Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 13.6.2023

§ 61 Talousseuranta kasvatus- ja sivistyslautakunta 5/2023 ja varhaiserityiskasvatuksen asiantuntijan viran perustaminen 1.8.2023 alkaen

TUUDno-2023-648

Valmistelija

  • Terttu Turnbull-Smith, talouspäällikkö, terttu.turnbull-smith@tuusula.fi
  • Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi

Perustelut

Palvelualueiden toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista raportoidaan lautakunnalle tammi-maaliskuulta, tammi-kesäkuulta ja tammi-syyskuulta osavuosikatsauksissa sekä koko vuodelta tilinpäätöksessä. Lisäksi raportoidaan erikseen talouden ja hr-tietojen toteumista kuukausittain.

Toukokuun kuukausiraportti sisältää talouden toteutumisen ja henkilöstöindikaattorien toteutumisen ajanjaksolla 1.1. – 31.5.2023 ja vertailun vuoteen 2022.

Tammi-toukokuun ajanjaksolta talouden tasaisen toteutumisen vertailuluku on 41,7 %. Lautakunnan alaisen toiminnan tulojen toteuma oli 50,2 % (v2022: 42,2 %). Määrärahojen käyttöaste oli 41,8 % (v2022: 40,2 %). Sitovan toimintakatteen toteuma oli 40,4 %, (v2022: 39,7 %).

Vuoden 2023 talousarviossa on myönnetty 1.8.2023 alkaen konsultoivan varhaiserityiskasvatuksen opettajan työsuhteisen tehtävän perustaminen. Täyttämätön tehtävä esitetään muutettavaksi varhaiserityiskasvatuksen asiantuntijan virkasuhteiseksi tehtäväksi 1.8.2023 alkaen.

1.8.2022 voimaan astunut lakimuutos on tarkentanut varhaiserityiskasvatusta osana kokonaispalvelua ja määritellyn tuen tarjoamisen kriteeristön erityiskasvatuksen palvelujen osalta. Lakimuutoksen vaateiden toteuttamiseksi kunnallisella tasolla esitetään varhaiskasvatuksen tuen asiantuntijaa koordinoimaan, kehittämään ja konsultoimaan osa-aluetta palveluntarpeiltaan yhä monimuotoisemmassa varhaiskasvatuksessa.

Nykyinen resurssi ei vastaa tarvetta ja yhdelle tekijälle kasautuu kohtuuton kuormitus kahden palvelualueen tehtävistä. Tämä näkyy jatkuvana tarpeena ylittää saldorajat ja tehdä ylitöitä. Tällä hetkellä varhaiserityiskasvatuksen asiat on yhdistetty kasvun ja oppimisen tuen päällikön tehtävänkuvaan. Valtakunnalliset muutokset varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelman perusteissa, varhaiskasvatus-, perusopetus- kuin oppilas- ja opiskeluhuoltolaista ovat tuoneet uusia velvoitteita toiminnan järjestämiselle ja kehittämiselle niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessa. Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa edellyttää tiivistä yhteistyötä kunnan ja hyvinvointialueen välillä. Edellä mainituista muutoksista johtuen esitetään, että varhaiserityiskasvatuksen asiantuntijan tehtävään sisällytetään seuraavat tehtävät: varhaiserityiskasvatuksen erityisopettajien, kieli- ja kulttuuriopettajien sekä varhaiskasvatuksen perheohjaajien lähiesihenkilönä toimiminen, Kasvun ja oppimisen tuen toiminnan koordinointi ja kehittäminen, varhaiskasvatuksen avustajaresurssin jako ja tukeen liittyvät hankerahoitukset Vaka-palveluissa.

Tehtävään valittavalta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa ja tehtävän hoitamisessa katsotaan eduksi varhaiskasvatuksen erityisopettajan pätevyys. Konsultoivan varhaiserityiskasvatuksen opettajan tehtäväkohtainen palkka on 3166,06 €/kk ja varhaiserityiskasvatuksen asiantuntijan palkka on 3759,43 €/kk. Vuositasolla palkkojen välinen ero on n. 9 000 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • merkitä kuukausiraportin 5/2023 tiedoksi
  • esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle muutettavaksi varhaiserityiskasvatuksenopettajan tehtävä varhaiserityiskasvatuksen asiantuntijan viraksi 1.8.2023 alkaen
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.