppaamo, joka pumppaa jätevedet puiston läpi Lillynkujan suuntaan. Tulevan Härkäkaivon alueen vesihuolto tulee rakentumaan samaisen pumppaamon kautta. Tulevat kaapelit on osoitettu sijoitettavaksi polkujen reunoille.

Kuivatus

Puisto ja polut kuivatetaan salaojin ja sadevesiviemärein, jotka liitetään nykyiseen hulevesiverkostoon. Puistoon rakennetaan myös hulevesiallas, joka viivyttää pelloilta tulevia hulevesiä. Altaan ylivuoto on ohjattu nykyiseen hulevesiviemäriin, joka johdattaa hulevedet Palojokeen. Lankalenkiltä tulevaa hulevesiviemäriä siirretään puistossa polkujen suuntaiseksi pois uusien rakennettavien kumpujen alta.

Valaistus

Puistoon suunnitellaan erilaista led-valaistusta.

Esteettömyys

Puiston leikkialueet erotellaan aidalla ja sinne sijoitetaan myös esteettömiä leikkivälineitä ja -telineitä. Tikuntekijäntien kohdalla olevaa Peltokaaren puistotien ylittävää suojatien esteettömyyttä parannetaan SuRaKu-korttien ohjeiden mukaiseksi.

 

MUISTUTUS 1

Ensimmäinen muistutus on jätetty Virpi ja Hannu Jylhän toimesta 18.11.2018.

"Hei 

Huomioitamme tulevasta puistosta.  

Ensinnäkin isot kehut siitä, että puisto rakennetaan. Todella hienoa! 

Puiston polut on kaikki suunniteltu päällystettäviksi kivituhkalla. Polut tulevat olemaan Lankatien ja Lankalenkin 
asukkaille merkittävä matkanlyhennys asemalle. Olisi tärkeää huomioida esteettömyyttä ja lyhin matka Lankatien 
päästä Peltokaarenpuistotielle päällystää asvaltilla. Kivituhka upottaa kosteana ja on aina hieman epätasainen. 
Pyörätuoli, rollattori, näkövammaisen valkoinen keppi ja myös lastenvaunut tarvitsevat tasaisen alustan, jotta 
liikkuminen sujuisi.  

Esitetään Lankalenkin ympäri kiertävän esim. 1 m leveän kivituhkapolun liittämistä suunnitelmaan. Yhteydet 
Lakalenkille ajantasa-asemakaavan mukaisesti. Tämä lisäisi merkittävästi alueen lenkkeilymahdollisuuksia.  

Lankatien päästä puistoon mentäessä olisi hyvä olla limittäiset hidasteportit. Ei betoniporsaita, jotka ovat esim. 
näkövammaisille hankalia.

T Virpi ja Hannu Jylhä" 

VASTINE:

Muistutuksessa on esitetty ehdotuksia esteettömyyteen liittyen alueella. Ensimmäinen ehdotus lyhimmän matkan päällystämiseksi asfaltilla Lankatieltä Peltokaaren puistotielle on otettu huomioon ja muutos tehdään suunnitelmiin. Toinen esitys Lankalenkin ympäri kiertävän VL-alueen lisäämisestä samaan hankkeeseen on liian suuri kokonaisuus lisätä enää tässä vaiheessa.

Lankalenkin VL-aluetta ei ole budjetoitu toteutettavaksi tässä vaiheessa, vaan se suunnittellaan ja toteutetaan Lilly Kajanus-Blennerin puiston rakentamisen jälkeen.

Kolmas ehdotus asentaa limittäiset hidasteportit Lankatien puolelle otetaan huomioon lisäämällä ne suunnitelmaan.

 

MUISTUTUS 2

Toinen muistutus on jätetty Virpi Jylhän toimesta 18.11.2018.

"Hei

Peltokaaren puistotien ylittävät suojatiet ovat kaikki sellaisia, ettei niiden olemassaoloa voi näkövammainen 
huomata. Ehdotan, että kun puistoa rakennetaan, viimeistään tuolloin edes yksi ylitys, mieluiten Tikuntekijäntien 
kohdalla oleva, merkitään. Merkitseminen voidaan tehdä esim noppakiviraidalla pyörätien halki tai uralaatalla.  

Lisätietoja merkitsemisestä esim. Näkövammaisten liitosta esteettömyysasiantuntijalta juha.sylberg@nkl'fi.  

T Virpi Jylhä"

VASTINE:

Muistutuksessa on esitetty ehdotus esteettömyyteen liittyen alueella. Ehdotus koskee Tikuntekijäntien kohdalla olevaa Peltokaaren puistotien ylittävää suojatien esteettömyyden parantamista. Ehdotus otetaan suunnitelmassa huomioon parantamalla kyseinen suojatieylitys SuRaKu-korttien ohjeiden mukaiseksi.   

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • hyväksyä Lilly Kajanus-Blennerin puistosuunnitelmaehdotuksen, piir. nro 2042/1-18 vastineissa mainituin muutoksin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kiinteistöjen omistajat ja haltijat, Tomi Hurme, Petri Juhola, Jyrki Sjöblom, Asko Honkanen, Marko Härkönen, Riitta Kalliokoski, Minna Pulkkinen