Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 13.6.2023

§ 69 Oikaisuvaatimus viranhaltijapäätökseen 19.4.2023 § 75, Laaja-alaisen erityisopettajan valinta

TUUDno-2023-830

Valmistelija

  • Markus Torvinen, opetuspäällikkö, markus.torvinen@tuusula.fi

Perustelut

xxxxx (jäljempänä oikaisuvaatimuksen tekijä) on säädetyssä määräajassa 2.5.2023 tehnyt oikaisuvaatimuksen kasvatus- ja sivistyslautakunnalle opetuspäällikön viranhaltijapäätöksestä TuuDno-2023-830, 19.4.2023 § 75 koskien laaja-alaisen erityisopettajan virkaan valintaa Mikkolan kouluun 1.8.2023 alkaen toistaiseksi.

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että opetuspäällikön tekemä laaja-alaisen erityisopettajan virkavalinta perutaan ja että perumisen jälkeen virkavalintaprosessia on jatkettava hakuaikana kelpoisuusehdot täyttävien hakijoiden kesken. Ensimmäisenä perusteluna oikaisuvaatimuksen tekijä esittää, että virkaan valitulta puuttuu asetuksen opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (986/1998) 8§ ja 8a§ mukainen erityisopettajan kelpoisuus. Toisena perusteluna oikaisuvaatimuksen tekijä esittää, että työnantajan tulee käsitellä kaikkia hakemuksia tasapuolisesti, eikä olettaa, että hakijoilla on vaadittavat kelpoisuudet. 

Virkaan valittu on 8.4.2022 suorittanut Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa yliopistojen tutkinnoista annetun asetuksen (794/2004) ja opetustoimen henkilöstön kelpoisuuksista annetun asetuksen (986/1998) sekä tämän asetuksen muuttamisesta annetun asetuksen (865/2005) mukaiset 60 opintopisteen laajuiset erityisopettajan opinnot. Virkaan valittu on suorittanut 8.10.2007 teologian maisterin tutkinnon, 7.5.2009 60 opintopisteen laajuiset kasvatustieteen perus- ja aineopinnot, opettajan pedagogiset opinnot, 9.6.2016 60 opintopisteen laajuiset perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot. Lisäksi virkaan valitulla on suoritettuna 8.10.2007 vastaavuustodistus; hänen suorittamansa teologiset opinnot vastaavat vähintään 55 opintoviikon laajuisia aineenopettajan koulutukseen kuuluvia opetettavan aineen opintoja evankelisluterilaisessa uskonnossa. Virkaan valitun tutkintotodistukset ovat kokouksen oheismateriaalissa kokoustyötilassa.

Hakijoita on kohdeltu tasa-arvoisesti eikä heitä ole asetettu keskenään eriarvoiseen asemaan. Hakijat on kutsuttu haastatteluun hakemusten perusteella eikä hakijoita ole asetettu eriarvoiseen asemaan yhdenvertaisuuslain mukaan. Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus on arvioitu samoilla kriteereillä kuin muidenkin hakijoiden hakemukset. Hakemuksen perusteella oikaisuvaatimuksen tekijää ei ole ollut perusteltua kutsua haastatteluun. Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemuksesta ei ole myöskään käynyt ilmi riittävää työkokemusta tai koulutusta, jotta henkilö olisi kutsuttu haastatteluun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • todeta, että laaja-alaisen erityisopettajan viran rekrytointiprosessi on toteutunut lain mukaisesti
  • hylätä saapuneen oikaisuvaatimuksen selostusosassa esitetyillä perusteluilla ja todeta, että opetuspäällikön viranhaltijapäätös 19.4.2023 § 75 pysyy voimassa. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Hallintovalitus hallinto-oikeudelle

Valitusosoitus
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisten katsotaan saaneen tiedon päätöksestä seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä Tuusulan kunnan internet-sivulla.

Tiedoksi saantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle

Postiosoite: Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin: 029 56 42000
Faksi: 029 56 42079
sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:
1.    päätös, johon jaetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
2.    miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset
3.    vaatimusten perustelut
4.    mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.