Kunnanhallitus, kokous 29.10.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 366 Kiertokapula Oy, yhteisestä jätelautakunnasta tehdyn sopimuksen päivittäminen

TUUDno-2018-496

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Nurmijärven kunta on päättänyt liittyä Kiertokapula Oy:n (Yhtiö) osakkaaksi ostamalla 42 kappaletta Yhtiön osaketta yhteishintaan 943 320 (osakkeen kappalehinta 22 460 euroa). Järjestely toteutetaan maksettuna suunnattuna osakeantina. Nurmijärvi on osaltaan hyväksynyt Yhtiön uuden osakassopimuksen.

Myös Kiertokapula Oy:n hallitus on osaltaan hyväksynyt uuden osakassopimuksen. Yhtiön hallitus pyytää osakaskuntia tekemään tarvittavat päätökset uuden osakassopimuksen hyväksymisestä ja allekirjoittamisesta 11.5.2018 mennessä. Osakassopimus tulisi olla hyväksytty ennen Yhtiön varsinaisen yhtiökokouksen kutsumista. Uusi yhtiöjärjestys, maksuton suunnattu osakeanti (vanhat omistajat) sekä Nurmijärvelle suunnattu maksullinen osakeanti on määrä hyväksyä Yhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa 25.5.2018.

Osakassopimus

Uusi osakassopimus on muokattu vastaamaan uutta (Nurmijärvi) omistuspohjaa. Vuoden 2019 yhtiökokouksessa ja siitä lukien yhtiön hallitukseen on määrä valita yksi varsinainen jäsen ja hänelle henkilökohtainen jäsen jokaisesta jäsenkunnasta. Uuteen osakassopimukseen sisältyy kohta Yhtiön hallintoneuvoston lakkauttamisesta; osakkeenomistajat sitoutuisivat siihen, että Yhtiö ei valitse uutta hallintoneuvostoa vuoden 2019 varsinaisessa yhtiökokouksessa nykyisen hallintoneuvoston toimikauden päättyessä.

Yhtiöjärjestys ja kuntien omistusosuudet

Lisäksi yhtiön hallitus on päättänyt ehdottaa yhtiökokoukselle yhtiöjärjestyksen muuttamista. Muutokset koskevat mm. osingonjakoa (Yhtiö ei jaa osinkoa), enimmäisosakepääoman korotusta (Nurmijärvelle suunnatun osakeannin toteuttaminen) sekä hallituksen kokoonpanon laajentamista koskemaan kaikkia osakaskuntia. Lisäksi yhtiö luopuisi toisesta tilintarkastajasta.
Järjestelyn yhteydessä Yhtiön osakaskuntien omistusosuudet tasataan vastaamaan osakaskuntien nykyistä asukaslukua. Vanhat osakaskunnat saisivat vastikkeetta uusia osakkaita maksuttomalla suunnatulla osakeannilla. Tuusula saisi järjestelyssä yhdeksän uutta osaketta.

Vaikutuksista Yhtiön liiketoimintaan

Yhtiön toimitusjohtajan Kari Mäkisen mukaan Nurmijärven jätehuollon liittyminen Kiertokapula Oy:öön lisäisi yhtiön liikevaihtoa 2,3 milj. euroa. Nurmijärven jätehuollon henkilöstö siirtyisi Yhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Nurmijärven Metsä-Tuomelan kaatopaikan omistus ja kaatopaikkaan liittyvät riskit jäisivät Nurmijärven kunnan vastuulle.

Ehdotus

Esittelijä

Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä Kiertokapula Oy:n hallituksen esityksen mukaisesti liitteenä olevan Kiertokapula Oy:n uuden osakassopimuksen ja valtuuttaa kansliapäällikön tai talousjohtajan allekirjoittamaan osakassopimuksen
  • linjata omistajapoliittisena toimintaohjeena Kiertokapula Oy:n Tuusulan kunnan yhtiökokousedustajalle, että Yhtiön hallituksen esittämät yhtiöjärjestyksen muutokset sekä Nurmijärven Yhtiön osakkaaksi tuloon liittyvät muut järjestelyt voidaan toteuttaa Yhtiön hallituksen esityksen mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Nurmijärven kunta liittyy Kiertokapula Oy:n osakaskunnaksi 1.1.2019 alkaen. Näin ollen sopimus yhteisestä jätelautakunnasta ja jätelautakunnan johtosääntö on tarpeen päivittää.

Voimassaolevan vuonna 2012 allekirjoitetun sopimuksen mukaan sopimuksen muuttaminen edellyttää kaikkien sopijakuntien hyväksymistä. Velvollisuus sopimuksen ajan tasalla pitämisestä on vastuukunnalla eli Hämeenlinnan kaupungilla. Sopimuksen mukaan johtosäännön muutokset hyväksyy isäntäkunta kuultuaan sopijakuntia.

Liitteenä oleviin sopimus- ja johtosääntöluonnoksiin on lisätty Nurmijärven kunta sopijakunnaksi. Tämän myötä jätelautakunnan toimialue laajenee kattaen jatkossa myös Nurmijärven kunnan alueen. Lisäksi jätelautakunnan jäsenmäärä kasvaa 13 jäsenestä 14 jäseneen. Kaikilla sopijakunnilla on edelleen oikeus nimetä lautakuntaan yksi varsinainen jäsen ja hänelle henkilökohtainen varajäsen lukuunottamatta vastuukuntaa, jolla on oikeus nimetä jätelautakuntaan kaksi varsinaista jäsentä ja heille henkilökohtaiset
varajäsenet.

Sopimus- ja johtosääntöluonnoksia on päivitetty myös lainsäädännön osalta. Niihin on otettu mukaan uuden kuntalain mukainen vastuukunta-termi isäntäkunta-termin sijaan. Lisäksi Kuntalain pykälänumerot on muutettu vastaamaan voimassaolevaa lainsäädäntöä.

Sopimus- ja johtosääntöluonnoksiin on myös täsmennetty lautakunnan tehtäviä vastaamaan jätelain tarkoitusta. Lainsäädännön ja oikeuskäytännön mukaan viranomaistehtävissä ei voida ottaa huomioon sopijakunnan omaa näkemystä, jos se on ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Jätehuoltomääräykset laaditaan tasapuolisiksi ja yhdenvertaisiksi toiminta-alueen paikalliset olosuhteet huomioon ottaen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan sopimusluonnoksen yhteisestä jätelautakunnasta ja liitteenä olevan Kiertokapula Oy:n osakaskuntien yhteisen jätelautakunnan johtosääntöluonnoksen. Sopimus ja uusi johtosääntö tulevat voimaan 1.1.2019
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hämeenlinnan kaupungin kirjaamo

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.